Οι νέοι κανόνες για τις συσκευασίες θα «πλημμυρίσουν» την Ευρώπη από πλαστικά!

12:51 28/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η Ε.Ε. πρόκειται να συμφωνήσει νέους κανόνες σχετικά με τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, αλλά οι τροποποιήσεις που προτείνονται στην πρόταση της Επιτροπής κινδυνεύουν να «πλημμυρίσουν» την αγορά με εκατομμύρια τόνους νέου πλαστικού και να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο πολλών ετών σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης πλαστικού υποστηρίζει η DS Smith. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία εντάσσεται στον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE 100 και εξειδικεύεται στις

λύσεις βιώσιμης συσκευασίας και ανακύκλωσης ενώ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων χάρτου.

Οι τροπολογίες στην πρόταση της Επιτροπής για τον Κανονισμό Συσκευασιών και Απορριμμάτων Συσκευασίας (PPWR) βρίσκονται σε διαβούλευση από τους ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη, και οι προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν την εισαγωγή υποχρεωτικών στόχων επαναχρησιμοποίησης για όλα τα υλικά.

Σύμφωνα με ανεξάρτητη ανάλυση που επιμελήθηκε η FEFCO, οι υποχρεωτικοί στόχοι επαναχρησιμοποίησης που θα εφαρμοστούν σε όλα τα υλικά θα αυξήσουν την ποσότητα των πλαστικών συσκευασιών που κυκλοφορούν και θα καθιερώσουν ένα μονοπώλιο στη χρήση πλαστικών σε ορισμένους κλάδους της αγοράς.

Για παράδειγμα, εάν εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις στις συσκευασίες από κυματοειδές χαρτόνι στον κλάδο μεταφοράς και ηλεκτρονικού εμπορίου, θα χρειαστούν 8,1 δισεκατομμύρια νέα πλαστικά κιβώτια βάρους 12 εκατομμυρίων τόνων για να επιτευχθεί ο στόχος επαναχρησιμοποίησης 90% έως το 2040 ενώ 16 δισεκατομμύρια λίτρα νερού θα χρειαστούν μόνο για να επαναχρησιμοποιηθεί το 50% των πλαστικών κιβωτίων.

Αυτή η περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα επηρεάσει την οικονομία της Ε.Ε. έρχεται σε αντίθεση με την πολυετή πρόοδο στον περιορισμό της χρήσης πλαστικών συσκευασιών τόσο στην Ε.Ε. όσο και διεθνώς.

Εάν εγκριθούν οι αμφιλεγόμενες τροπολογίες, ο νέος κανονισμός για τα απορρίμματα συσκευασιών στην Ε.Ε. θα επιφέρει τις παρακάτω συνέπειες:

Υπάρχει ο κίνδυνος να προστεθούν δισεκατομμύρια περισσότερα τεμάχια πλαστικού στο 91% των πλαστικών συσκευασιών που παραμένει μη ανακυκλωμένο.Θα αντιμετωπιστεί δυσμενώς το πιο ευρέως ανακυκλωμένο υλικό συσκευασίας και θα δημιουργηθούν σοβαρές απειλές για τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ε.Ε.Θα διακυβευθεί η επιτυχία των πρόσφατων πρωτοβουλιών πολιτικής για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης.Θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τη διεθνή συνθήκη ορόσημο για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικό.

Ο Εμπορικός Διευθυντής της DS Smith Hellas Κωνσταντίνος Κυριάκος, υποστήριξε:

«Είμαστε υπερήφανοι που την φετινή χρονιά βοηθήσαμε τους πελάτες μας στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε να αντικαταστήσουν περίπου 300 εκατομμύρια τεμάχια πλαστικού με εναλλακτικές λύσεις από χαρτί. Δυστυχώς, τη στιγμή που επικοινωνούμε αυτά τα αποτελέσματα, υπάρχει ο κίνδυνος, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Κανονισμό Συσκευασιών και Απορριμμάτων Συσκευασίας της Ε.Ε. (PPWR) να «πλημμυρίσουν» την αγορά με πλαστικές συσκευασίες αναιρώντας την πρόοδο πολλών ετών για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικού στην Ε.Ε.. Υποστηρίζουμε σθεναρά τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας και της νέας νομοθεσίας, αλλά οι τροπολογίες που επιβάλλουν στόχους επαναχρησιμοποίησης για τα προϊόντα χάρτου θα θέσουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή βιομηχανία συσκευασίας από κυματοειδές χαρτόνι, δημιουργώντας μια οικονομία πλαστικού στην αγορά και εμποδίζοντας την Ε.Ε. από την επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή».

«Η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κυκλική οικονομία των συσκευασιών και πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά. Η Επιτροπή το αναγνώρισε αυτό αποκλείοντας σκόπιμα το κυματοειδές χαρτόνι από τους περισσότερους υποχρεωτικούς στόχους επαναχρησιμοποίησης. Καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη να πράξουν το ίδιο».

Σύμφωνα με δεδομένα ανάλυσης κύκλου ζωής από την FEFCO, τα πλαστικά τελάρα πολλαπλών χρήσεων πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται τουλάχιστον 63 φορές για να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμοι. Αντίθετα, με ποσοστό ανακύκλωσης άνω του 80%, το κυματοειδές χαρτόνι είναι το υλικό συσκευασίας με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακυκλωσιμότητας και η βιομηχανία του έχει δεσμευτεί για φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Την τελευταία δεκαετία, η DS Smith έχει αναπτύξει ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας που χρησιμοποιεί μόνο 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία με βάση το χαρτί. Η εταιρεία έχει επίσης συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο για να αντικαταστήσει τα πλαστικά με ανακυκλώσιμα υλικά στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Τέλος, έχει δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 λύσεις συσκευασίας με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης, ενώ εξερευνά συνεχώς νέες ευκαιρίες επαναχρησιμοποίησης και επέκταση συνεργασιών σε τομείς όπου η επαναχρησιμοποίηση χαρτονιού μπορεί να εφαρμοστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα