Sniper: Οι τράπεζες και οι νέοι σημαιοφόροι του ΧΑ

07:48 20/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η πρώτη δοκιμή ήταν πολύ ελπιδοφόρα. Για τη ζώνη τιμών στις 1.460-1.470 μονάδες του Γενικού Δείκτη, που απασχολεί και ανησυχεί την αγορά.

Αν δεν δοκιμάσεις πως θα ξέρεις; Τμήμα της αγορά είναι σε δίλημμα ότι πλησιάζουμε σε αντιστάσεις. Μεταξύ τους, αρκετοί αξιόλογοι επαγγελματίες.

Πολλά από αυτά που σχετίζονται με την τεχνική προσέγγιση στην αγορά, έχουν να κάνουν με την ιστορία. Και αυτή η περιοχή τιμών για το Γενικό Δείκτη είναι συνυφασμένη με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Θα μπορούσε να τη διηγηθεί κανείς

λέγοντας πότε έγινε κάθε τι και να δείχνει τις ουλές στα διαγράμματα. Αποτυπώνονται  στην πορεία των μετοχών και των δεικτών.

Υπάρχει επίσης και μία προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η εξήγηση για όλα τα φαινόμενα στην αγορά είναι τεχνικής φύσεως. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, αν ο S&P για παράδειγμα διορθώσει ή αν συμβεί ένα περιστατικό  π.χ. αν σκάσει ένα κανόνι στις ΗΠΑ και το ΧΑ υποχωρήσει μαζί με τις άλλες αγορές, αυτό σημαίνει ότι σκοντάψαμε σε αντίσταση και γι αυτό ήρθε η διόρθωση. Και η προσέγγιση αυτή δεν πρέπει να απορρίπτεται αυτόματα, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην εγείρει αντιρρήσεις.  

Έχει τονισθεί και σωστά η διαφορά στις κεφαλαιοποιήσεις και στις αλλαγές που έχουν συμβεί στις εισηγμένες και στο ΧΑ. Ενώ έχει τονισθεί ο σημαντικός παράγοντας των τιμών, δεν έχει τονισθεί επαρκώς ο αινιγματικός παράγοντας του χρόνου. Ίσως εξίσου σημαντικός.

Για παράδειγμα, ο Γενικός Δείκτης στις 1.422 μονάδες έχει επιστρέψει σε περιοχές τιμών του 2010-2011. Ο τραπεζικός δείκτης όμως στις 1.240 μονάδες έχει επιστρέψει απλώς σε τιμές του 2016. Το να επιστρέψει στο 2010-2011 η τιμή του τραπεζικού δείκτη, δε μοιάζει πιθανό να συμβεί ούτε στο μακρινό μέλλον, παρά το γεγονός ότι ακόμα και πολύ μεγάλη άνοδος στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, είναι δυνατή και πιθανή, σύμφωνα με τους ξένους οίκους και αναλυτές της αγοράς μας.

Τέλος πάντων, ζούμε σε άλλη εποχή πλέον. Είναι άλλες οι τράπεζες σήμερα. Νέες τράπεζες, με άλλη εταιρική μορφή. Αν φθάσουν στις τιμές του 2015 θα μιλάμε για πολύ μεγάλη άνοδο τιμών. Αλλά ένα μερίδιό τους στην αγορά, με την μεγάλη πτώση τους μετά το 2010 το έχουν χάσει. Το μερίδιο αυτό, το έχουν πάρει άλλες εταιρείες. Άλλες εταιρείες, άλλος δείκτης, άλλη εποχή. Γενικό Δείκτη τον λένε αλλά είναι άλλος. Και τη General Motors, έτσι τη λένε ακόμα, αλλά είναι άλλη εταιρεία. Τη θέση της πήρε η Tesla.

Στο ΧΑ η Motor Oil για παράδειγμα, έκανε ιστορικά υψηλά στα 28 ευρώ. Κανένας εγκλωβισμένος. Πατάει σε δύο κόσμους και στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας, αλλά και στις ΑΠΕ, όπου επενδύει συνεχώς και μεγαλώνει τα μερίδιά της καθώς μετασχηματίζεται. Διέψευσε την πληροφορία ότι έχει υποβάλει προσφορά για την εξαγορά ποσοστού της Ηλέκτωρ, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και η τελευταία ενημέρωσε ότι δεν έχει δεχθεί προσφορά. Και οι δύο εισηγμένες συνέχισαν να κινούνται ανοδικά με δυναμικό τρόπο.

Η Mytilineos αντέδρασε χθες επιτέλους, ήταν καιρός, είχε αρχίσει να ανησυχεί τους πιστούς της. Είχε χαλαρώσει αρκετά η μετοχή, κι αν συνέχιζε έτσι θα έχανε την επαφή με το περιβάλλον της αγοράς.

Ο ΟΤΕ, έκανε το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, παρά το γεγονός ότι έλειπαν οι Αμερικανοί. Έδειξε πολύ καλή εικόνα και με μία κίνηση πέρασε την τιμή πάνω από το 200άρη κινητό μέσο. Ο σχηματισμός που δημιούργησε λοιπόν, ξεσπάει ανοδικά. Η αγορά έχει ακόμα εύλογες αμφιβολίες, λόγω της συμπεριφοράς της μετοχής, που για μεγάλο διάστημα απογοητεύει. Αν επιβεβαιώσει τη διάσπαση και βελτιώσει την εικόνα του, θα ξανακερδίσει το κοινό. Ανήκουστο θα ήταν κάποτε να διατυπώνονται τέτοιες αμφιβολίες, αλλά …

Ο τρόπος που είχε παιχθεί τελευταία η ΔΕΗ επίσης, είχε αρχίσει να προκαλεί δυσφορία. Η διοίκηση έχει κάνει σπουδαία δουλειά, το επιχειρηματικό πλάνο δεν πρόκειται να χαλάσει από μία παλαιά ιστορία και η ΔΕΗ έχει κεφάλαια και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για να προχωρήσει. Κι έχει επίσης πολύ ενδιαφέρουσες προοπτικές και σχέδια. Με κλείσιμο στα υψηλά της ημέρας αν και κάτω από το επίπεδο των 12 ευρώ ακόμα και συνολικά επί επτά συνεδριάσεις. Ένα επίπεδο τιμών που έδειχνε από τις 8 Ιανουαρίου ότι το έχει, ως επιβεβαιωμένη βάση για υψηλότερα, σύμφωνα και με τις τιμές στόχους που είχε πάρει.

Αγοραστές και μάλιστα εγχώριοι εμφανίστηκαν ξεκάθαρα στη μετοχή του ΔΑΑ. Πλέον οι μακροπρόθεσμοι μεγάλοι ιδιώτες και θεσμικοί, παίρνουν την ευκαιρία κι αρχίζουν το μάζεμα. Ο όγκος συναλλαγών έχει υποχωρήσει μεταξύ 600.000 και 800.000 τεμαχίων στις 4 τελευταίες συνεδριάσεις. Χθες παρά την απουσία ξένων ο όγκος ήταν ο μεγαλύτερος αυτών των ημερών, απορροφήθηκε άνετα και η μετοχή αφέθηκε στη συνέχεια.

Αφού υπάρχουν βραχυχρόνιοι που ρευστοποιούν οι μακροχρόνιοι τους περιμένουν με ανοιχτές αγκαλιές, όσο χαμηλότερα είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν. Η μετοχή αυτή δεν προσφέρεται για γρήγορες υπεραξίες. Είναι μία μετοχή με χαρακτηριστικά ομολόγου, κατάλληλη για άλλον τύπο επενδυτών που θέλουν σταθερότητα, μερίσματα και μικρό ρίσκο. Τα σενάρια για υπεραξίες στην τιμή είναι πολύ μακρινά και δεν συνάδουν με το χαρακτήρα της.

Η Coca Cola κάνει αγορές ιδίων μετοχών και αγορές για λογαριασμό των στελεχών της ως παροχή κινήτρων. Όχι μόνον του CEO  Zoran Bogdanovic, αλλά και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών. Αγόρασε την Παρασκευή στην αγορά του Λονδίνου σε τιμές άνω των 24,52 λιρών, όπως αγόρασαν και τα υψηλόβαθμα στελέχη της μέσα από το πρόγραμμα αγοράς μετοχών για εργαζόμένους με διευθυντικά καθήκοντα.

Οι μετοχές που αγοράζει η εταιρεία είτε θα δίνονται στα στελέχη σαν μπόνους είτε θα ακυρώνονται με βάση το πρόγραμμα της Coca-Cola. Η ακύρωση των μετοχών έχει θετικό αντίκτυπο στην εσωτερική αξία της μετοχής ως γνωστόν, αυξάνοντας την αξία των άλλων.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2024, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αποτελούνταν από 373.012.222 κοινές μετοχές, εκ των οποίων 2.637.939 κοινές μετοχές κατέχονται από την Coca-Cola (μαζί με τις 6891 μετοχές που αγοράστηκαν την Παρασκευή) και 3.430.135 κοινές μετοχές κατέχονται από τη θυγατρική των διοικητικών υπηρεσιών της Coca-Cola.

Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των δικαιωμάτων ψήφου στην Εταιρεία είναι 366.944.148, αναφέρει η ανακοίνωση. Από το ξεκίνημα του προγράμματος αγοράς ιδίων, στις 20 Νοεμβρίου 2023, η εταιρεία έχει αγοράσει 1.645.189 κοινές μετοχές της.

Keywords
Αναζητήσεις
sniper-oi-trapezes-kai-oi-neoi-simaioforoi-tou-cha.htm
Τυχαία Θέματα