Αισιοδοξία της κυβέρνησης για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης

10:39 27/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εύρεση εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μιλώντας από το βήμα της 5ης Επιχειρηματικής Συνόδου Ανατολικής Μεσογείου του Economist που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, ο Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων το μέγεθος του οικοπέδου όπου

μπορούν να γίνουν γεωτρήσεις θα είναι αρκετό για να διασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Στην Ελλάδα δεν παράγουμε ακόμα αέριο, όμως η EXXON MOBIL ολοκληρώνει την εκτίμηση της για τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέσα από τις έρευνες που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια. Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω απ’ το βυθό. Όμως, για να είμαι ειλικρινής πρώτα θα πρέπει να κάνουμε γεώτρηση και να δούμε αν στ’ αλήθεια υπάρχει.

Πιστεύουμε ότι στο τέλος του 2025 θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις και τότε θα ξέρουμε. Αν είμαστε τόσο τυχεροί, τότε το μέγεθος του οικοπέδου -που έως τώρα υπολογίζεται ότι θα βρούμε –θα είναι αρκετό για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε χρόνο. Το ίδιο συνέβη και στην Αίγυπτο και στην Κύπρο. Και αυτή είναι μία από τις βασικές προκλήσεις του μέλλοντος. Τα κενά της εφοδιαστικής αλυσίδας αερίου και πετρελαίου που δημιουργούν την αύξηση των τιμών».

Ζητούμενο και η αναβάθμιση των κτηρίων

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η ενεργειακή αποδοτικότητα θα παίξει καταλυτικό ρόλο προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έως το 2030, ενώ για μια κόμη φορά στάθηκε στο ζήτημα της αναβάθμισης των κτηρίων.

«Για παράδειγμα, αν καταφέρναμε να μειώσουμε κατά 10% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της αναβάθμισης των κτηρίων ή της βελτιστοποίησης των διαδικασιών στη βιομηχανία, θα μπορούσαμε ακόμη και σήμερα να κλείσουμε και τις τελευταίες εναπομείνασες μονάδες λιγνίτη στη χώρα»

«Υπόδειγμα» η Ελλάδα

Στη συνέχεια ο Κώστας Σκρέκας είχε συζήτηση με με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος «έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα ως υπόδειγμα βέλτιστων πρακτικών εξόδου από την οικονομική κρίση».

Ο Γ. Παπαναστασίου παρουσίασε με χάρτες τα ενεργειακά projects της Κύπρου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο έργο κοινού ενδιαφέροντος της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη, με χρονικό ορίζοντα το 2025 και συνολικό ύψος επένδυσης 2 δισ. ευρώ.

«Θα μιλήσω για τη σημασία του “Great Sea Ιnterconnector” που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω Κρήτης. Η Κρήτη θα αποτελέσει το “επιχειρησιακό καλώδιο”, τον συνδετικό κρίκο με την Αττική το 2025. H απόσταση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης είναι 879 χλμ και το βάθος είναι έως 3.000 χλμ. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ-πρόκληση κοινών συμφερόντων, που με την εξέλιξη της τεχνολογίας τώρα είναι εφικτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος υπουργός.

Οι ΗΠΑ ζητούν την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Ο Κ. Σκρέκας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Ενέργεια, Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων για την πρόοδο του πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Ιnterconnector» μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και τη λειτουργία της μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη που θα αποτελέσει πυλώνα σταθερής παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή.

«Θα ήθελα να σας μιλήσω για τη σημασία της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, κυρίως για τον λόγο που αυτή η περιοχή μπορεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οι παγκόσμιες αγορές ποτέ δεν θα κοιτάξουν ξανά τη Ρωσία ως αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια ευκαιρία για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι σε θέση να συνδράμει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ενέργεια απο το βήμα της Συνόδου.

Ο Τζ. Πάιατ τόνισε οτι το 3+1 είναι ένας σχήμα που ο ίδιος έστησε όσο ήταν πρέσβης στην Αθήνα και η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να το υποστηρίζει σθεναρά.

Παράλληλα, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στάθηκε στα όσα είχαν συμβεί το 2020 και την αντιπαράθεση που υπήρξε για τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι δεν θα ήθελε να συμβεί ξανά παρόμοιο περιστατικό.

«Η Ευρώπη πρέπει να βρεί τρόπους για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Έχω ακούσει πολλές υποσχέσεις για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου και τώρα είναι η ώρα να γίνει πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων χωρών στη περιοχή που παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, είναι η Τουρκία η οποία ενισχύει την άποψη των ΗΠΑ ότι η ενέργεια θα πρέπει να είναι ένας δρόμος για συνεργασία και όχι για αντιπαράθεση και διαμάχες.

Θυμάμαι τι συνέβη το καλοκαίρι του ’20 στην Ελλάδα και την αντιπαράθεση που υπήρξε με τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε αυτό που συνέβη με τις προσπάθειες γεωτρήσεων της Τουρκίας».

Keywords
Αναζητήσεις
aisiodoxia-tis-kyvernisis-gia-ekmetallefsima-koitasmata-aeriou-notiodytika-tis-kritis.htm
Τυχαία Θέματα