Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες θα βρεθούν στο δρόμο μόλις κλείσουν τα 18!

15:05 6/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών εξέδωσε ανακοίνωση (πολύ πιο αιχμηρή από αυτά που θα διαβάσετε εδώ) σχετικά με την ΚΥΑ 187634/2023 με την οποία ανάπηροι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα βρεθούν στο δρόμο μόλις ενηλικιωθούν!

Για να το περιγράψουμε συνοπτικά, είναι κατανοητό πως στην εν λόγω ΚΥΑ υπάρχει μια αβλεψία ή παράλειψη αναφορικά με το Πλαίσιο Πρότυπων Κανόνων Λειτουργίας και Αδειοδότησης

Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Σε αυτούς τους ξενώνες φιλοξενούνται, εκπαιδεύονται και υποστηρίζονται ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο από 12 έως 18 ετών. Η Κυβέρνηση σωστά προφυλάσσει την ανηλικότητά τους μέχρι να γίνουν 18 ετών, τηρώντας τους θεμελιώδεις κανόνες που αφορούν τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Όμως με την τροποποίηση της ΚΥΑ παραλείφθηκε η δυνατότητα παράτασης διαμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων με αναπηρία ή παιδιών με ιατρικά ή προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών χαρακτηρίζει την εν λόγω απόφαση ως μια που συνδέεται με αντιμεταναστευτική και μισαναπηρική αντίληψη.
Είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση καθώς έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει σαφές πλάνο μετάβασης για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετά την ενηλικίωσή τους. Φανταστείτε λοιπόν παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που ανά περιπτώσεις δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή ξαφνικά θα χάσουν τα πρόσωπα αναφοράς: τους κοινωνικούς λειτουργούς. Η ΚΥΑ αυτή θεωρεί πως δεν χρειάζεται η συμπερίληψη του δικαιώματος παράτασης στις δομές που ήδη φιλοξενούνται. Κάτι που θα ωθήσει ευάλωτα παιδιά στην αστεγία. Η απουσία μέριμνας για ενήλικες ΑΜΕΑ, δυστυχώς παραβιάζει ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις για την αναπηρία και τα κονδύλια ούτως ή άλλως προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πρώτη προσφυγή δηλαδή θα επιβληθεί πρόστιμο δυσανάλογο του κόστους της παραμονής των λίγων ασυνόδευτων προσφύγων ΑΜΕΑ!

Ως λύση το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών προτείνει να δημιουργηθούν σχετικά προγράμματα που θα εστιάζουν στην υποστήριξη ανάπηρων προσφύγων, ειδικά όταν δεν διαθέτουν υποστηρικτικό δίκτυο, όπως στην περίπτωση που περιγράφεται. Ιδανικά όσοι ασυνόδευτοι ανάπηροι πρόσφυγες ενηλικιωθούν, να παραταθεί η διαμονή τους στις δομές και να μεταφερθούν με ασφάλεια σε άλλα προγράμματα ή να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια εύρεσης και επανένωσης με τις οικογένειές τους.

Η Κυβέρνηση πρέπει να σκύψει μετεκλογικά πάνω από αυτό το ζήτημα (η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δεν μπορεί) και να μετακινήσει κάποια από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό προς αυτή την κατεύθυνση, τηρώντας τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας μας.

Η πάρα πολύ αυστηρή ανακοίνωση του Δίκτυου Δράσης των Κοινωνικών Λειτουργών υπάρχει στην σελίδα τους, όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρονται και οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις που καταπατώνται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η λύση είναι μονόδρομος, καθώς η εναλλακτική θα είναι να καταλήξουν 18χρονα παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα, χρόνια προβλήματα υγείας και αναπηρίες, στους δρόμους των πόλεων που φιλοξενούνται, χωρίς καμία βοήθεια και υπό καθεστώς παραμονής/ασύλου. 
Αντίστοιχα θέματα καλό είναι να λύνονται πριν βγουν στο φως της δημοσιότητας, όπου μπορεί να επιφέρουν πολλαπλάσια ζημιά και ειδικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα