Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και η Πράσινη Μετάβαση βρήκαν τους ευεργέτες τους

12:01 21/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την βοήθεια των συνεργαζόμενων τραπεζών, εδώ και κάτι περισσότερο από ένα μήνα έχει βάλει σοβαρή «πλάτη» στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση, για δεκάδες επιχειρήσεις ενώ έχει μπει δυνατά και στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά οι επενδύσεις αυτές έχουν «δεθεί» με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τα εταιρικά και ευρωπαϊκά πλάνα για την Πράσινη Μετάβαση και τις ESG πρακτικές. Αυτό σε ένα

μεγάλο βαθμό βοηθά στην ευκολότερη αδειοδότηση των φακέλων και ταυτόχρονα στην απορρόφηση μεγάλου μέρους του πακέτου βοήθειας του Ταμείου Ανάκαμψης όπου μέχρι τώρα έχει εμφανιστεί μεγάλη απορρόφηση κονδυλίων.

Ενδεικτικά, η Natech πρόκειται να λάβει ένα συνολικό πακέτο των 17 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς (ΤΑΑ και Τράπεζα Πειραιώς) με σκοπό την αναβάθμιση, επέκταση και διαφοροποίηση των συστημάτων της επιχείρισης, ενώ σκοπεύει να αυξήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες της, με νέα καινοτόμα ψηφιακά τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες με την χρήση τεχνολογιών αιχμής. Ταυτόχρονα θα επενδύσει ιδία κεφάλαια 4,2 εκάτ. ευρώ.

Η Eurobank υπέγραψε συμβάσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων εταιρειών του Ομίλου Καράτζη, που αφορούν συγκεκριμένα τις Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1 και Θεσσαλία 3. Οι επενδύσεις ύψους 67,8 και 68 εκατ. ευρώ αφορούν την κατασκευή και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 190 MW στο Δήμο Κιλελέρ. Οι δύο αυτές επενδύσεις (προφανώς) αφορούν την Πράσινη Μετάβαση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο τουρισμός έχει ισχυρό αποτύπωμα στις επενδύσεις μέσα από το ΤΑΑ, με παράδειγμα το “SIRENE BLUE RESORT” ενός εμβληματικού ξενοδοχείου του Πόρου, με συνολική επένδυση τα 2,18 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 20% θα είναι με ίδια συμμετοχή, ενώ το υπόλοιπο ποσό μοιράζεται μεταξύ ΤΑΑ και Alpha Bank η οποία και ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο. Η Alpha Bank έχει εγκρίνει ακόμα περισσότερες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα που εντάσσονται στο ΤΑΑ όπως το ΜΑΚΡΥΑΜΜΟΣ BANGALOWS στην Θάσο. Ακολουθούν τα Village Resort & Waterpark στην Κρήτη που θα χρηματοδοτηθεί με 15 εκατ. ευρώ και αφορά την αναβάθμιση των υποδομών, κατασκευή ξενοδοχείου στην Κω 261 δωματίων από την εταιρεία Πατούρης, ακόμα ένα νεόδμητο πεντάστερο της εταιρείας Ακτή Καλύβες Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Patmos Aktis συμφερόντων Καραμούζη και αρκετές ακόμα που δεν έχουν γνωστοποιήσει οι τράπεζες που θα εκταμιεύσουν τα ποσά.

Ξανά η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην υπογραφή της χρηματοδότησης του επενδυτικού έργου της ΕΚΤΕΡ, συνολικού προϋπολογισμού 53,3 εκατ. ευρώ (10,7 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια), για την ανέγερση υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στην Πάρο, με ένα σημαντικό ύψος του σχεδίου να αφορά δαπάνες Πράσινης Μετάβασης.

Ένα από τα πιο μεγαλόπνοα prοjects αφορά την AVIS με δύο επενδύσεις 260 και 140 εκατ. ευρώ για την προμήθεια ηλεκτρικού στόλου οχημάτων και plug-in υβριδικών οχημάτων με σκοπό την Πράσινη
Μετάβαση της εταιρείας στον 21ο αιώνα και την αντίστοιχη επένδυση της Autohellas Hertz ύψους 170 εκατ. ευρώ που αφορά πάλι την προμήθεια ηλεκτρικού στόλου και plug-in υβριδικών οχημάτων.

Τέλος, η έκπληξη προέρχεται από την Κωτσόβολος-Dixons South East Europe η οποία σκοπεύει να θέσει της ηλεκτρονικές πωλήσεις στην κορυφή του μεριδίου αγοράς της μέσα από δάνειο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η επένδυση έχει ύψος 15,26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% αφορά συμμετοχή του ΤΑΑ, το 30% συμμετοχή της Alpha Bank και το 20% ιδία κεφάλαια.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα