Πρώτη ελπιδοφόρα δοκιμή της αγοράς να κινηθεί λίγο ψηλότερα

07:57 20/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Κέρδισε ύψος ο Γενικός Δείκτης και οι περισσότερες μετοχές χθες σε μία συνεδρίαση χωρίς τη συμμετοχή των αμερικανών επενδυτών οι οποίοι κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος των ελληνικών blue chips.

Αλλά την αγορά δεν απασχόλησε η απουσία τους, καθώς όταν διαπιστώθηκε ότι και μεταξύ των παρόντων οι αγοραστές είναι ισχυρότεροι, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε για πρώτη φορά με επιτυχία τιμές πάνω από τις 1.420 μονάδες.

Οι συναλλαγές ήταν αρκετά

μεγάλες αν υπολογιστεί η απουσία μεγάλων ξένων επενδυτών και προσέγγισαν μαζί με τα πακέτα τα 90 εκατ. ευρώ και χωρίς αυτά άγγιξαν τα 80 εκατ. ευρώ. Τα μεγαλύτερα πακέτα έγιναν στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς προσθέτοντας σχεδόν 2,4 εκατ. ευρώ στις συναλλαγές της μετοχής, η οποία σημείωσε το μεγαλύτερο ημερήσιο τζίρο.

Πολύ ενθαρρυντική η κίνηση του ΟΤΕ που ξέσπασε ανοδικά με συναλλαγές 7,6 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα και δείχνει ότι είναι σημαντική εφεδρεία της αγοράς. Μαζί με την Alpha Bank την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς πολλά blue chips είχαν αγοραστές και στήριξαν την κίνηση. Μεταξύ αυτών οι Motor Oil, Jumbo, Coca Cola, Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ.

Η αγορά έχει μετοχές με βάρος στους δείκτες οι οποίοι δεν έχουν κινηθεί και δοκιμάζει υψηλότερα επίπεδα, καθώς παραμένει από τις φθηνότερες διεθνώς, έχοντας ταυτόχρονα την προοπτική ανάπτυξης, σε αντίθεση με άλλες μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Παράλληλα το placement των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς ετοιμάζεται πυρετωδώς.

Η JP Morgan προχώρησε σε rerating στη μετοχή θέτοντας τιμή στόχο τα 5,25 ευρώ, μετά την ανακοίνωση του τριετούς business plan της Τράπεζας, για καθαρά κέρδη 2,9 δισ. ευρώ. Η μετοχή είχε μικρότερη άνοδο χθες σε σχέση με τις άλλες τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν περάσει σε δεύτερο πλάνο στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Η ανάπτυξη της οικονομίας παραμένει το κορυφαίο αφήγημα για την ελληνική οικονομία και το ΧΑ. Σημαντική εξέλιξη για την επιβεβαίωσή του έρχεται από τη μείωση των ενεργειακών τιμολογίων που θα μειώσει τα κόστη, και θα φρενάρει τον πληθωρισμό, επιτρέποντας ανάσες και στις οικογενειακές δαπάνες των νοικοκυριών.

Στο μεταξύ, με το βλέμμα στο μέλλον, 70 κορυφαίοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων ταξιδεύουν στην Ινδία με το στόχο να δημιουργηθεί μία μαγιά συνεργασιών που μπορεί να φέρει πολλά κοινά οφέλη για τις οικονομίες κι επιχειρήσεις των δύο χωρών τα επόμενα χρόνια. Γίνεται μία καλή προσπάθεια για να ανοίξει σημαντικός δίαυλος με την πλέον ελπιδοφόρα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο αυτή τη στιγμή, στη χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό που φθάνει τους 1,4 δισ. πολίτες.

Keywords
Αναζητήσεις
proti-elpidofora-dokimi-tis-agoras-na-kinithei-ligo-psilotera.htm
Τυχαία Θέματα