Μια περιήγηση στο BCA College

09:04 17/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο επαγγελματικός κλάδος του τουρισμού και της φιλοξενίας υποφέρει από έλλειψη ταλέντων τα τελευταία χρόνια, παρόλο που παραμένει πρώτος στην συνεισφορά στο ΑΕΠ. Μάλιστα, το 2023 η άμεση συνεισφορά του τουρισμού έφτασε σε ιστορικά υψηλά, με το ποσό να ανέρχεται στα 28,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 13% του ΑΕΠ.

Υπάρχουν ωστόσο εκπαιδευτικοί οργανισμοί που επιχειρούν να καλλιεργήσουν νέα ταλέντα στον χώρο

του τουρισμού, και ένας από αυτούς είναι και το BCA College. Το Business Voice επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του κολλεγίου, για να αποτυπώσει από κοντά τον τρόπο εκπαίδευσης στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού, σε συνέχεια της παρουσίασης του νέου executive προγράμματος κατάρτισης στον ξενοδοχειακό κλάδο του BCA College, σε συνεργασία με τα Brown Hotels.

Το BCA College προσφέρει μια πληθώρα επιλογών προπτυχιακών, αλλά και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, όπως ψυχολογία, παιδαγωγικές σπουδές, διοίκηση επιχειρήσεων, ναυτιλία και φυσικά, διοίκηση τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. 

Η Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Γενική Διευθύντρια του BCA, Head of Hospitality & Tourism Programmes και Διδάκτωρ μίλησε για τη σημασία της βιωματικής μάθησης και του συνδυασμού θεωρητικής και πρακτικής γνώσης. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά «Πώς θα αποκτήσεις κριτική σκέψη και επισκόπηση, αν δεν μπορείς να συνδυάσεις τις θεωρητικές γνώσεις με το πώς εφαρμόζονται πρακτικά;». 

Ένας από τους τρόπους που το πετυχαίνει αυτό είναι με εβδομαδιαίες επισκέψεις σε πεντάστερα ξενοδοχεία, ώστε οι φοιτητές και φοιτήτριες να δουν από κοντά τον τρόπο που εργάζονται οι επαγγελματίες, αλλά και να συνομιλήσουν με τους διευθυντές και τα διοικητικά στελέχη. Έτσι, συνδέουν τις θεωρητικές γνώσεις της αίθουσας με τις πρακτικές γνώσεις του επαγγελματικού κόσμου.

Επιπλέον, το πρόγραμμα του Κολλεγίου εμπλουτίζεται με workshops, ομιλίες και Ημέρες Καριέρας, πρωτοβουλίες χωρίς επιπλέον κόστος, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια της χρονιάς και επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους φοιτητές και φοιτήτριες να έρθουν ακόμα πιο κοντά με τον επαγγελματικό χώρο του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Τέλος, η αξία της βιωματικής μάθησης διαφαίνεται και στα ίδια τα μαθήματα, καθώς η κ. Κωνσταντινίδου έχει ενσωματώσει πληθώρα εργαλείων προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως ομαδικές εργασίες, προσομοιώσεις, debates και flip classes. «Αν κάποιος μπορεί να γίνει εκπαιδευτής και να μεταδώσει τη γνώση σημαίνει ότι έχει μάθει το αντικείμενο», τόνισε.

«Εδώ δημιουργούμε διοικητικά στελέχη»

Αξίζει να αναφερθεί πως ένας ολόκληρος όροφος του Κολλεγίου λειτουργεί ως προσομοίωση ενός ξενοδοχείου, ώστε οι σπουδαστές να μπορούν να γνωρίσουν «από πρώτο χέρι» όλους τους τομείς της φιλοξενίας. Μέσα σε αυτόν τον χώρο, οι φοιτητές/τριες μαθαίνουν πώς λειτουργεί η κουζίνα, το σέρβις, η ρεσεψιόν, το μπαρ και η υπηρεσία δωματίων, περνώντας από όλους τους «ρόλους» κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους. 

Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Κωνσταντινίδου έχει διαμορφώσει ένα πρόγραμμα σπουδών, σε κάθε μάθημα του οποίου δεν διδάσκει μόνο ένας καθηγητής, αλλά υπάρχει ποικιλία στο διδακτικό προσωπικό, το οποίο στελεχώνεται από επαγγελματίες του χώρου. 

Αυτή η ποικιλία επιτρέπει στους φοιτητές και φοιτήτριες να αποκτήσουν πολύπλευρη γνώση από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο το επάγγελμα. Έτσι, στο πέρας των σπουδών τους θα έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να διαμορφώσουν την προσωπική τους μέθοδο διοίκησης.

Αυτό, σε συνδυασμό με τους προσομοιωμένους ξενοδοχειακούς χώρους, επιτρέπει στους σπουδαστές να μάθουν πώς λειτουργεί πραγματικά ένα ξενοδοχείο, έχοντας περάσει από όλες τις θέσεις εργασίας, και να είναι σε θέση να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις στον επαγγελματικό πλέον κόσμο, ως ικανά διοικητικά στελέχη.

Η επαγγελματική εξέλιξη πάει παράλληλα με την ακαδημαϊκή

Η Γενική Διευθύντρια του BCA College αποκαλύπτει πως στον τομέα της φιλοξενίας υπάρχει 100% απορρόφηση. Μάλιστα, όλοι οι φοιτητές/τριες εργάζονται στον τομέα αυτόν από το πρώτο έτος, με αποτέλεσμα στο τέλος των σπουδών τους να έχουν, όχι μόνο τις ακαδημαϊκές γνώσεις, αλλά και ένα εντυπωσιακό βιογραφικό.

Ωστόσο, η κ. Κωνσταντινίδου τόνισε πως «ο στόχος μας δεν είναι μονάχα να απορροφηθούν. Αυτό είναι δεδομένο. Το θέμα είναι να έχουν τα όλα τα εφόδια για να μπορέσουν να καταξιωθούν μετά».

Για την κ. Κωνσταντινίδου κάθε παιδί είναι ένα εν δυνάμει ταλέντο, και στόχος του BCA College είναι να βρει το ταλέντο, να το καλλιεργήσει και να το αναδείξει. Ακολουθεί μια προσωποποιημένη προσέγγιση, που εντοπίζει τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους και τους ωθεί να αποκτήσουν όλες τις γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται.

Για να μπορέσει να στηρίξει τους σπουδαστές, το BCA College προσφέρει σημαντική έκπτωση στα δίδακτρα με early bird εγγραφές μέχρι τον Μάιο, ακαδημαϊκές αριστείες και υποτροφίες, καθώς και προώθηση προς την αγορά εργασίας. Για αυτόν τον λόγο, η κ. Κωνσταντινίδου είναι σε εβδομαδιαία επαφή με εταιρείες οι οποίες μπορούν να προσφέρουν υποτροφίες-χορηγίες, ώστε κανένα παιδί που αξίζει να μην «μείνει πίσω».

Τεχνητή νοημοσύνη και φιλοξενία 

Προσωπικός της στόχος, και κατ’ επέκταση  του BCA College, είναι να προσφέρει ακαδημαϊκά τεκμηριωμένη γνώση, η οποία βέβαια θα είναι επίκαιρη, αλλά και πρακτικά χρήσιμη. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές, ιδιαίτερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης (AI), η γνώση που προσφέρει ένας εκπαιδευτικός οργανισμός οφείλει να παραμένει επικαιροποιημένη και στοχευμένη.

Το Κολλέγιο αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και την περιλαμβάνει στο πρόγραμμα σπουδών, καθώς αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τα μελλοντικά διοικητικά στελέχη του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου. Μπορεί να αξιοποιηθεί για να προσφέρει μια πληθώρα εφαρμογών, όπως η διαχείριση και σύγκριση δεδομένων που αφορούν τις μεταβολές στο κόστος διανυκτέρευσης, τις αφίξεις στη χώρα και τις προτιμήσεις των επισκεπτών, για την περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών υπηρεσιών.

Έτσι, είναι εφικτή η απόκτηση κρίσιμης γνώσης για την περαιτέρω βελτίωση των σπουδών που παρέχει το BCA College.

Keywords
Αναζητήσεις
mia-periigisi-sto-bca-college.htm
Τυχαία Θέματα