Κωτσόβολος: Η ιστορία της πιο επιτυχημένης ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας

11:00 16/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Όταν ακούει κανείς το όνομα «Κωτσόβολος», αυτομάτως τού έρχεται στο μυαλό μία εικόνα που θα μεταφραζόταν στο «ο κόσμος της τεχνολογίας». Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και κάθε είδους προϊόντα τεχνολογίας συγκαταλέγονται στον «μύθο» που έχει χτίσει η εταιρεία εδώ και πάνω από 70 χρόνια.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η ιστορία της επιτυχημένης εταιρείας ξεκινά το μακρινό 1950, από την οδό Αριστείδου στο κέντρο της Αθήνας, όπου το μικρό μαγαζί

του Παναγιώτη Κωτσόβολου προμήθευε τα μοντέρνα ελληνικά νοικοκυριά με προϊόντα όπως κουζίνες και ραδιόφωνα, τα οποία μπορούσαν να αγοράσουν με δόσεις. Με κεντρικό μήνυμα το «όλα χωρίς λεφτά», οι ηλεκτρικές συσκευές εμφανίζονταν σε ολοένα και περισσότερα ελληνικά σπίτια. 

Δεκαεννέα χρόνια αργότερα, τη διοίκηση της εταιρείας αναλαμβάνει ο Μαρίνος Παράβαλος, με κεντρικό μήνυμα το «ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ – Νέα Γενιά – Αριστείδου 9» και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η εταιρεία διέθετε ήδη πέντε δικά της καταστήματα. Η εξαγορά από τη Φουρλής Trade ΑΕΒΕ ήρθε το 1993, deal που σήμαινε και την κατάκτηση 25 καταστημάτων, ενώ το 1998 η ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ εξαγόρασε την αλυσίδα Ράδιο Αθήναι, ενισχύοντας περαιτέρω το δίκτυό της. Η επόμενη χρονιά αποτέλεσε σταυροδρόμι για την εταιρεία, καθώς τότε εισήλθε στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το 2000 σήμανε και την επέκταση εκτός των ελληνικών συνόρων, ενώ τον Μάιο του ίδιου έτους ξεκίνησε τη συνεργασία με τον βρετανικό όμιλο ηλεκτρονικών ειδών, κινητών συσκευών και υπηρεσιών Dixons (νυν Currys), από τον οποίο εξαγοράστηκε πλήρως το 2005. Το 2007 εγκαινιάζει το ηλεκτρονικό της κατάστημα, το οποίο της αποφέρει ακόμα περισσότερα κέρδη. 

Το 2015 γιορτάζει σε μία λαμπερή εκδήλωση τα 65 χρόνια της, με τη δημιουργία μίας έκθεσης τεχνολογίας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στην οποία παρουσιάζονται συσκευές από το παρελθόν και το μέλλον. Με τον τρόπο αυτό, καθιερώνεται η έκθεση τεχνολογίας Thanks to Tech, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο με δωρεάν είσοδο.

Όπως είναι αναμενόμενο, μία εταιρεία η οποία εδώ και πολλές δεκαετίες καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, δεν θα μπορούσε να μην μεριμνήσει για την προσβασιμότητα όλων στην τεχνολογία και στο ψηφιακό περιεχόμενο. Για τον λόγο αυτό, εγκαινιάζει εν μέσω πανδημίας και συγκεκριμένα το 2020 το πρόγραμμα «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια», με στόχο τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες και αναβαθμίζοντας το δίκτυο καταστημάτων της. Συν τοις άλλοις, αποδεικνύει έμπρακτα και το «πράσινο» αποτύπωμά της, καθώς ασχολείται με την ανακύκλωση παλαιών και ενεργοβόρων συσκευών από τον Απρίλιο του 2008. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να ανακυκλώσει πάνω από 1.500.000 συσκευές, σε συνεργασία με την εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.

Το πωλητήριο από την Currys

Η μητρική της ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, Currys, έριξε σαν «βόμβα» την είδηση πως  βάζει πωλητήριο στην ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, προκειμένου να προωθηθεί η εταιρεία και να μεγιστοποιήσει την αξία για τους μετόχους της. Δεδομένων των ισχυρών οικονομικών προοπτικών για την Ελλάδα και των μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης για την επιχείρηση, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να διερευνηθούν όλες οι επιλογές για την Κωτσόβολος.

Keywords
Αναζητήσεις
kotsovolos-i-istoria-tis-pio-epitychimenis-ellinikis-etaireias-technologias.htm
Τυχαία Θέματα