Όπου δεν πίπτει γόνιμος λόγος, πίπτει κομματική ράβδος… per se

09:53 4/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το δυσκολότερο στοίχημα πολιτικής ορθότητας και οργανωτικής ετοιμότητας κλήθηκαν να δώσουν οι ηττημένοι των εθνικών εκλογών, ενόψει της αυτοδιοικητικής βασάνου… να επιλέξουν τους εκλεκτότερους, εν μέσω θέρους.

Σε περιόδους νηνεμίας και άνθισης ιδεών, Λυδία λίθος τέτοιων διαδικασιών καθίστατο a priori ο δημοκρατικός διάλογος και οι προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες. Εν προκειμένω και μόλις 40 ημέρες από την επιβαρυντική περίσταση της ολέθριας ήττας, η κόπωση κατέλαβε τα Όργανα και

κάθε απόφαση προσέκρουε εις δισταγμόν.

Νικητές και ηττημένοι κλήθηκαν να ανασυνταχθούν και να πάρουν θέση μάχης σε άλλη μία εκλογική αναμέτρηση, πριν καν αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα της προηγούμενης. Ουδείς πρόλαβε να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα των προηγούμενων εκλογών. Όλοι κάτι είχαν να πουν σε τηλεοπτικά παράθυρα και συνεντεύξεις, για το «τί έφταιξε» ή ενδεχομένως «συνέβαλλε»  στο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά καμία προβλεπόμενη κομματική διαδικασία δεν έλαβε χώρα να το διεργαστεί και να κομίσει τα συμπεράσματα στα αρμόδια όργανα.

Έτσι, στα εντελώς θολά και αχαρτογράφητα νερά της λαϊκής βουλής, κλήθηκαν άπαντες να προετοιμαστούν για τις επόμενες κάλπες. Η κυβερνώσα παράταξη με αμίμητη φόρα, αφού «ξήλωσε», «έραψε», «μπάλωσε» και δανείστηκε φίλια «πατρόν» σε χρόνο ρεκόρ… ετοιμάζεται να χρωματίσει εκ νέου τον όλον χάρτη της χώρας γαλάζιο.

Είναι άραγε καθολικά αποδεκτό σε στελέχη και κόμμα, ότι η προηγούμενη νίκη οφείλεται στο απαράμιλλου εύρους κυβερνητικό έργο που τελέστηκε κατά την περίοδο 2019-2023 στη χώρα; Διαγνώστηκαν τα βασικά μειονεκτήματα των «ανταγωνιστών»  αλλά και η πάντα υφέρπουσα, «προσωπική αχίλλειος πτέρνα»;

Μόλις χτές, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ κατά την επίσημη επίδοση του χρίσματος στον εκλεκτό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τόνισε την επιθυμία του να δώσει κομματικό χρώμα στις περιφερειακές εκλογές, «όχι για να βάψουμε τον χάρτη γαλάζιο» όπως παραδέχτηκε, καθώς «αυτό το κάναμε δύο φορές στις πρόσφατες εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, αλλά γιατί θέλουμε ανθρώπους που να συμμερίζονται το όραμά μας για το μέλλον και να μπορούμε να συνεργαζόμαστε καλά».

Τέτοιου τύπου κομματικούς πανηγυρισμούς και λαμπερές εκδηλώσεις δημόσιας εξαγγελίας  της στήριξης από κόμματα και αρχηγούς, δεν τόλμησαν και ούτε επρόκειτο να τολμήσουν κομματικοί μηχανισμοί και υποψήφιοι της αντιπολίτευσης. Ο λόγος προφανής και οι συσχετισμοί δυνάμεων προφανέστεροι της επερχόμενης συμμετοχής.

Ο «κύβος ερρίφθη» μόνον για μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες

Την ίδια αδυναμία διερμηνείας του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος και των συσχετισμών που διαμορφώθηκαν από αυτό, επέδειξαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κυρίως αυτά.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απουσία προέδρου που επέλεξε την «έξοδο» αλλα και συσσωρευμένης κόπωσης από τις απανωτές εκλογικές ήττες, κλήθηκε να επιδείξει οργανωτική δεινότητα και να θέσει τους όρους διαδοχής και ανασύνταξης δυνάμεων. «Δαμάζοντας» δε, τις όποιες εσωκομματικές  αρρυθμίες και τις ράθυμες προτάσεις συμμετοχής κατάφεραν να σώσουν τα προσχήματα και να ορίσουν ως διεκδικητές μεγάλων Δήμων και Περιφερειών, τους επικρατέστερους εκλεκτούς των ίδιων των οργάνων.

Και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παρά την ύπαρξη ολοκαίνουργιου και πολλά οραματιζόμενου προέδρου, η «τύχη» του επόμενου εκλογικού στοιχήματος ανατέθηκε σε αρμόδια επιτροπή του κόμματος με συντονιστές έμπειρα στελέχη και αριστοτέχνες στη διοργάνωση αυτοδιοικητικών μαχών. Ε, και αυτοί «γονάτισαν», κυρίως λόγω της αδιαπραγμάτευτης μοναχικής πορείας που διέταξε ο πεισματάρης Κρητικός.

Παρά την πρώτιστη εξαγγελία για μετακίνηση πρωτοκλασάτων πρώην υπουργών αλλά και έσχατων λαοπρόβλητων βουλευτών, η επιλογή του διεκδικητή του Δήμου Αθηναίων ήταν καθαρά κομματική. Το γνωστό στέλεχος του κόμματος και άξιος επιστήμονας Χάρης Δούκας, έσωσε τα προσχήματα δίνοντας στο κόμμα του το «φιλί της ζωής».

Κάπως έτσι, και αφού τα λοιπά κόμματα προέταξαν κομματικές ταυτότητες και βιογραφικά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφάσισε να ρίξει στη μάχη τον άξιο και προσφιλή σε όλες τις «πτέρυγες και τάσεις», πρώην Βουλευτή του κόμματος, Κώστα Ζαχαριάδη.

Όπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον επί του παρόντος, ο αυτοδιοικητικός αγώνας δεν θα δοθεί επί πανελλαδικού πεδίου. Προς ελάχιστο δε δείγμα του επιχειρούμενου αποτυπώματος που θα κληθούν τα κόμματα δια της ανθρωπογεωγραφίας να προσδώσουν σε αυτόν, παραθέτουμε τις παρακάτω αμετάκλητες υποψηφιότητες

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣΝΔ: Νίκος ΧαρδαλιάςΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Γιώργος ΙωακειμίδηςΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Γιάννης Σγουρός ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣΝΔ: Κώστας ΜπακογιάννηςΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κώστας ΖαχαριάδηςΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Χάρης Δούκας

Keywords
Αναζητήσεις
opou-den-piptei-gonimos-logos-piptei-kommatiki-ravdos-per-se.htm
Τυχαία Θέματα