«Καλοκαιριάζουν» οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τη μείωση επιτοκίων

15:19 28/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς Ντε Γκίντος, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων αν ο πληθωρισμός δεν πέσει στα όρια που έχει ορίσει η Τράπεζα. Η τοποθέτηση του Ντε Γκίντος «κουμπώνει» με τις συντηρητικές φωνές εντός της ΕΚΤ, που κάνουν λόγο για σταδιακή μείωση των επιτοκίων από το καλοκαίρι.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου και από εκεί αναμένεται να δοθούν τα τελικά μηνύματα για τη μείωση των επιτοκίων. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, παρά το ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται τον επόμενο καιρό, η ΕΚΤ παραμένει σε συντηρητική γραμμή και δεν επιθυμούν να ρισκάρουν ενδεχόμενη μείωση επιτοκίων που θα δώσει ανάσα στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς θέλουν να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες. 

«Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού θα συνεχιστεί και μόλις οι προβλέψεις μας αρχίσουν να υποδηλώνουν ότι τα στοιχεία που λαμβάνουμε, τόσο για τον γενικό όσο και για τον δομικό πληθωρισμό, δείχνουν πως πλησιάζουμε στο 2%, τότε η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντε Γκίντος.

Παράλληλα, προειδοποίησε για τις πιέσεις που ασκούνται από τις αυξήσεις των μισθών, την ώρα που η βελτίωση της παραγωγικότητας παραμένει περιορισμένη στην Ευρώπη, προκαλώντας αύξηση του κόστους των εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια στάση με τον Ντε Γκίντος έχουν τηρήσει αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προ ημερών δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων από τον Ιούνιο και με σταδιακούς ρυθμούς. 

Keywords
Αναζητήσεις
kalokairiazoun-oi-provlepseis-tis-ekt-gia-ti-meiosi-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα