Οδικός Χάρτης Μετάβασης της Χημικής Βιομηχανίας

09:57 18/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ένα σπουδαίο έργο σε συνεργασία του ΣΕΧΒ και του ΙΟΒΕ αποτελεί ο Οδικός χάρτης Μετάβασης της Χημικής Βιομηχανίας που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση, όπου έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.  

«Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικών Βιομηχανιών (CEFIC) στηρίζει την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και έχει ως προτεραιότητα, η χημική βιομηχανία στην Ελλάδα

όχι μόνο να μετασχηματιστεί αλλά και να συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού, ανταγωνιστικού και βιώσιμου περιβάλλοντος για τη χώρα, την εθνική οικονομία και κατ’ επέκταση την κοινωνία», είπε ο Αρμόδιος Γιαννίδης, Πρόεδρος του ΣΕΧΒ. Πρόσθεσε, ότι ο Οδικός Χάρτης Μετάβασης της Χημικής Βιομηχανίας είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο που αντικατοπτρίζει τους στόχους και το περιεχόμενο του Ευρωπαϊκού Οδικού χάρτη μετάβασης, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες και ιδιαιτερότητες της ελληνικής χημικής βιομηχανίας και θέτοντας όλα τα προς αντιμετώπιση κρίσιμα ζητήματα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η «Η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια απέδειξε ότι μπορεί να κάνει το θαύμα και ότι μπορεί να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα και άλλες χώρες που είναι πιο αναπτυγμένες. Καταφέραμε μέσα σε 4 χρόνια στον ενεργειακό κλάδο να 10πλασιάσουμε τον ρυθμό εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην χώρα μας. Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα δεν το πέτυχαν άλλες χώρες, προσπεράσαμε Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία μέσα σε τρία χρόνια. Είμαστε η νούμερο ένα χώρα στην Ευρώπη σε παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε σχέση με την συνολική κατανάλωση ενέργειας, ενώ το 59% κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ΑΠΕ. Είμαστε η 7η χώρα στον πλανήτη σε παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική, πρέπει να έχουμε την πολιτική βούληση και πρέπει να λάβουμε και δύσκολες αποφάσεις, που πολλές φορές μπορεί να μην είναι αρεστές την στιγμή που λαμβάνονται όμως μετέπειτα όλοι αναγνωρίζουν την αξία τους. Για την βιομηχανία θα κάνουμε πολλά πράγματα και θα δώσουμε πολλά κίνητρα, από την αξιοποίηση και την κατάρτιση και επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, από την συνεχόμενη διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, από την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που είναι μια συνεχής διαδικασία και πάνω απ’ όλα τη διατήρηση ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος. Έχουμε ότι χρειάζεται για να πετύχουμε ένα νέο θαύμα για να πετύχουμε την επέκταση της βιομηχανικής βάσης της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Σκρέκας δηλώνει για την μελέτη: «Ο Οδικός Χάρτης Μετάβασης της Χημικής Βιομηχανίας είναι δυναμικού μετασχηματισμού στις σύγχρονες προκλήσεις, ο οποίος απηχεί την προσήλωση της κυβέρνησης τού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη και το όραμά μας για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας σε πεδία αιχμής. Ειδικότερα, επικεντρωνόμαστε σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, στην ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση, αλλά και στη στρατηγική μας αυτονομία. Οι προσεχείς δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης –όπως αποτυπώνονται στα νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, στην επικαιροποιημένη στρατηγική για την βιομηχανία και στη νέα στρατηγική για την καινοτομία– δημιουργούν επενδυτικά κίνητρα για εξωστρέφεια, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, κυκλική οικονομία, συμπράξεις καινοτομίας, και ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων, απλοποιώντας παράλληλα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Ο Γιώργος Καπανταϊδάκης, Director Industrial Policy CEFIC ανέφερε: «Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης της Ελληνικής Βιομηχανίας, είναι ένα κείμενο υψηλής ποιότητας το οποίο εκπόνησαν τα στελέχη του ΙΟΒΕ. Ως διευθυντής της βιομηχανικής πολιτικής της Cefic τα τελευταία 10 χρόνια μπορώ να πω ότι αυτή η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών είναι βαρύνουσας σημασίας και έρχεται σε μια χρονική περίοδο πολύ κρίσιμη. Ως Cefic είχαμε υποστηρίξει από την αρχή την πράσινη συμφωνία και τον στόχο κλιματικής ουδετερότητας. Όμως εκτός από τους στόχους για το κλίμα έχουμε τους στόχους για την κυκλική οικονομία, έχουμε την πολιτική βιωσιμότητας και την ψηφιακή ατζέντα. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι για να πετύχουμε όλους αυτούς τους φιλόδοξους στόχους χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό σχέδιο, το είχαμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαστε περήφανοι που ο τομέας των Χημικών ήταν ο πρώτος από την Βιομηχανία ενεργοβόρων κλάδων, ο οποίος απέκτησε το ευρωπαϊκό σχέδιο μετάβασης και το οποίο παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν 15 μήνες. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, γιατί οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά αλλάζουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Δυστυχώς η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας δεν κινείται σε καλά επίπεδα και πρέπει να ληφθούν διορθωτικά μέτρα σε επίπεδο Βρυξελλών, γι’ αυτό το Cefic πρωτοστάτησε στην διακήρυξη της Αμβέρσας, συνυπογράφεται αυτή τη στιγμή με πάνω από 1050 CEO, προερχόμενους από 25 βιομηχανικούς κλάδους και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι και υπερήφανοι γιατί ακούγεται στο αυριανό ευρωπαικο συμβούλιο ότι θα ληφθεί απόφαση στις Βρυξέλλες για μια νέα συμφωνία για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας».

Ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ επεσήμανε ότι ο Οδικός Χάρτης Μετάβασης της Χημικής Βιομηχανίας που θα παρουσιαστεί σήμερα, χρησιμεύει «ώστε να ξέρει ένας επενδυτής από το εξωτερικό ότι υπάρχει ένα πλαίσιο στην Ελλάδα εάν θέλει να επενδύσει. Η βιομηχανία, επειδή ενσωματώνει αποφάσεις τεχνολογίας, αλλά έχει και σχετικά υψηλό σταθερό κόστος δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα περιβάλλον που είναι αμετάβλητο. Χρειάζεται ένας χάρτης».

Keywords
Αναζητήσεις
odikos-chartis-metavasis-tis-chimikis-viomichanias.htm
Τυχαία Θέματα