Ισραήλ: Παίζοντας με τα σπίρτα σε έναν πλανήτη που έχει αρπάξει φωτιά

Φρίκη, αγανάκτηση, αποτροπιασμός. Οι εικόνες που παρακολουθεί ο πλανήτης τα τελευταία 24ωρα από την Γάζα και τις γύρω περιοχές θα μπορούσαν να είναι βγαλμένες από ένα πολεμικό θρίλερ. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για ταινία αλλά για μια θλιβερή πραγματικότητα, ποτισμένη με το αίμα χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αθώοι τουρίστες, άμαχοι, οικογένειες και μικρά παιδιά.

Το ακόμα πιο σοκαριστικό της υπόθεσης είναι ότι, σε αντίθεση με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στο Ισραήλ τίποτα δε μαρτυρούσε ότι θα υπάρξει μια τέτοια κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει

σε έναν πόλεμο χωρίς προηγούμενο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Τα σενάρια πολλά. Το πιο πιθανό αναφέρει ότι η Χαμάς κατάφερε τα τελευταία χρόνια να “χτίσει” το τέλειο άλλοθι. Να ξεγελάσει τους Ισραηλινούς και να τους πείσει ότι η προοπτική ενός πολέμου δεν υπάρχει στις επιλογές τους. Ότι θόλωσε τα νερά διαπραγματευμένη καλύτερες αμοιβές για τους Παλαιστίνιους εργαζόμενους στα εδάφη του Ισραήλ και πείθοντας το αντίπαλο στρατόπεδο ότι με περισσότερα λεφτά θα “εξαγοράσει” την ειρήνη. Και όταν το κατάφερε αυτό, έχτισε σιγά σιγά μια επίθεση πρωτοφανούς έκτασης. Μάλιστα αναφέρουν ότι η προετοιμασία για την επίθεση αυτή γινόταν κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια των Ισραηλινών που υποτίμησαν τις προθέσεις των αντιπάλων τους.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι οι φανεροί και κρυφοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση περίμεναν καιρό για να κάνουν την κίνησή τους και τώρα θέλουν να «λύσουν» τις διαφορές τους, ίσως και «μια για πάντα». Ήδη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, στο διάγγελμά του, υποστήριξε ότι η Χαμάς ήθελε πόλεμο και θα τον έχει, ενώ πρόσθεσε ότι ο απόηχος της απάντησης του Ισραήλ θα κρατήσει για γενιές. Από την πλευρά της η Χαμάς κάνει λόγο για διάθεση εκ μέρους της να συζητηθούν οι όροι μιας εκεχειρίας, όπως όμως όλα δείχνουν είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο.

Το αραβικό μπλοκ προκαλεί ανησυχία

Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο πλευρές έχουν τους συμμάχους τους και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Παλαιστίνιοι, χωρίς την υποστήριξη του αραβικού κόσμου δε θα είχαν τη δυνατότητα να οργανώσουν χτυπήματα ακριβείας που σίγουρα έχουν και μεγάλο κόστος. Η εμπλοκή αυτή -φανερή ή υπόγεια- μεγαλώνει την ανησυχία που απλώνεται πάνω από την παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Άλλωστε, χώρες όπως το Ιράν, είναι φανερό ότι «ασφυκτιούν» μέσα στους περιορισμούς που θέτει η παγκόσμια κοινότητα -με πρώτες τις ΗΠΑ- και θέλουν κι εκείνες με τη σειρά τους να αλλάξουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Κι αυτό ισχύει παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έσπευσε να δηλώσει ότι δεν έχει αποδείξεις για άμεση εμπλοκή της Τεχεράνης.

Πάντως το αραβικό μέτωπο παρουσιάζεται… σαν έτοιμο από καιρό. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τόνισε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο ότι η χώρα του θα συνεχίσει την υποστήριξή της προς τους Παλαιστίνιους, θα σταθεί στο πλευρό τους και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν ότι πρέπει να πρυτανεύσει η “φωνή της λογικής” στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ενώ ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ.

Tέλος, το Κατάρ, με την αστείρευτη οικονομική του δύναμη, έχει φροντίσει, σύμφωνα με τους αναλυτές, να γεμίσει τα ταμεία της Χαμάς, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πληρώνει πχτους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στη Γάζα.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ και το μέλλον που τρομάζει

Στον αντίποδα, και το Ισραήλ, πέρα από τη δύναμη που διαθέτει το ίδιο ως κράτος, έχει πολύ ισχυρές συμμαχίες που σίγουρα μπορούν να σταθούν στο πλευρό του. Άλλωστε, στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, το Ισραήλ είναι ένα κυρίαρχο κράτος με δικαίωμα να υπερασπιστεί την εδαφική του ακεραιότητα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ήδη η Κομισιόν έκανε γνωστό ότι ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας της ΕΕ για την Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Εκτός από τις υπάρχουσες διασφαλίσεις, στόχος αυτής της αναθεώρησης είναι να διασφαλίσει ότι καμία χρηματοδότηση της ΕΕ δεν επιτρέπει έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ, σημειώνει η ανακοίνωση της Κομισιόν. Ακόμα, οι ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν αμέσως τη στήριξή τους στο Ισραήλ, παρά το γεγονός οι φήμες θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Νετανιάχου.

Δε θα ήταν λοιπόν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας το ενδεχόμενο η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να επεκταθεί και να αλλάξει τις ισορροπίες που συγκρατούνται με δυσκολία τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο χάρτη, ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Είναι δεδομένο πως και το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι έχουν ζήσει στιγμές φρίκης στα χρόνια της διαμάχης μεταξύ τους. Κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματά της και αυτό δεν αναφέρεται για λόγους ισορροπιών αλλά επειδή όντως ισχύει. Όμως, τη δεδομένη στιγμή, κι ενώ η Ρωσία έχει ήδη ανοίξει έναν πόλεμο με μεγάλες συνέπειες παγκοσμίως, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, ένα νέο πεδίο σύγκρουσης μπορεί να φέρει την καταστροφή και να οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια παγκόσμια πολεμική αναμέτρηση.

Σίγουρα η πλειοψηφία της ανθρωπότητας εύχεται να βρεθεί μια λύση και να σταματήσει το κακό που βρίσκεται σε εξέλιξη, πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Το μίσος όμως που αποτυπώθηκε στις μέχρι τώρα επιθέσεις της Χαμάς προς το Ισραήλ μαρτυρά ότι δεν είμαστε απλώς μπροστά σε μια πολιτική και στρατιωτική απόφαση αλλά παρακολουθούμε τα αποτελέσματα μιας βαθιάς, ουσιαστικής και μακροχρόνιας διαμάχης. Θαρρείς και με τις πράξεις μας ως ανθρωπότητα, αποφασίσαμε να παίξουμε με σπίρτα, σε έναν πλανήτη που έχει ήδη αρπάξει φωτιά. 

Keywords
Αναζητήσεις
israil-paizontas-me-ta-spirta-se-enan-planiti-pou-echei-arpaxei-fotia.htm
Τυχαία Θέματα