Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% παρά τις περικοπές στην παραγωγή της Σ. Αραβίας

15:03 6/6/2023 - Πηγή: BankWars

Με σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν το 1,5 δολάριο διαπραγματεύονται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται ότι επισκιάζουν τη νέα μεγάλη περικοπή παραγωγής αργού, την οποία ανακοίνωσε την Κυριακή η Σαουδική Αραβία.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Αυγούστου του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς, του αργού τύπου Brent, σημειώνει πτώση 2,15% ή 1,66 δολαρίων και διαπραγματεύεται στα

75,05 δολ. το βαρέλι.

Παρομοίως, του συμβόλαιο Ιουλίου για το αμερικανικό αργό WTI καταγράφει απώλειες 2,3% ή 1,66 δολ., με αποτέλεσμα η τιμή του να κινείται στα 70,40 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές πήραν την ανιούσα χθες Δευτέρα, με ισχυρά κέρδη που έφτασαν ενδοσυνεδριακά εως και τα 2,6 και 3,3 δολ. για το Brent και το WTI αντίστοιχα, στον απόηχο της απόφασης του μεγαλύτερου παραγωγού αργού παγκοσμίως, της Σαουδικής Αραβίας, να μειώσει τον Ιούλιο τους όγκους που αντλεί κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, οι ανησυχίες των επενδυτών επανεμφανίστηκαν άμεσα και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος από τα χθεσινά κέρδη «ψαλιδίστηκε».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή εμπορευμάτων της Saxo Bank Όλε Χάνσεν, η αγορά παραμένει εστιασμένη στους κινδύνους για τη ζήτηση, καθώς ενισχύονται οι υφεσιακές ανησυχίες μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που έδειξε ο δείκτης PMI υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους, αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι η αδύναμη ζήτηση πετρελαίου, η ισχυρή παραγωγή από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, η αργή ανάπτυξη στην Κίνα και το ενδεχόμενο ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθιστούν μάλλον απίθανη μία «σταθερή αύξηση των τιμών» του πετρελαίου.

Σχετικά με τις πιθανότητες ύφεσης, ο δείκτης PMI στις ΗΠΑ έδειξε ότι ο κλάδος των υπηρεσιών αναπτύχθηκε ανεπαίσθητα τον Μάιο, καθώς επιβράδυναν οι νέες παραγγελίες, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να περιμένουν να δουν αν θα αυξήσει και άλλο τα επιτόκιά της η Fed τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία υποχώρησαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, επιβαρύνοντας περαιτέρω το κλίμα για τις προοπτικές και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο αναλυτής της PVM Τάμας Βάργκα επισημαίνει: «Εάν τα επερχόμενα οικονομικά στοιχεία υποδηλώσουν παγιωμένες πληθωριστικές πιέσεις και οι επενδυτές αυξήσουν τα πονταρίσματα σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν πτωτικά, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά τον φαινομενικά ανοδικό αντίκτυπο που είχε η τελευταία απόφαση (του ΟΠΕΚ) για την παραγωγή».

Keywords
Τυχαία Θέματα