Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν και τα… μηνύματα του Τούρκου Προέδρου

07:00 7/12/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η ώρα της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε, με τον Τούρκο Πρόεδρο να αναμένεται εντός της ημέρας στην Αθήνα, το κέντρο της οποίας θα βρίσκεται σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό έως το απόγευμα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η επίσκεψη θα έχει διάρκεια περίπου 5 ωρών, με τον κ. Ερντογάν να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 11 το πρωί με τρία αεροσκάφη.

Η διμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν αναμένεται να διεξαχθεί

μέσα σε κλίμα ηρεμίας και αμοιβαία διάθεση συνεργασίας. Από την ελληνική πλευρά, είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την γείτονα χώρα με ειλικρινή διάθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και το ενδεχόμενο συμφωνιών που θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναμένεται να υπογραφούν μνημόνια και να γίνουν κοινές δηλώσεις που εμπίπτουν στους σημαντικούς τομείς της οικονομίας, του εμπορίου. Ακόμη, η θεματική ατζέντα θα περιλαμβάνει και συμφωνίες που αφορούν τον αθλητισμό, την έρευνα και την τεχνολογία. Τέλος, οι δύο χώρες θα επιδιώξουν  την από κοινού ζύμωση και ανάπτυξη του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής.

Όσον αφορά το εξαιρετικά σημαντικό θέμα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, η κουβέντα αναμένεται να κινηθεί γύρω από την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού στη Σμύρνη και Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη, προκειμένου να επιτυγχάνεται η παρακολούθηση και ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ξεκαθάρισε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να θέσει επί τάπητος «θέματα εθνικής κυριαρχίας».

«Μαστίγιο και καρότο» από Ερντογάν

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι όλα ρόδινα αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας. Άλλωστε και ο ίδιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», φρόντισε από τη μία πλευρά να στείλει ένα θετικό μήνυμα ενόψει της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την άλλη όμως παρουσιάστηκε αμετακίνητος από ορισμένες πάγιες θέσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δήλωσή του με αποδέκτη τον Έλληνα πρωθυπουργό, στον οποίο φρόντισε να του στείλει μήνυμα ειρήνης, λέγοντάς του: «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε». Από την άλλη πλευρά όμως ερωτηθείς για τον καθορισμό της ΑΟΖ και της παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο του θέματος της  υφαλοκρηπίδας, τόνισε πως: «Τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».  Η θέση αυτή είναι διαχρονική από την τουρκική πλευρά, την ώρα που η χώρα μας επιμένει ότι το μοναδικό ζήτημα προς συζήτηση είναι αυτό του καθορισμού της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης

Ακόμα, η λύση «win-win» για την οποία κάνει λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  είναι πολύ πιθανό να έχει διαφορετική ερμηνεία για την Αθήνα από εκείνη της Άγκυρας. 

Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος της Κύπρου, χρησιμοποίησε το όνομα Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, ενώ έκανε λόγο «για συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα», την ώρα που είναι γνωστό ότι χώρα μας αναγνωρίζει μόνο μουσουλμανική μειονότητα.

Πάντως ο κ. Ερντογάν παραδέχτηκε ότι οι δύο χώρες αναβίωσαν «διμερείς μηχανισμούς που ήταν αδρανείς εδώ και πολύ καιρό», ενώ χαρακτήρισε τη χώρα μας όχι εχθρό αλλά: «πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας στην οποία είμαστε μέλη».

Τέλος, κάλεσε την ελληνική πλευρά να συνεργαστεί με την τουρκική προκειμένου: «Να αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν τη νεολαία».  

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι αισθητά καλύτερο το τελευταίο διάστημα, κι αυτό δημιουργεί ελπίδες ότι η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου δύναται να προσθέσει ακόμα ένα λιθαράκι στην οικοδόμηση στέρεων διμερών σχέσεων. 

Από ελληνικής πλευράς, στις εργασίες της Συνάντησης θα δώσουν το “παρών” έντεκα υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης:

– Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης

– Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας

– Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

– Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου

– Ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης

– Ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης

– Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

– Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη

– Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης

– Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

– Ο υφυπουργός Εξωτερικών, με αρμοδιότητα την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης

Keywords
Αναζητήσεις
i-atzenta-tis-synantisis-mitsotaki-erntogan-kai-ta-minymata-tou-tourkou-proedrou.htm
Τυχαία Θέματα