Νέο ρεκόρ κερδοφορίας για τον Όμιλο Emirates με αύξηση κατά 71%

12:33 14/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Νέο ρεκόρ κερδοφορίας, εσόδων και ταμειακού υπολοίπου πέτυχε ο Όμιλος Emirates το οικονομικό έτος 2023-24, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε. Τόσο η Emirates όσο και η dnata σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις στα έσοδα και την κερδοφορία το οικονομικό έτος 2023-24, καθώς ο Όμιλος ενίσχυσε τη λειτουργία του σε παγκόσμιο επίπεδο για να καλύψει την ισχυρή ζήτηση των πελατών για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχει.

Κατά το οικονομικό

έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024, ο Όμιλος Emirates σημείωσε ρεκόρ κερδοφορίας ύψους 18,7 δισ. AED (5,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ), σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 71% σε σύγκριση με τα 10,9 δισ. AED (3 δισ. δολάρια ΗΠΑ) που είχαν σημειωθεί κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος. Τα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 137,3 δισ. AED (37,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ), σημειώνοντας αύξηση κατά 15% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του περασμένου έτους. Το ταμειακό υπόλοιπο του Ομίλου ανήλθε σε 47,1 δισ. AED (12,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ), το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, και αντιστοιχεί σε αύξηση 11% από πέρυσι.

Τα συνδυασμένα κέρδη που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο οικονομικών ετών, τα οποία ανέρχονται σε 29,6 δισ. AED, ξεπερνούν τις απώλειες που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα έτη 2020- 2022 (25,9 δισ. AED).

Η Αυτού Υψηλότητα Σεΐχης Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Emirates Airline και του Ομίλου Emirates, δήλωσε: «Για ακόμα μία χρονιά ο Όμιλος Emirates ανέβασε και πάλι τον πήχη σημειώνοντας νέο ρεκόρ στην επίδοσή του. Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, είδαμε υψηλή ζήτηση στις αερομεταφορές και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι προχωράμε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πελατών μας, καταφέραμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτό είναι αποτέλεσμα των πολυετών, συνεχών επενδύσεων στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, στη δημιουργία ισχυρών συνεργασιών και στις ικανότητες των ταλαντούχων ανθρώπων μας. Στην επίτευξη αυτού του στόχου, σημαντική ήταν η συμβολή των ηγετών – οραματιστών των ΗΑΕ, και ειδικά της Αυτού Υψηλότητας Σεϊχη Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Αντιπρόεδρο και Πρωθυπουργό των ΗΑΕ και κυβερνήτη του Ντουμπάι. Το γεγονός ότι ο Όμιλος Emirates κατέγραψε αυτές τις επιδόσεις οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στη στρατηγική ηγεσία αυτών των ανθρώπων καθώς και στην προοδευτικές πολιτικές που εφαρμόζουν τα ΗΑΕ. Τόσο η Emirates όσο και η dnata εφαρμόζουν επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και δημιουργώντας με τη σειρά τους προστιθέμενη αξία για το Ντουμπάι και τις κοινωνίες που εξυπηρετούν σε όλο τον κόσμο».

Πολλά σημαντικά έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, μεταξύ άλλων: το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου των αεροσκαφών και των καμπινών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, νέες δυνατότητες τροφοδοσίας, φορτίου και εξυπηρέτησης εδάφους, προηγμένες τεχνολογίες για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου, διευρυμένα προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και πρωτοβουλίες για την προώθηση της ατζέντας που αφορά τη βιωσιμότητα του Ομίλου.

Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023-24, ο Όμιλος επένδυσε συνολικά 8,8 δισ. AED (2,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ) σε νέα αεροσκάφη, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, εταιρείες και τελευταίες τεχνολογίες για να υποστηρίξει το αναπτυξιακό του πλάνο.

Το ανθρώπινο δυναμικό του Ομίλου αυξήθηκε κατά 10% σε 112.406 εργαζόμενους – τον μεγαλύτερο αριθμό μελών που είχε ποτέ –  καθώς η Emirates και η dnata συνέχισαν να προχωρούν σε προσλήψεις σε όλον τον κόσμο προκειμένου να μπορέσουν να υποστηρίξουν τις επεκτεινόμενες δραστηριότητες και να ενισχύσουν τις μελλοντικές δυνατότητες.

Ο Όμιλος πραγματοποίησε σημαντικά βήματα στην πορεία του προς τη βιωσιμότητα κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023-24, προχωρώντας σε ένα μεγάλο εύρος πρωτοβουλιών με επίκεντρο το περιβάλλον, τους ανθρώπους, τους πελάτες και τις κοινωνίες. Κατά τη διάρκεια του έτους, περιβαλλοντικά θέματα βρίσκονταν επίσης στο επίκεντρο, καθώς τα ΗΑΕ φιλοξένησαν στο Ντουμπάι το COP28, το μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο για την παγκόσμια δράση για το κλίμα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023-24, η Emirates υπέγραψε νέες συμφωνίες προμήθειας για την αύξηση του βιώσιμου αεροπορικού καυσίμου (SAF) στον κόμβο της στο Ντουμπάι για πρώτη φορά, καθώς και στο Άμστερνταμ και τη Σιγκαπούρη. Η αεροπορική εταιρεία πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με αεροσκάφος τύπου A380 με τη χρήση 100% SAF στον έναν κινητήρα, συλλέγοντας δεδομένα για την υποστήριξη των προσπαθειών του κλάδου ώστε να καταστούν δυνατές οι μελλοντικές πτήσεις με 100% SAF.

Αναγνωρίζοντας ότι στις μέρες μας οι αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν περιορισμένες βιώσιμες λύσεις για την ουσιαστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η Emirates δημιούργησε ένα ταμείο 200 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για τη στήριξη έργων Έρευνας και Ανάπτυξης που εστιάζουν στη μείωση των επιπτώσεων των συμβατικών καυσίμων στις εμπορικές αερομεταφορές. Έγινε επίσης ιδρυτικό μέλος της Air-CRAFT, μιας ερευνητικής κοινοπραξίας με έδρα τα ΗΑΕ για τα ανανεώσιμα και προηγμένα αεροπορικά καύσιμα, και εντάχθηκε στο The Solent Cluster, μια πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου που επικεντρώνεται στην παραγωγή καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα για διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της αεροπορίας.

Η απόδοση της Emirates

Η συνολική χωρητικότητα επιβατών και φορτίου της Emirates αυξήθηκε κατά 20% το 2023-24, σε 57,7 δισ. Διαθέσιμους Τόνους ανά Χιλιομετρική Απόσταση (ATKM), καθώς η αεροπορική εταιρεία συνέχισε να ανακάμπτει αγγίζοντας τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Παρέχοντας στους επιβάτες ακόμη μεγαλύτερη συνδεσιμότητα, η Emirates ξεκίνησε εκ νέου πτήσεις προς το Τόκιο (Χανέντα), αύξησε τις πτήσεις σε 29 προορισμούς και ξεκίνησε νέες καθημερινές πτήσεις προς το Μόντρεαλ του Καναδά. Επίσης, η Emirates προχώρησε σε συμφωνίες για πτήσεις κοινού κωδικού και διασύνδεσης με 11 αεροπορικές εταιρείες, επεκτείνοντας περαιτέρω την εμβέλεια του δικτύου της. Έως τις 31 Μαρτίου 2024, το δίκτυο της Emirates περιλάμβανε 151 προορισμούς σε έξι ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων 10 πόλεων που εξυπηρετούνται μόνο από τον στόλο εμπορευματικών αεροσκαφών της.

Το σύνολο του στόλου της αεροπορικής εταιρείας ανερχόταν σε 260 στα τέλη Μαρτίου, με μέση ηλικία στόλου της τάξης των 10,1 ετών. Οι παραγγελίες της Emirates ανήλθαν σε 310 αεροσκάφη, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της αεροπορικής για παραγγελίες συνολικής αξίας 58 δισ. δολαρίων ΗΠΑ για 110 επιπλέον αεροσκάφη  τύπου Boeing 777s, 787s και Airbus A350s στο Dubai Airshow το 2023. Αυτά τα νέας γενιάς αεροσκάφη ευρείας ατράκτου θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα αεροσκάφη και θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του στόλου, ενώ είναι πλήρως συνυφασμένα με τη μακροχρόνια δέσμευση της αεροπορικής εταιρείας να πραγματοποιεί πτήσεις με σύγχρονα αεροσκάφη που είναι αποδοτικά στη λειτουργία τους και ικανά να προσφέρουν στους πελάτες τις πιο σύγχρονες ανέσεις και εμπειρίες εν πτήσει.

Παρουσιάζοντας σημαντικά ενισχυμένη ανάπτυξη της χωρητικότητας στις περισσότερες αγορές, τα συνολικά έσοδα της Emirates για το οικονομικό έτος αυξήθηκαν κατά 13%, σε 121,2 δισ. AED (33 δισ. δολάρια ΗΠΑ). Οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις σε ορισμένες από τις μεγάλες αγορές της αεροπορικής, ιδίως της ρουπίας του Πακιστάν, της λίρας Αιγύπτου και της ρουπίας Ινδίας επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία της αεροπορικής κατά 2 δισ. AED (0,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Κατά το οικονομικό έτος 2023-24 το λειτουργικό κόστος ανήλθε σε 37,6 δισ. AED (10,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ), αποδεικνύοντας την ισχυρή εμπορική δραστηριότητα και επιτρέποντας στην αεροπορική εταιρεία να αναπτύξει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στο μέλλον.

Το συνολικό λειτουργικό κόστος αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Το κόστος ιδιοκτησίας (υποτίμηση και απόσβεση) και το κόστος των καυσίμων αποτέλεσαν τα δύο μεγαλύτερα κόστη για την αεροπορική το 2022-23, ακολουθούμενα από το κόστος των εργαζομένων. Τα καύσιμα αποτέλεσαν το 34% του λειτουργικού κόστους έναντι 36% το 2022-2023. Τα κόστη των καυσίμων της αεροπορικής αυξήθηκαν σε 34,2 δισ. AED (9,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ) σε σύγκριση με τα 33,7 δισ. AED (9,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ) του προηγούμενου έτους, με υψηλότερη αύξηση 24% λόγω της αύξησης των πτήσεων που αντισταθμίζεται από χαμηλότερη μέση τιμή καυσίμων (-18%), συμπεριλαμβανομένων των αντισταθμιστικών κερδών.

Οδηγούμενη από την αυξημένη ζήτηση για ταξίδια, τη δυναμική του παγκόσμιου δικτύου της και την απήχηση των προϊόντων της, η αεροπορική εταιρεία σημείωσε νέο ρεκόρ κερδοφορίας ύψους 17,2 δισ. AED (4,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ), υπερβαίνοντας το ρεκόρ του προηγούμενου έτους ύψους 10,6 δισ. AED (2,9 δισ. ΗΠΑ), με περιθώριο κέρδους 14,2%, σημειώνοντας την καλύτερη απόδοση στην ιστορία της αεροπορικής εταιρείας.

Η Emirates μετέφερε 51,9 εκατ. επιβάτες (αύξηση 19%) το 2023-24, με τη χωρητικότητα θέσεων να είναι αυξημένη κατά 21%. Η αεροπορική εταιρεία κατέγραψε συντελεστή θέσεων επιβατών της τάξης του 79,9%, σε σύγκριση με τον περυσινό συντελεστή. και μείωση 2% στην απόδοση επιβατών στα 36,6 fil (10 σεντς ΗΠΑ) ανά Έσοδα Επιβατών ανά Χιλιομετρική Απόσταση (RPKM), λόγω αλλαγής στον συνδυασμό καμπίνας και διαδρομών, ναύλων και συναλλάγματος.

Η Emirates έκλεισε το οικονομικό έτος με εξαιρετικό επίπεδο ταμειακού υπολοίπου ύψους 42,9 δισ. AED (11,7 δισ. δολάρια ΗΠΑ), το οποίο αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 15% σε σύγκριση με τις 31 Μαρτίου 2023.

Η Απόδοση της dnata

Η dnata κατέγραψε αυξημένη κερδοφορία κατά 330%, ύψους 1,4 δισ. AED (387 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023-24, σημειώνοντας ισχυρή επίδοση σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς της.

Τα συνολικά έσοδα της dnata αυξήθηκαν κατά 29% καταγράφοντας νέο ρεκόρ που ανέρχεται σε 19,2 δισ. AED (5,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ), αντικατοπτρίζοντας αυξημένη την εναέρια και επιβατική κίνηση παγκοσμίως. Οι διεθνείς δραστηριότητές της αντιπροσωπεύουν το 75% των εσόδων της, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 3% συγκριτικά με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Κατά τη διάρκεια του έτους, η dnata ενίσχυσε το πελατειακό της χαρτοφυλάκιο και συνεργάστηκε στενά με τους πελάτες της για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην αυξημένη εναέρια κίνηση και ζήτηση για ταξίδια, κυρίως στις αγορές ενδιαφέροντος: Αυστραλία, Ευρώπη, ΗΑΕ, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ

Τα έσοδα από τις δραστηριότητες της dnata στα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων και της εξυπηρέτησης εδάφους, αυξήθηκαν στα 8,8 δισ. AED (2,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Ο αριθμός των αεροσκαφών που διαχειρίστηκε η dnata παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 9% σε 778.026, και η διαχείριση φορτίου μειώθηκε κατά 5% σε 2,9 εκατ. τόνους, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση της σύναψης νέων συνεργασιών και την αυξημένη πτητική δραστηριότητα παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια του 2023-24, η dnata συνέχισε να επενδύει στις υποδομές και σε τελευταίες τεχνολογίες ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών. Ενσωμάτωσε αυτόνομα drones στις δραστηριότητές της στα ΗΑΕ, εφάρμοσε λύσεις με τεχνητή νοημοσύνη στη Σιγκαπούρη και συνέχισε να αναπτύσσει το One Cargo, το προηγμένο σύστημα διαχείρισης φορτίου. Η dnata ανακοίνωσε επίσης ότι θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης, όπου η θυγατρική της, Airport Handling, κέρδισε επταετή άδεια εξυπηρέτησης εδάφους, για την υποστήριξη της οποίας η dnata θα επενδύσει €20 εκατ. σε νέο και προηγμένο εξοπλισμό εδάφους.

Οι υπηρεσίες τροφοδοσίας και λιανικής της dnata συνέβαλαν στα συνολικά έσοδα της εταιρείας με 6,5 δισ. AED (1,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ), σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 35%. Ο αριθμός των προσφερόμενων γευμάτων εν πτήσει αυξήθηκε σε 123 εκατ. γεύματα, σημειώνοντας 10% αύξηση  συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες αποκατέστησαν πλήρως και αύξησαν τα δρομολόγια πτήσεων.

Το τμήμα επέκτεινε την πελατειακή του βάση σε βασικές αγορές με νέα συμβόλαια το 2023-24, μεταξύ άλλων και με τις ακόλουθες: Sri Lankan Airlines και Turkish Airlines στην Αυστραλία (Σίδνεϊ και Μελβούρνη), China Airlines στην Τσεχική Δημοκρατία (Πράγα), JetBlue στην Ιρλανδία (Δουβλίνο), Biman Bangladeshi Airlines στην Ιταλία (Rome Fiumicino), Royal Jordanian στο Ηνωμένο Βασίλειο (London Stansted) και Etihad Airways στις ΗΠΑ (Βοστώνη). Επέκτεινε επίσης το δίκτυο λιανικής στα αεροδρόμια με νέα καταστήματα F&B στο Διεθνές Αεροδρόμιο Henri Coandă της Ρουμανίας και στο αεροδρόμιο Sharjah στα ΗΑΕ.

Τα έσοδα από το ταξιδιωτικό τμήμα της dnata αυξήθηκαν κατά 48%, στα 3,5 δισ. AED (951 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) με ισχυρή συνεισφορά από το Destination Asia, τη διαχείριση προορισμού στην Ασία, και την Imagine Cruising, που εξειδικεύεται στις διακοπές κρουαζιέρας και στην οποία η dnata έχει αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο. Η συνολική αξία των ταξιδιωτικών υπηρεσιών που πωλήθηκαν αυξήθηκε κατά 27% στα 8,9 δισ. AED (2,4 δισ. δολάρια ΗΠΑ), αντανακλώντας τη δυνατότητα του τμήματος να παρέχει σχετικά προϊόντα για την κάλυψη της ισχυρής ζήτησης σε όλους τους B2B και B2C ταξιδιωτικούς τομείς παγκοσμίως.

Το 2023-24, το ταξιδιωτικό τμήμα της dnata σύναψε συμφωνίες με νέους συνεργάτες στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας καθώς και με άλλους συνεργάτες για να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των ταξιδιωτικών προϊόντων, των υπηρεσιών και των παρεχόμενων λύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την AMEX GBT, η οποία διπλασίασε το μέγεθος των εταιρικών ταξιδιών της στη Μέση Ανατολή.

Η πλήρης Ετήσια Έκθεση 2023-24 του Ομίλου Emirates, που περιλαμβάνει την Emirates, την dnata και τις θυγατρικές τους, είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Ομίλου.
Keywords
emirates, αυξηση, ρεκορ, emirates, turkish airlines, etihad airways, ηπα, πήχη, ηαε, οφείλεται, βιωσιμότητα, νέα, δραση, εταιρεία, boeing, airbus, dubai, αιγυπτος, θυγατρική, turkish, china, rome, royal, london, etihad, asia, imagine, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, αξια, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, αδεια, αυστραλια, δημοκρατια, εδρα, εμπορικη, ηαε, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ιρλανδια, ιταλια, ντουμπαι, πλαισιο, προγραμμα, πτησεις, dubai, imagine, turkish airlines, αεροπορικα, αεροδρομιο, αμστερνταμ, απηχηση, ασια, βιωσιμότητα, γεγονος, δυνατοτητα, δρομολογια, δικτυο, δυναμικο, εγινε, εκθεση, εργα, εξελιξη, εξι, εταιρεία, ετη, ετων, ετος, ευρωπη, ηλικια, υπηρεσιες, θυγατρική, κινηση, κλιμα, λειτουργια, μειωση, μοντελα, νοημοσυνη, ομιλος, οφείλεται, πακισταν, περιβαλλον, προγραμματα, προσληψεις, πτηση, συνεχεια, σειρα, σιγκαπουρη, ταξιδια, τιμη, τμημα, τοκιο, υψηλη, φορα, air, αγορες, airbus, asia, βηματα, boeing, china, craft, etihad, royal, etihad airways, πήχη, turkish, θεματα, ξεκινησε
Αναζητήσεις
neo-rekor-kerdoforias-gia-ton-omilo-emirates-me-afxisi-kata-71.htm
Τυχαία Θέματα