Ο Στουρνάρας «βλέπει» μείωση των πραγματικών επιτοκίων στην ΕΕ

14:54 23/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, προανήγγειλε μείωση των πραγματικών επιτοκίων στην ΕΕ, ως επακόλουθο της μείωσης του πληθωρισμού, αν και ξεκαθάρισε ότι οι όποιες προσαρμογές στην άσκηση νομισματικής πολιτικής πρέπει να ακολουθούν μια σταδιακή προσέγγιση ώστε να μην προκαλούν ανεπιθύμητες

διακυμάνσεις στις αγορές.

Σε παρέμβαση του στο Σεμινάριο Υψηλού Επιπέδου EUROFI 2024, ο Γ. Στουρνάρας εκτίμησε πως οι οικονομίες της ΕΕ βρίσκονται πλέον σε καλύτερο επίπεδο σχετικά με το πρόσφατο παρελθόν, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού καθώς χρειάζεται να μπουν στέρεες βάσεις για το μέλλον. Τόνισε ότι δεν πρέπει να αγνοούνται οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως οι διεθνείς γεωπολιτικές κρίσεις.

«Το τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ παραμένει κατακερματισμένο μεταξύ και εντός των χωρών. Η νομισματική πολιτική μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του κινδύνου δυσμενών εξελίξεων στις αγορές και των συναφών κινδύνων κατακερματισμού, συμβάλλοντας έτσι στη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η αβεβαιότητα παραμένει εξαιρετικά υψηλή, υπό την επίδραση των δυσμενών διεθνών και γεωπολιτικών εξελίξεων. Θα πρέπει να ενεργούμε με γνώμονα δύο αρχές, που είναι, πρώτον, ο ρεαλισμός και, δεύτερον, η σταδιακή προσέγγιση.

Καθώς ο πληθωρισμός ήδη αποκλιμακώνεται, επίκειται προσαρμογή των επιτοκίων πολιτικής, οπότε τα πραγματικά επιτόκια αναμένεται να υποχωρήσουν εκ νέου προς χαμηλότερα επίπεδα. Υπενθυμίζω σχετικά ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για τα βασικά επιτόκια, λαμβάνονται επί του παρόντος με βάση τα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και την αξιολόγηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό».

«Αναγκαία τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα τελευταία χρόνια ήταν αναγκαία ώστε να «θωρακιστεί» το τραπεζικό σύστημα.

«Αν δεν είχαν εφαρμοστεί αυτά τα συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα, τα οποία αλληλοενισχύονταν, ο πληθωρισμός και ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα είχε υπονομευθεί.

Συνολικά, η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ έχει βελτιωθεί σημαντικά και προσφέρει ένα ανάχωμα απέναντι σε τυχόν μελλοντικά επεισόδια κρίσης. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν συμβάλει πολλά μέτρα, όπως π.χ. η δημιουργία της (ατελούς ακόμη) Τραπεζικής Ένωσης, με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης στον πυρήνα της».

Keywords
Αναζητήσεις
o-stournaras-vlepei-meiosi-ton-pragmatikon-epitokion-stin-ee.htm
Τυχαία Θέματα