«Πρεμιέρα» για τα POS – Αυτοψία του emea.gr στις λαϊκές αγορές

10:27 1/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η υποχρεωτική χρήση POS και η διασύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές επεκτείνεται σε 35 νέους κλάδους από σήμερα, 1η Απριλίου 2024, και χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δέχονται πληρωμές μέσω κάρτας. Ανάμεσα στους επαγγελματίες που οφείλουν να δέχονται κάρτες βρίσκονται και οι πωλητές στις λαϊκές αγορές.

Το emea.gr επισκέφθηκε κάποιες λαϊκές αγορές της Αθήνας και ρώτησε τους εμπόρους σε ποιο στάδιο της διασύνδεσης βρίσκονται και πώς βλέπουν

το νέο μέτρο της Κυβέρνησης στη πράξη. Αποκάλυψαν πως ενώ έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να προμηθευτούν και να διασυνδέσουν τα POS με τις ταμειακές μηχανές, αυτό ακόμα είναι αδύνατο να συμβεί.

Οι πρώτοι πωλητές που ρωτήσαμε ανέφεραν πως το μέτρο αυτό θα είναι θετικό μακροπρόθεσμα, καθώς είναι πιο εύκολο για έναν άνθρωπο που πληρώνεται μέσω τράπεζας να κάνει και τις αγορές του με κάρτα. Ωστόσο, για την ώρα οι περισσότεροι πελάτες ακόμα προτιμούν τα μετρητά. Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο και το γεγονός πως μεγάλο μέρος των καταναλωτών στις λαϊκές αγορές είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν συνηθίσει και προτιμούν τη χρήση μετρητών, έναντι κάρτας.

«Μέχρι στιγμής, οι πελάτες δεν έχουν μπει στη διαδικασία να ζητάνε το POS, αλλά από τη στιγμή που όλοι πληρώνονται μέσω τράπεζας, είναι πιο εύκολο να πληρώσει και ο πελάτης με την κάρτα, όπως και εγώ τη χρησιμοποιώ πλέον πιο συχνά. Οι άνθρωποι που ψωνίζουν στη λαϊκή είναι συνήθως και πιο παλιάς κοπής, οπότε έχουν συνηθίσει στα μετρητά, να βλέπουν τι έχουν και τι πληρώνουν».

Όσον αφορά το στάδιο της διασύνδεσης, ακόμα και οι πωλητές που έχουν ήδη POS και δέχονται πληρωμές με κάρτες, δεν έχουν καταφέρει να κάνουν τη διασύνδεση με την ταμειακή μηχανή.

«Δύο μήνες τώρα προσπαθούμε να κάνουμε τη διασύνδεση και ακόμα δεν υπάρχει τρόπος να γίνει. Κάθε μέρα παίρνουμε τηλέφωνο τον τεχνικό, έχουμε φέρει και ρούτερ, δεν γίνεται τίποτα. Ακόμα περιμένουμε. Και φαντάσου εγώ το έχω από πέρυσι το POS, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε την σύνδεση, γιατί το σύστημα δεν είναι έτοιμο».

«Έχουμε παραγγείλει POS και δεν μας έχουν φέρει, διότι δεν υπάρχουν μηχανήματα. Οι περισσότεροι που έχουν POS τα είχαν από πριν, δεν τα πήραν τώρα», αναφέρει ο ιδιοκτήτης ενός άλλου πάγκου.

Στην ερώτηση για το αν οι παρακρατήσεις για τις αγορές με κάρτα θα μεταφερθούν στον πελάτη, απαντά: «Το κόστος των παρακρατήσεων σίγουρα θα μετακινηθεί στον πελάτη. Ακόμα είναι πολύ νωρίς και δεν έχουμε καταλάβει τι γίνεται, αλλά όπως όλα τα σούπερ μάρκετ, τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις μετακινούν το κόστος στον πελάτη, έτσι λογικά θα το μετακινήσουμε και εμείς».

Προχωρώντας λίγο παρακάτω, μιλήσαμε στον κ. Γιώργο, ο οποίος έχει παραγγείλει το POS αλλά ακόμα δεν το έχει παραλάβει. Ερωτηθείς για το αν βλέπει θετικά το νέο αυτό μέτρο, απαντάει πως «Για τον καταναλωτή ναι, είναι ένα θετικό μέτρο, για μας ως πωλητές δεν αλλάζει κάτι».

«Το σημαντικότερο για μένα δεν είναι με τι θα πληρώσει ο κόσμος, είναι ότι δεν έχει να πληρώσει. Εδώ είναι το πρόβλημα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως το βασικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί είναι να αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καθώς η ακρίβεια συναντάται στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας και αποτελεί ένα συνολικό πρόβλημα.

Μιλώντας για τις παρακρατήσεις των τραπεζών από τις πληρωμές με κάρτα και το κατά πόσο αυτές θα μεταφερθούν στις τιμές, ο κ. Γιώργος μας μίλησε με τη δεύτερη ιδιότητά του, αυτή του παραγωγού, και είπε πως «Επειδή εγώ τυγχάνει να είμαι και παραγωγός, δεν είμαι απλά έμπορος, εμείς οι παραγωγοί δεν θα ανεβάσουμε τις τιμές, γιατί θα χάσουμε και αυτόν τον πελάτη που έχουμε. Στη λαϊκή αγορά έχουμε και άλλη σχέση με τους πελάτες, πιο προσωπική. Οπότε είναι λίγο άσχημο για τους πελάτες να ανεβάσω ένα 10% τις τιμές, λόγω των POS.

Θα το πάρουμε και αυτό το βάρος πάνω μας, όπως έχουμε πάρει όλα τα υπόλοιπα. Όντως έχουμε αναγκαστεί να ανεβάσουμε τις τιμές κάποιων προϊόντων, για παράδειγμα λόγω των φυσικών καταστροφών, αλλά δεν είχαμε κάποιο επιπλέον κέρδος από αυτό. Οπότε και εμάς μας συμφέρει να έχουμε χαμηλές τιμές, για να μπορεί να ψωνίζει περισσότερος κόσμος».

Στην λαϊκή αγορά στο Κολωνάκι, μίλησε στο emea.gr ο κ. Αντώνης Τριανταφυλλόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου των Επαγγελματιών Πωλητών της Α Λαϊκής Αγοράς Αθηνών, ο οποίος τόνισε με τη σειρά του το γεγονός πως ενώ οι πωλητές έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αγορά και τη διασύνδεση του POS με την ταμειακή μηχανή, αυτή ακόμα δεν είναι δυνατή.

Μάλιστα, ανέφερε πως τα μηχανήματα που είχαν αγοράσει πολλοί πωλητές δεν μπορούν τελικά να διασυνδεθούν, επομένως πρέπει να αγοράσουν νέα. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πετάξουμε τις ταμειακές μας, αλλά και τα POS που πήραμε από συγκεκριμένες τράπεζες που δεν διασυνδέονται. Τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Οι περισσότεροι πωλητές θέλουν μια 2-σε-1 λύση, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά τέτοια μηχανήματα στην αγορά για να καλύψουν τη ζήτηση».

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος χρησιμοποιεί το POS πολλά χρόνια, και κατανοεί πως είναι λογικό η χρήση της κάρτας για πληρωμές να διευρυνθεί. Ωστόσο, τονίζει τις μεγάλες παρακρατήσεις που επιβάλουν οι τράπεζες, τόσο ποσοστιαία σε κάθε πληρωμή, όσο με μηνιαία συνδρομή για να λειτουργεί το POS. «Όχι μόνο σου κρατάνε ποσοστό από κάθε συναλλαγή, πρέπει να πληρώνεις και ένα ποσό τον μήνα για να έχεις το POS. Ακόμα και την εφαρμογή στο κινητό για να τα διαχειρίζεσαι όλα αυτά έφτασαν να τη χρεώνουν 3€ τον μήνα. Αντί να υπάρχει μια οικονομική βοήθεια μας βάζουν ένα επιπλέον έξοδο».

Τέλος, για άλλη μια φορά ακούστηκε η σκληρή αλήθεια πως «Ακόμα και εμείς που έχουμε τη δυνατότητα να πουλάμε φθηνά, έτσι όπως πάμε δεν θα την έχουμε. Το κόστος αναγκαστικά θα μεταφερθεί στον καταναλωτή».

Γίνεται λοιπόν φανερό πως σημασία δεν έχει μόνο ο χαρακτήρας του μέτρου, αλλά και ο συνολικός τρόπος με τον οποίο αυτό επιβάλλεται. Μπορεί οι πωλητές στις λαϊκές αγορές να είναι έτοιμοι να δεχτούν το μέτρο και να έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ωστόσο η στήριξη από τη Κυβέρνηση δεν είναι αρκετή. Παράλληλα τρομοκρατεί με πρόστιμα που μπορούν να αγγίξουν τα 1.500 ευρώ για την καθυστέρηση της διασύνδεσης, το πότε όμως αυτή θα γίνει δεν είναι στο χέρι των εμπόρων.

Keywords
Αναζητήσεις
premiera-gia-ta-pos--aftopsia-tou-emeagr-stis-laikes-agores.htm
Τυχαία Θέματα