Οι σιωπηλές φωνές της αποχής από τις εκλογές “φωνάζουν” την απογοήτευση που νιώθει ο λαός

Ο ελληνικός λαός έχει κληθεί σε διάστημα 5 μηνών να προσέλθει 2 φορές (4 με τις επαναληπτικές) στις κάλπες. Στις 21 Μαΐου και στις 25 Ιουνίου για τις εθνικές εκλογές και στις 8 Οκτωβρίου για τις αυτοδιοικητικές. Σε κάποιους δήμους το αποτέλεσμα κρίθηκε από την πρώτη Κυριακή, ενώ σε άλλους θα κριθεί στον δεύτερο γύρο την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Κοινή συνισταμένη αποτελεί το υψηλό

ποσοστό αποχής, ένας αριθμός ανησυχητικός που φαίνεται πως θα γίνει νέα τάση.

Οι εκλογές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες την ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον της χώρας και των κοινοτήτων τους. Ωστόσο, πλέον η αποχή γίνεται ο κυρίαρχος παίκτης, σε ένα παιχνίδι που μοιάζει χαμένο, αλλά μπορεί η ανατροπή να γίνει στις καθυστερήσεις. 

Οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε αυτό το μονοπάτι, που τους παίρνει μακριά από τις εκλογές, είναι πολλοί. Ο θυμός, η έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς, η απογοήτευση από το πολιτικό τοπίο και η αντίληψη ότι οι μεμονωμένες ψήφοι δεν έχουν σημαντικό αντίκτυπο, συμβάλλουν στη χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων. Νιώθουν ότι οι φωνές και οι ανησυχίες τους δεν εισακούονται και χάνουν το κίνητρό τους. Επιπλέον, η πεποίθηση πως τα πράγματα δεν θα αλλάξουν όποιος κι αν ανέβει στην εξουσία, αφού όλοι είναι ίδιοι κατά το κοινώς λεγόμενο, έχει πάρει την ελπίδα μακριά τους.

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει σημαντικές οικονομικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να έχουν επηρεάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς και την πεποίθησή τους ότι η ψήφος μπορεί να επιφέρει ουσιαστική αλλαγή.

Οι πολίτες οφείλουν να αντιληφθούν, παρά τη δικαιολογημένη απογοήτευση, την σπουδαιότητα της συμμετοχής τους στις εκλογές. Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν το θεμέλιο της τοπικής δημοκρατίας, επιτρέποντας στους πολίτες να εκλέγουν αντιπροσώπους που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις ανησυχίες τους. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών επιλογών και στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών. Συμμετέχοντας στις δημοτικές εκλογές, οι πολίτες συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη και την πρόοδο των κοινοτήτων τους.

Επίσης, οι δημοτικές εκλογές παρέχουν την ευκαιρία στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά, και μέσα από την υποψηφιότητα που μπορούν να θέσουν, να εκφράσουν τις απόψεις τους για διάφορα τοπικά ζητήματα. Όταν οι πολίτες ασκούν τα δικαιώματα ψήφου τους, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στους υποψηφίους ότι αναμένουν διαφάνεια, ακεραιότητα και δέσμευση. Με το να μην ψηφίζουν, αποδυναμώνουν ακούσια τη δημοκρατική διαδικασία και μειώνουν τη δύναμη της δικής τους φωνής, επιτρέποντας πιθανό εφησυχασμό μεταξύ των εκλεγμένων αντιπροσώπων και αφήνουν τη μοίρα τους στα χέρια των λίγων οι οποίοι καθορίζουν με την ψήφο τους το μέλλον του τόπου.

Οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα έχουν τεράστια σημασία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος των τοπικών κοινωνιών. Συμμετέχοντας στις εκλογές, οι πολίτες ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις και συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες να αναγνωρίσουν τη σημασία της ψήφου τους και να συμμετάσχουν ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία για τη διασφάλιση μιας ζωντανής και ακμάζουσας τοπικής δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-siopiles-fones-tis-apochis-apo-tis-ekloges-fonazoun-tin-apogoitefsi-pou-niothei-o-laos.htm
Τυχαία Θέματα