Βόρεια Μακεδονία: Πακέτο στήριξης 560 εκατ. ευρώ για τον σιδηρόδρομο προς τη Βουλγαρία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχουν ένα οικονομικό πακέτο χρηματοδότησης ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ ($612,2 εκατομμύρια) στη Βόρεια Μακεδονία για τις εργασίες σε μια σιδηροδρομική γραμμή προς τα σύνορα με τη Βουλγαρία, μέρος του πανευρωπαϊκού Διαδρόμου ΗΠΑ,

ανακοίνωσε η ΕΤΕπ την Τρίτη.

Η ΕΤΕπ παρέχει δάνειο ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του θυγατρικού της, EIB Global, η ΕΤΑΑ παραχωρεί δάνειο 175 εκατομμυρίων ευρώ, και η ΕΕ συνεισφέρει 150 εκατομμύρια ευρώ σε μορφή επιχορηγήσεων για την τρίτη φάση του έργου σιδηροδρομικής γραμμής, ανέφερε η ΕΤΕπ σε ανακοίνωση.

Από τα κεφάλαια των επιχορηγήσεων, 150 εκατομμύρια ευρώ θα διοχετευτούν μέσω του Πλαισίου Επενδύσεων των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ τα υπόλοιπα 60 εκατομμύρια ευρώ θα κατανεμηθούν ως επιχορήγηση μέσω του Μέσου Στήριξης προς την Προενταξιακή Βοήθεια.

Η τρίτη φάση του έργου, που περιλαμβάνει την κατασκευή 24 χιλιομέτρων νέας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Κρίβα Παλάνκα και των συνόρων με τη Βουλγαρία, καθώς και την ηλεκτροκίνηση 88 χιλιομέτρων της διαδρομής μεταξύ Κουμάνοβο και των συνόρων, θα λάβει συνεχή τεχνική υποστήριξη από την ΕΕ και την ΕΤΕπ μέσω προγραμμάτων όπως το JASPERS, ανέφερε η ανακοίνωση.

Το 2021, η Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησε την υλοποίηση των δύο αρχικών φάσεων του υποδομητικού έργου. Αυτές οι φάσεις περιλαμβάνουν την αναστήλωση του τμήματος 31 χιλιομέτρων Κουμάνοβο – Μπελγκάκοβτσε και την ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος 34 χιλιομέτρων Μπελγκάκοβτσε – Κρίβα Παλάνκα.

Με την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται να μεταφέρεται περίπου 500.000 τόνοι εμπορεύματα και μισό εκατομμύριο επιβάτες ετησίως.

Ο Διάδρομος ΗΠΑ είναι μια διαδρομή από ανατολή σε δύση που συνδέει το Αδριατικό λιμάνι της Αλβανίας Δυρράχιο με το Μαύρο Θάλασσα λιμάνι της Βουλγαρίας Βάρνα μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Keywords
Αναζητήσεις
voreia-makedonia-paketo-stirixis-560-ekat-evro-gia-ton-sidirodromo-pros-ti-voulgaria.htm
Τυχαία Θέματα