Ο ΟΠΕΚ χαρακτηρίζει μακρινό σενάριο το τέλος χρήσης του πετρελαίου

12:38 27/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Χάιταμ αλ-Γκάις, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), τονίζει ότι ο τερματισμός της χρήσης του πετρελαίου και η ολοκληρωτική του αντικατάσταση από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, είναι ένα σενάριο που θα αργήσει αρκετά να γίνει πράξη.

Σε άρθρο του στην οικονομική επιθεώρηση του Middle East Economic Survey, ο αλ-Γκαίς επισημαίνει ότι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν άμεσα τη

χρήση πετρελαίου στην αγορά, ενώ τόνισε πως αυτό που θα πρέπει να μειωθεί είναι η μείωση ρύπων και όχι η χρήση του πετρελαίου.

Υποστήριξε ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών για τη συλλογή και αποθήκευση των ρύπων, προκειμένου να αποδείξουν «πως είναι εφικτό να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων, ενώ συνεχίζουμε να παράγουμε το πετρέλαιο που χρειάζεται ο κόσμος».

Διερωτώμενος «τι θα γίνει αν δούμε πτώση των επενδύσεων στα επίπεδα προσφοράς, ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο συνεχίσει να αυξάνεται και δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες», τονίζει πως «θα προκληθεί ένα ενεργειακό χάος που δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι συνέπειες θα έχει».

Παράλληλα, εστιάζει στο ότι παρά τις τεράστιες επενδύσεις σε ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), η ηλιακή και αιολική ενέργεια καλύπτουν ακόμη μόλις το 4% της παγκόσμιας ενέργειας, ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ένα ρυθμό διείσδυσης στον παγκόσμιο κλάδο των μεταφορών της τάξεως μόλις του 2% με 3%. Για τον λόγο αυτό ο αλ-Γκάις εκτιμά πως «το τέλος της χρήσης του πετρελαίου είναι ένα σενάριο που θα αργήσει πολύ να πραγματοποιηθεί».

Keywords
Αναζητήσεις
o-opek-charaktirizei-makrino-senario-to-telos-chrisis-tou-petrelaiou.htm
Τυχαία Θέματα