Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Χαρτόσημο δίνουμε όλοι στην τρέλα

14:41 7/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το 2017 είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει κωδικοποίηση και επικαιροποίηση των τελών χαρτοσήμου, το αργότερο μέχρι το 2018. Την κωδικοποίηση αυτή δεν την έχουμε δει ακόμα. Το μόνο που έχουμε δει είναι το άρθρο 51 του Ν.4955/2022 το οποίο τροποποιεί την παράγραφο 1 του άρθρου 3 του Π.Δ. του 1931 που παραμένει εν ισχύ ως κώδικας τελών χαρτοσήμου.

Χαρακτηριστικό του Ν. 4955 πέραν του ότι είναι πολυσέλιδος και αφορά ένα ευρύ πεδίο φορολογικών και τελωνιακών θεμάτων, είναι ότι δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου 2022, δηλαδή εν μέσω της υποβολής

των ετήσιων δηλώσεων φόρου εισοδήματος του 2021, λίγο πριν την ψευδοπαράταση για την 31/08, ίσα-ίσα για να μην στερηθούμε οι λογιστές το άγχος της εκκρεμότητας ούτε στις θερινές μας διακοπές. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο νόμος να μην γίνει αντιληπτός από την επιχειρηματική κοινότητα.

Διαβάστε εδώ την έκδοση της Business Voice του Σαββάτου

Την επίδραση του νόμου την καταλάβαμε όταν πήγαμε να αποδώσουμε τέλη χαρτοσήμου μέσω των αιτημάτων και του εντύπου Α.200 μετά τις 14/7/2022. Εκεί η ΑΑΔΕ μας ενημέρωνε ότι όλες οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων χαρτοσήμου έμεναν ως είχαν, πλην αυτών που όριζαν προθεσμία μικρότερη του μήνα, που γινόταν σε κάθε περίπτωση το τέλος του επόμενου μήνα. Με άλλα λόγια η πενθήμερη προθεσμία ή η προθεσμία μέχρι την 15η μέρα του επόμενου μήνα, παρατείνονταν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Η ΑΑΔΕ λοιπόν μας εκπαίδευσε σε αυτήν την πραγματικότητα, αφού αυτές οι οδηγίες αναγράφονταν τόσο στα αιτήματα, όσο και στο έντυπο Α.200.

Διαβάζοντας λοιπόν οι λογιστές την εγκύκλιο Ε.2007 που δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2024 και ανέφερε τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος 4955/2022 στο χαρτόσημο, όλοι μείναμε με την εντύπωση ότι οι αλλαγές αυτές είναι οι ίδιες με τις οδηγίες που έδινε η ίδια η ΑΑΔΕ στα έντυπα των δηλώσεων χαρτοσήμου από την δημοσίευση του Ν. 4955 και μετά.

Διαβάστε εδώ την έκδοση της Business Voice του Σαββάτου

Ωστόσο, για άλλη μια φορά η ΑΑΔΕ μας ξεγέλασε. Το άρθρο 51 του Ν. 4955 δεν προβλέπει απλά ότι οποιαδήποτε προθεσμία μικρότερη του τέλους του επόμενου μήνα της πράξης που χαρτοσημαίνεται μεταφέρεται στο τέλος του επόμενου μήνα, λέει ότι για κάθε πράξη που χαρτοσημαίνεται η προθεσμία γίνεται το τέλος του επόμενου μήνα. Οπότε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και όλο το 2023 η ΑΑΔΕ είχε δώσει λανθασμένες οδηγίες. Βέβαια οι λογιστές και οι επιχειρήσεις όταν η ΑΑΔΕ δίνει λανθασμένες οδηγίες, ακολουθούμε αυτές τις λανθασμένες οδηγίες, γιατί αυτές είναι που έχουμε. Δηλαδή αν κάποιος υπέβαλε χαρτόσημο στο μήνα σε όσα οι οδηγίες προέβλεπαν ότι υποβάλλεται μαζικά όλο το τρίμηνο, η ΑΑΔΕ απλά δεν θα το έκανε δεκτό.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Business Voice

Keywords
Αναζητήσεις
agamemnon-stavropoulos-chartosimo-dinoume-oloi-stin-trela.htm
Τυχαία Θέματα