Κέρδη – «καύσιμο» για ανάπτυξη και «μαξιλάρι» για τις δύσκολες ημέρες!

Παρατηρούσα με ξεχωριστό ενδιαφέρον τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου και τρίτου τριμήνου 2023 που ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα

Πειραιώς. 

Κοινή συνισταμένη; 

Το εντυπωσιακό των μεγεθών που κατάφεραν να σημειώσουν, δείγμα της θετικής τροχιάς στην οποία κινείται η Εθνική μας Οικονομία, αλλά φυσικά και οι δραστηριότητες στις οποίες έχουν επιλέξει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους οι διοικήσεις των προαναφερθέντων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αρκεί να σημειωθεί πως συνολικά τα κέρδη των «Big 4» του Τραπεζικού Τομέα στην χώρα μας προσεγγίζουν το… ιλιγγιώδες ποσό των 3 δισ. ευρώ κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023! 

Πέραν αυτών, σημαντική κρίνεται και η διαδικασία από-επένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, η οποία κινείται σε – παραπάνω – από ταχείς ρυθμούς.

Ο κοινός νους θα κάνει λόγο για την ανάγκη «χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας», της «στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»,  και άλλα παρόμοια «πολυφορεμένα», όσο και -βαρετά – επαναλαμβανόμενα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, επιλέγω να πάω κόντρα στη… συνήθη, εύκολη, ανέξοδη, όσο και έντονα λαϊκιστική λογική, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σημειώνοντας πως τάσσομαι αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της αναπτυξιακής τους στρατηγικής. 

Οφείλουν να εξακολουθήσουν να επενδύουν σε τομείς της αγοράς που διαβλέπουν ή έστω θεωρούν πως θα προκύψουν κέρδη για τις ίδιες, που με τη σειρά τους μεταφράζονται σε κέρδος για την εθνική μας οικονομία, τα ταμεία του κράτους, τους μετόχους και εν τέλει την ίδια την κοινωνία.  

Ας το πάρουμε απόφαση και ας κρατήσουμε τα εξής που αφορούν τις τράπεζες:
– Οι τράπεζες: ΔΕΝ αποτελούν ευαγή ιδρύματα.
– Οι τράπεζες: ΔΕΝ ποδηγεντούνται ή διοικούνται από τον «πατερούλη-κράτος»
— Οι τράπεζες: ΔΕΝ καθορίζουν την πολιτική ή στρατηγική τους με βάση τις επιταγές του… λαικιστόμετρου στην χώρα μας.
– Οι τράπεζες: ΔΕΝ είναι υποχρεωμένες να μοιράζουν τα έσοδα και τα κέρδη τους, ενώ σίγουρα.
– Οι τράπεζες: ΔΕΝ μοιράζουν αφειδώς χρήματα δεξιά και αριστερά, οδηγώντας σε λανθασμένες οδούς και «περίεργα» μονοπάτια σκέψης, που έχουμε διαπιστώσει με επώδυνο τρόπο τις συνέπειες αντίστοιχων πρακτικών του κοντινού, μα και λίγο μακρινού παρελθόντος.

Οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις, με συγκεκριμένα δεδομένα και ευρύ πεδίο δράσης. Πρωταρχικό τους μέλημα θα πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός, η μετάβαση της συντριπτικής πλειοψηφίας των διαδικασιών και λειτουργιών τους στην Ψηφιακή Εποχή, η απόρριψη Legacy Συστημάτων που με τη σειρά τους καταλήγουν σε αντιπαραγωγικά και διόλου αποτελεσματικά Silo, τα οποία δημιουργούν αντίστοιχες συνήθειες, πρακτική, κουλτούρα και εν τέλει λειτουργία, αλλά και η αμοιβαία επωφελής στήριξη ολόκληρων τομέων και επιχειρήσεων που καινοτομούν, είναι εξωστρεφείς, δίνουν έμφαση στην παραγωγή, εξάγουν και ενδιαφέρονται να μετεξελιχθούν. Εσωτερικά, μα και εξωτερικά! 

Παράλληλα, ολοένα και αναδύεται η αναγκαιότητα ως ζητούμενο, για την συμβουλευτική διάσταση των τραπεζών στην εθνική μας οικονομία και τους Stakeholders της. 

Η λογική των τραπεζικών συμβούλων οι οποίοι θα καθοδηγήσουν, στηρίξουν και αναδείξουν τις προοπτικές ενός κλάδου εν τω συνόλω και μιας επιχείρησης ξεχωριστά, δίνοντας λύσεις σε ζητήματα που εκτείνονται από την σύνταξη ενός συνεκτικού Business Plan και την ανεύρεση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης, μέχρι την βελτίωση της παραγωγής, το Branding, την αναζήτηση Niche προϊόντων και ευκαιριών, αλλά και την ανάπτυξη μιας εξαγωγικής στρατηγικής, κρίνονται πρώτιστης σημασίας, ενδιαφέροντας, μα και αξίας για τους σύγχρονους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, σήμερα.

Keywords
Αναζητήσεις
kerdi--kafsimo-gia-anaptyxi-kai-maxilari-gia-tis-dyskoles-imeres.htm
Τυχαία Θέματα