Οι αγρότες έφτασαν

16:44 20/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση των αγροτών, που από νωρίς το μεσημέρι έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στο κέντρο της Αθήνας ενόψει του παναγροτικού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στο Σύνταγμα. Στόχος του συλλαλητηρίου, που αναμένεται να είναι από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών, είναι να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και να δοθούν λύσεις στο αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων ετών. Έκτακτες

κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την αστυνομία.

Το μεγαλύτερο κονβόι τρακτέρ ξεκίνησε το πρωί από το Κάστρο Βοιωτίας και λίγο μετά τις 13:30 είχε φτάσει στο κέντρο της Αθήνας, ενώ περίπου την ίδια ώρα κατέφτασαν και τα πρώτα τρακτέρ από την Εύβοια. Tην ίδια στιγμή οι συνάδελφοί τους από διάφορα σημεία της χώρας με λεωφορεία, με ΙΧ αυτοκίνητα συρρέουν στο κέντρο της Αθήνας για το συλλαλητήριο, ενώ στο Σύνταγμα θα φτάσουν αγρότες και από νησιά της χώρας.

Πρόσθετα μέτρα κυκλοφορίας της αστυνομίας

Η εκπρόσωπος Τύπου της ελληνικής αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, δήλωσε το μεσημέρι πως θα υπάρξουν πρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.

Δήλωση σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων από την Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας. #αγρότες @yptpgr
https://t.co/BKNMMGYjzr pic.twitter.com/yVdsieUWK1

— Ελληνική Αστυνομία (@hellenicpolice) February 20, 2024

«Λόγω της κίνησης των αγροτών προς το κέντρο της Αθήνας, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στην επόμενη ώρα η Τροχαία συμπληρωματικά θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια τόσο η μετακίνηση των αγροτών όσο και η κίνηση των υπόλοιπων πολιτών στην περιοχή.

Ειδικότερα, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μετά τη Λεωφόρο Αθηνών και στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου. Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων».

«Δεν θα ξεμπερδέψουν με τα τρακτέρ»

Ο εκπρόσωπος των αγροτών του Κάστρου, Γιάννης Βάγγος, δήλωσε στο στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει με τα τρακτέρ, ενώ κάλεσε το Μαξίμου να σκύψει πάνω από τα προβλήματα τους. Κάλεσε τους πολίτες να σταθούν δίπλα τους και να κατέβουν στο συλλαλητήριο.

«Αν στην κυβέρνηση νομίζουν ότι φτάνει η ώρα να ξεμπερδέψουν από τα τρακτέρ κάνουν μεγάλο λάθος. Θα ήταν προτιμότερο να σκύψουν πάνω στα προβλήματα και να δουν τι μπορούν να κάνουν για να συνεχιστεί η παραγωγή στην ύπαιθρο. Καλούμε όλο τον κόσμο στο συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα, αυτό το συλλαλητήριο έχει κομβική σημασία. Μετά την Αθήνα θα επιστρέψουμε στα μπλόκα και εκεί θα πάρουμε αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Βάγγος.

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν έχει να δώσει κάτι άλλο

Το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε άλλες παροχές προς τους αγρότες, ενώ εκτίμησε ότι αυτό είναι κάτι που το κατανοούν και οι ίδιοι οι αγρότες. Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών των αγροτών με τα μέτρα που πήρε για την ανακούφιση τους.

«Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς».

Αναφερόμενος στο σημερινό συλλαλητήριο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως είναι δικαίωμα των αγροτών να διαδηλώσουν, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος.

«Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή. Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως το είδαμε στις Βρυξέλλες όπου ήμουν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πάντα η προϋπόθεση είναι πρώτον, να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης, δηλαδή όπου γίνεται, όπου αυτό είναι εφικτό, να μην κλείνουν τελείως δρόμοι και φυσικά να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία, οποιαδήποτε ακρότητα. Πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής είχα πάρα πολλές επαφές με αγρότες και θα σας έλεγα ότι οι κινητοποιήσεις, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, ήταν σχετικά λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν σχετικά περιορισμένη. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα».

Keywords
Τυχαία Θέματα