Ο Ανδρουλάκης, το «άνοιγμα» για συνεργασία και η «πόρτα» στον Τσίπρα

06:46 20/2/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η πολιτική «απομόνωση» που οδήγησε σε μονοψήφια ποσοστά το ΠΑΣΟΚ, η αποχώρηση πολλών στελεχών και η έντονη κριτική στην ηγεσία του κόμματος, ανάγκασαν ουσιαστικά τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής να «χαράξει» νέα πορεία αναφορικά με τον σχηματισμό «κυβέρνησης συνεργασίας».

Στην  συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν προσδιόρισε εάν προτίθεται να συνεργαστεί με την ΝΔ

ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έθεσε ως βασική προϋπόθεση το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των προγραμματικών θέσεων του Κινήματος σε μια μελλοντική συγκυβέρνηση.

«Μια είναι η προϋπόθεση για να μπούμε στην συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης: Να έχουμε ισχυρό ποσοστό ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε τις προγραμματικές μας προτεραιότητες ως πεδίο συγκλίσεων, όπως συμβαίνει στα κράτη με ισχυρή φιλελεύθερη δημοκρατία. Σε άλλη περίπτωση, δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία για την εξουσία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όμως, ήταν ίσως η πρώτη φορά που επιτέθηκε ευθέως στoν Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για λαϊκισμό.

«H ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον «πολακισμό», αποδεικνύοντας ότι η συμμαχία με τον Καμμένο δεν ήταν συγκυριακή. Οι πρακτικές αυτές δεν νομίζω ότι απηχούν τον προοδευτικό κόσμο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για πρώτη φορά ο Νίκος Ανδρουλάκης, προχωρά ένα βήμα μπροστά και αρχίζει να ξεκαθαρίζει την πολιτική του θέση αναφορικά με τον σχηματισμό «κυβέρνησης συνεργασίας».

Αυτό που διαπιστώνει η στήλη, είναι ότι την ώρα που αφήνει περιθώριο για συνεργασία, αποδοκιμάζει δημόσια και ευθέως την πολιτική που αποφάσισε να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας με έμφαση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαρτημένος από ακραίες φωνές εντός του κόμματός του, υπογραμμίζοντας ότι «οι πρακτικές αυτές δεν απηχούν τον προοδευτικό κόσμο».

Εν ολίγοις, ο Νίκος Ανδρουλάκης με μια φράση «έκαψε» το χαρτί της «προοδευτικής διακυβέρνησης» που επιθυμεί διακαώς να σχηματίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Επομένως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά αποτελεί πλέον μονόδρομο για εκείνον, εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η συνεργασία με την ΝΔ.

Μιλώντας στη στήλη μας παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζουν πολύ καλά τις «ισορροπίες» εντός του κόμματος, τόνισαν ότι οι «πιέσεις» για αλλαγή πολιτικής στάσης στον πρόεδρο εντείνονταν με το πέρασμα του χρόνου και αυτό οδήγησε σε αλλαγή «γραμμής».

Πλέον, όπως επισημαίνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, η προεκλογική τακτική του Νίκου Ανδρουλάκη θα έχει δύο βασικές κατευθύνσεις.

Η πρώτη θα αφορά στην συσπείρωση του κόμματος – γι’ αυτό τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας είναι «να έχουμε ισχυρό ποσοστό» και η δεύτερη στην προοπτική συγκυβέρνησης με το πρώτο κόμμα, γεγονός που θα δώσει ένα ισχυρό κίνητρο στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να επανέλθουν στην πολιτική τους «στέγη».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις τόσο εντός του Κινήματος Αλλαγής, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το «άδειασμα» από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η ακραία πόλωση δεν βοηθά τον Αλέξη…

Keywords
Τυχαία Θέματα