«Κουμπωμένη» η ΤτΕ για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα του 2024

Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) φαίνεται επιφυλακτική ως προς τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, όπως αναφέρεται στην «Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2023». 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με την

επίδραση του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία, αν και μέχρι τώρα φαίνεται να υπάρχουν «αναχώματα» για τη συγκράτηση του.

«Για όσο διάστημα είναι απαραίτητη η περιοριστική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι περιοριστική, ώστε να μην δημιουργείται πλεονάζουσα ζήτηση που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις και κατ’ επέκταση τις πληθωριστικές προσδοκίες.

Είναι κρίσιμο οι εθνικές πολιτικές να συμβάλουν στη συγκράτηση των πληθωριστικών προσδοκιών, ώστε να αποφευχθεί ένα σπιράλ αυξητικής δυναμικής των τιμών, που θα οδηγούσε σε εντονότερη και μεγαλύτερης διάρκειας αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής». 

«Τρεμοπαίζει» ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το μέλλον

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΤτΕ, ο ρυθμός ανάπτυξής της ελληνικής οικονομίας βραχυπρόθεσμα θα αναπτυχθεί το 2024 και το 2025, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2026.

«Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4%, να αυξηθεί οριακά στο 2,5% το 2024 και το 2025 και να υποχωρήσει ελαφρά στο 2,3% το 2026. Συνεπώς, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με την ευρωζώνη.

Η προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2024 σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιουνίου (3,0%) αντανακλά την προς τα κάτω αναθεώρηση του ρυθμού μεγέθυνσης στην ευρωζώνη και την αναμενόμενη διατήρηση των επιτοκίων νομισματικής πολιτικής σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο διάστημα.

Βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας τα επόμενα έτη θα συνεχίσουν να είναι η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, ενώ η καθαρή συμβολή του εξωτερικού τομέα θα είναι οριακά αρνητική. Η νομισματική πολιτική εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επιδρά συσταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ θετικά στην ανάπτυξη θα συμβάλουν οι επενδύσεις χάρη στους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Διαβάστε εδώ τη σχετική έκθεση της ΤτΕ.

Το «καμπανάκι» της ΕΚΤ

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε προειδοποιήσει για ανησυχητικά μηνύματα (ΕΚΤ) επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η αύξηση του πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχουν φτάσει στο τέλος τους.

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «ενώ ο πληθωρισμός πρόσφατα παρουσίασε πτώση, αναμένεται μια προσωρινή άνοδος στο εγγύς μέλλον». Παρά τις εκτιμήσεις περί σταδιακής μείωσης του πληθωρισμού και της ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ το επόμενο έτος, δεν δίνονται «χειροπιαστές» εκτιμήσεις για το πότε θα υπάρξει «φρένο» στην ακρίβεια.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στο 2% (σε επίπεδο Ευρωζώνης), προσθέτοντας πως η «διαχείριση» του επιπέδου των επιτοκίων θα είναι κομβικής σημασίας για το 2024.

Keywords
Αναζητήσεις
koubomeni-i-tte-gia-tin-pagkosmia-oikonomiki-drastiriotita-tou-2024.htm
Τυχαία Θέματα