Ν. Παπαθανάσης: Έρχονται νέα προγράμματα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Δύο νέα ειδικά προγράμματα για νεοσύστατες επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Αφορούν προγράμματα ενίσχυσης, για «επιχειρηματική έναρξη» ύψους 190 εκατ. ευρώ αλλά και για «Τουριστική Έναρξη» ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Τι θα αφορούν τα νέα προγράμματα

Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να ενισχύσουν επενδυτικά σχέδια ύψους τουλάχιστον

700 εκατ. ευρώ, ενώ από αυτό το συνολικό ποσό, θα συνδράμει η κρατική ενίσχυση μέχρι το 50% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Τα επενδυτικά σχέδια αφορούν τις νεοσύστατες εταιρείες και για επενδυτικά σχέδια ύψους μέχρι 400.000 ευρώ.

Οι δύο προσκλήσεις θα προδημοσιευθούν στο antagonistikotita.gr του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και οι επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να γίνουν αμέσως μετά την οριστική δημοσίευση των προσκλήσεων που θα γίνει σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης.  Επισημαίνεται ότι και οι δύο δράσεις έχουν στόχο να στηρίξουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και μάλιστα την νέα επιχειρηματικότητα. Απευθύνεται σε νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν μέχρι 12 μήνες πριν και διάγουν την πρώτη τους οικονομική χρήση. 

Η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τραπεζικό δανεισμό, συνιστά ένα από τα βασικότερα προγραμματικά πλάνα της κυβέρνησης, όπως ανέφεραν τα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αλλά και η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, οι παρεμβάσεις της ΕΑΤ, σε συνδυασμό με τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπήρξαν, ανέβασε τον αριθμό των εν δυνάμει χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων σε 45.000 από 20.000 επιχειρήσεις που είχαν πρόσβαση μέσω των εμπορικών τραπεζών.

«Τώρα θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε 60.000», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, ενώ σημείωσε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν διατεθεί πάνω από 4,5 δις. ευρώ, τα οποία μοχλευμένα φτάνουν στην αγορά σε 12 δις. ευρώ, αφού για κάθε ένα ευρώ που δανείζεται κάποιος, με τη μόχλευση ανέρχεται σε 2,7 ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι μέσω του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2023-2025, αναμένεται να διατεθούν την επόμενη τριετία περίπου 36,5 δισ. ευρώ, ήτοι 12 δισ. ευρώ ετησίως σε δημόσιες επενδύσεις. Είναι το μεγαλύτερο τριετές ΕΠΑ που υλοποιείται και είναι ενισχυμένο εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Την τριετία 2017-2022 το ΕΠΑ δεν ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ.

Τέλος, συνεχίζεται η ανάπτυξη του επενδυτικών κεφαλαίων της χώρας, σύμφωνα με τα στελέχη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), με στόχο το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις μέσω private equity funds. To κρατικό επενδυτικό ταμείο ήδη συνεργάζεται με τα επενδυτικά κεφάλαια του Abu Dahbi (ADQ και Mubadala) και όπως είπε ο πρόεδρος της EATE Χάρης Λαμπρόπουλος, σύντομα θα έρθουν άλλες δύο συνεργασίες με το αντίστοιχο κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν.

Keywords
Αναζητήσεις
n-papathanasis-erchontai-nea-programmata-stirixis-ton-mikromesaion-epicheiriseon.htm
Τυχαία Θέματα