Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ: Φιλοξενεί τη βραβευμένη εγκατάσταση OPENWORK

09:48 7/12/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το OpenWork παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Τουρκία, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ως εννοιολογικό και αφηρημένο έργο, η εγκατάσταση διερευνά την ακαμψία του κόσμου μέσα από τη μεταφορική χρήση της «πύλης». Οι ηχητικές επιφάνειες που παράγουν αντηχήσεις στο εσωτερικό της εγκατάστασης συμβολίζουν ένα ερωτηματικό που διαπερνά τον χρόνο, και λειτουργούν ως θεατρικό μνημείο στον

σημερινό κόσμο όπου οι ορισμοί χάνουν τη σημασία τους και τα όρια θολώνουν.

Προσκαλεί τους επισκέπτες να συζητήσουν για το όριο στο οποίο βρίσκεται ο κόσμος σήμερα και για τη μεταβαλλόμενη ανθρώπινη κατάσταση. Στην εγκατάσταση, οι επισκέπτες γίνονται ένα εκθεσιακό κομμάτι του έργου τέχνης.

Το OpenWork έκανε το ντεμπούτο του στην Μπιενάλε Ντιζάιν του Λονδίνου ως το επίσημο έργο τέχνης της Τουρκίας για το Τουρκικό περίπτερο. Η εγκατάσταση εκτέθηκε στον προαύλιο χώρο του Somerset House στο Λονδίνο και βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού στην Μπιενάλε Ντιζάιν του Λονδίνου τον Ιούνιο του 2023, αφότου επιλέχθηκε μεταξύ προτάσεων από 22 πανεπιστήμια σε 47 χώρες. Επιπλέον, η εγκατάσταση συμπεριλήφθηκε στην Ειδική Επιλογή για την 20ή επέτειο του Φεστιβάλ Ντιζάιν του Λονδίνου και εκτέθηκε με φόντο τον ορίζοντα του Λονδίνου στον ποταμό Τάμεση. Το OpenWork χαρακτηρίστηκε επίσης ως ένα από τα «πιο επιδραστικά έργα των τελευταίων 20 ετών» στο Red Book του Φεστιβάλ Ντιζάιν 2023 του Λονδίνου. Η κριτική επιτροπή της κατηγορίας αποτελείται από πολλά εξέχοντα πρόσωπα και σημαντικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος του Λονδίνου και το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου.

Επιτελεστική χωρική εγκατάσταση με σύγχρονο μήνυμα

Το OpenWork έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στην Κωνσταντινούπολη μετά το ντεμπούτο του στην Μπιενάλε Ντιζάιν στο Λονδίνο. «Μια επιτελεστική και θεατρική έκθεση μεταβάσεων, που εξερευνά την ακαμψία του κόσμου μέσα από τη μεταφορική χρήση της “πύλης”», το OpenWork «εμβαθύνει στις έννοιες της εξουσίας, της οριοθέτησης και της κοινωνικής ιεραρχίας που έχουν διαμορφώσει την ανθρώπινη ιστορία. Με κινούμενες και ηχητικές επιφάνειες που λειτουργούν ως όργανα, αφηρημένες πόρτες και σχέδια κυκλοφορίας, αλληλεπιδρά με τους επισκέπτες μετατρέποντάς τους σε μέρος της εγκατάστασης. Η εγκατάσταση ξεχωρίζει χάρη στη μνημειώδη διάταξη και το μέγεθός της, γεννώντας μια εξαιρετική εμπειρία μέσω της αντίληψης και της ύλης, μεταβαίνοντας από το αμετάβλητο στη σιωπή και την ευελιξία, καθώς οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με αυτόν τον πειραματικό χώρο». Όσον αφορά το OpenWork, σύμβουλος επί ζητημάτων αρχιτεκτονικής και ακουστικής έχει αναλάβει ο Celâleddin Çelik, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Mehmet Selim Ökten και η ομάδα του παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για μηχανικά και δομικά ζητήματα της εγκατάστασης.

Η Melek Zeynep Bulut δημιουργεί έργα που αντλούν έμπνευση από την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, την ψυχολογία και τις επιστήμες της συμπεριφοράς, εστιάζοντας σε αφηρημένες και συγκεκριμένες εμπειρίες και στην ανάλυση των σχέσεων γλυπτού-χώρου, χώρου-ενστικτώδους εμπειρίας. Τοποθετώντας τα έργα της στο δημόσιο χώρο ως αντικείμενο επαφής και δημιουργώντας έτσι μια σκηνή, η καλλιτέχνιδα διερευνά στα έργα της τη σωματική και την ψυχολογική διάσταση της οπτικής αντίληψης.

Το OpenWork θα βρίσκεται έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ (AKM), στην περιοχή Μπέιογλου (Beyoğlu) της Κωνσταντινούπολης, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Keywords
Αναζητήσεις
politistiko-kentro-atatourk-filoxenei-ti-vravevmeni-egkatastasi-openwork.htm
Τυχαία Θέματα