Πώς να ξεπεράσετε τους 5 βασικούς λόγους αποτυχίας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

18:53 7/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

*Του Θωμά Σλάμαρη, ιδρυτή του οργανισμού iwant2help

Σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία των μικρών και μεσαίων. Αρκετοί επιχειρηματίες στοχεύουν στην ανάπτυξη και διατήρηση των επιχειρήσεών τους, συχνά χωρίς επιπλέον υποστήριξη προσωπικού λόγω των δυσκολιών στην πρόσληψη και εκπαίδευση νέων εργαζομένων, καθώς και λόγω του υψηλού κόστους.

Πολλοί από αυτούς αναλαμβάνουν προσωπικά την εργασία, αφιερώνοντας αμέτρητες ώρες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και την αύξηση των εσόδων. Ο ψηφιακός

μετασχηματισμός προσφέρει μια ξεχωριστή ευκαιρία για αυτοματοποίηση διαδικασιών, βελτίωση της αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητα απέναντι σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς και για εξοικονόμηση χρόνου.

Ωστόσο, η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα διάφορα εργαλεία λογισμικού και η δημιουργία μιας προσαρμοσμένης πλατφόρμας μπορεί να συνεπάγεται κινδύνους. Ενώ ενδέχεται να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην επιχείρηση, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σπατάλη χρημάτων και χρόνου χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Για να πετύχουν σε αυτήν την προσπάθεια και να θέσουν νέα θεμέλια ανάπτυξης για την επιχείρησή τους, είναι σημαντικό να λάβουν υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

Οραματισμός της Ιδανικής Επιχειρηματικής Λειτουργίας

Σε έναν κόσμο όπου η εμπειρία πελάτη καθορίζει την επιτυχία, εμπνέεστε από τις διαδικασίες των μεγάλων εταιρειών αλλά ταξιδεύετε πέρα από τα διδάγματά τους. Προκειμένου να εξασφαλίσετε ένα σταθερό θεμέλιο για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας, απαιτείται μια λεπτομερής και δημιουργική σκέψη για κάθε αλληλεπίδραση με τον πελάτη – από την πρώτη επαφή έως την τελική συναλλαγή. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και εξερευνήστε πώς θα μπορούσε η επιχείρησή σας να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο σε κάθε δυνατή ανάγκη του πελάτη, προσφέροντας μια εξαιρετική εμπειρία.

Επιδιώξτε να δημιουργήσετε ένα σύστημα όπου κάθε αλληλεπίδραση με τον πελάτη είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και προβλέπει τις προκλήσεις πριν αυτές παρουσιαστούν. Αναρωτηθείτε πώς θα θέλατε ο πελάτης να αντιλαμβάνεται την εταιρεία σας και πώς μπορείτε να τον κάνετε να αισθάνεται εκτιμημένος και κατανοημένος. Σκεφτείτε το είδος της επικοινωνίας που θα επιθυμούσατε να έχετε με τον πελάτη μέσω email ή web chat, τον χρόνο ανταπόκρισης, τις υπενθυμίσεις και την εξυπηρέτηση που θα προσφέρετε. Όλες αυτές οι διαδικασίες, οι οποίες θα απαιτούσαν συνήθως πολλαπλούς υπαλλήλους, θα υλοποιούνται με αυτοματοποιημένα συστήματα, δίνοντας στον πελάτη την αίσθηση ότι αντιμετωπίζεται από μία επαγγελματική και οργανωμένη εταιρεία

Ορίστε Συγκεκριμένους Στόχους

Ο σκοπός του ψηφιακού μετασχηματισμού ενσαρκώνεται στην ενίσχυση των πωλήσεων, την αύξηση των επαναλαμβανόμενων αγορών και την ανύψωση του επιπέδου ικανοποίησης των πελατών. Επιπλέον, αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την αποδοτική διαχείριση του χρόνου και την εξασφάλιση ολικής εποπτείας των επιχειρηματικών διεργασιών. Είναι ουσιαστικό να καθορίσετε συγκεκριμένους στόχους για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων σας στην πορεία του χρόνου, όπως το ποσοστό αύξησης της πελατειακής ικανοποίησης, τον αριθμό των επαναληπτικών πωλήσεων που στοχεύετε να πετύχετε και άλλους σχετικούς στόχους.
Κοινοποίηση Επερχόμενων Αλλαγών στις Διαδικασίες στο Εργασιακό Σύνολο.

Αναγνωρίζοντας την αξία της ομαδικής συνεργασίας και της ενημέρωσης, είναι κρίσιμο να συζητήσετε με την ομάδα σας για τις προσεχείς αλλαγές στις εργασιακές διαδικασίες. Σημαντικό βήμα είναι να αναγνωρίσετε από κοινού τα στοιχεία των τρεχουσών διαδικασιών που συχνά προκαλούν λάθη, επαναλαμβάνονται άσκοπα, σπαταλούν χρόνο ή προκαλούν άλλα προβλήματα. Η διαδικασία αυτή της αλλαγής, η οποία στοχεύει σε μια ουσιαστική βελτίωση του τρόπου που λειτουργείτε, απαιτεί την πλήρη εμπλοκή και ενότητα της ομάδας. Καθίσταται σαφές πως η εν λόγω αλλαγή αποσκοπεί στο κοινό καλό και στη συλλογική συμβολή στην ανάπτυξη ενός αποδοτικότερου συστήματος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Business Voice.

Keywords
Αναζητήσεις
pos-na-xeperasete-tous-5-vasikous-logous-apotychias-ston-psifiako-metaschimatismo-ton-mikron-kai-mesaion-epicheiriseon.htm
Τυχαία Θέματα