Η μεγάλη εικόνα, η Ινδία, το ΔΑΑ και η Πειραιώς

08:18 19/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Συχνά οι άνθρωποι της αγοράς που πρέπει να έχουν μεγάλη στοχοπροσήλωση στις τιμές και στις τρέχουσες εξελίξεις, μπορεί να χάσουν τη μεγάλη εικόνα. Αλλά οι επενδυτές πρέπει να κάνουν το αντίθετο. Η μεγάλη εικόνα είναι που κάνει τη διαφορά και φέρνει τα κέρδη. Το καθημερινό συν ένα και πλην γεννάει αδρεναλίνη, φέρνει μικρές και μεγάλες χαρές ή λύπες, αλλά όταν το κεφάλι πέφτει στο μαξιλάρι, γεννάει ιδέες.

Έτσι, η στήλη στρέφει το βλέμμα όχι μόνον στην Τράπεζα Πειραιώς λόγω της επικείμενης τοποθέτησης

αλλά και στην Ινδία, καθώς αναχωρεί η ελληνική αποστολή για τη μακρινή χώρα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ένα ταξίδι που εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα για τις οικονομίες και των δύο χωρών.

Η Ινδία είναι μία τεράστια χώρα 1,4 δισ. πολιτών, με σημαντική κουλτούρα και αρχαίο πολιτισμό και δυνάμεις που διψούν να απελευθερωθούν. Ανταγωνίζεται ήδη την Κίνα και φιλοδοξεί να την φθάσει και να την ξεπεράσει. Στην ελληνική αποστολή μετέχουν κορυφαία στελέχη από 70 ελληνικές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΟΛΘ, Dynacom κλπ.

Μετέχουν εταιρίες από τους κλάδους επιχειρήσεων στα χρηματοοικονομικά, τουρισμό, τρόφιμα, ναυτιλία, πράσινη ενέργεια, logistics, κατασκευές, τεχνολογία, βιομηχανία. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά, αλλά εκτιμάται ότι θα προκύψουν συνεργασίες κι εκείνο που έχει σημασία είναι η μακριά εικόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη εξαιρετική «χημεία», μεταξύ των δύο πολιτικών ηγετών, ήδη από την επίσκεψη τον περασμένο Αύγουστο, του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα και το επιτελείο του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας Κώστα Φραγκογιάννη και το Enterprise Greece. Έχουν επενδύσει πολλές ημέρες και ώρες δουλειάς για να γίνουν όλα στην εντέλεια, συνεργαζόμενοι με τους Ινδούς ομολόγους τους. Σημαντική επίσης ήταν η προσπάθεια που κατέβαλε ο Ινδός πρέσβης Ρουντρέντρα Ταντόν, που είναι αφοσιωμένος στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και ιδιαίτερα δραστήριος.

Το Νέο Δελχί, η Βομβάη και η Μπανγκαλόρ, είναι οι τρεις πόλεις που θα επισκεφθεί η ελληνική αποστολή και όχι τυχαία, καθώς η πρώτη πόλη αποτελεί το χρηματοοικονομικό κέντρο της χώρας, η δεύτερη το εμπορικό και η τρίτη το τεχνολογικό.

Η μόνη ελληνική επιχείρηση που έχει επενδύσει μέχρι τώρα στην Ινδία, είναι η Chipita και η μονάδα παραγωγής κρουασάν στη χώρα, εξαιρέθηκε από το deal της πώλησης της ελληνικής εταιρείας στη Mondelez. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, εξακολουθεί να κατέχει το 40% του εργοστασίου και το 60% τοπική εταιρεία.

Στην Ελλάδα πάλι, οι επενδύσεις ινδικών κεφαλαίων είναι περισσότερες. Η αρχή έγινε με τον Καναδό ινδικής καταγωγής Πρεμ Γουάτσα μεγαλομέτοχο της Eurobank, που ελέγχει και τις Εurolife, Grivallia και την Praktiker Hellas ενώ επένδυσε 5% και στη Mytilineos.

Το Switzgroup του Ινδού Ταϊτζούν Κορακιουάλα έχει εξαγοράσει κάπου 10 εταιρίες στον κλάδο των τροφίμων όπως Κρητών Αρτος, Ιωνική Σφολιάτα, Κουλουράδες κλπ.
Η ινδική GRM μετέχει μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο νέο αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι, ενώ η Intas Pharmaceuticals, από την Ινδία απέκτησε εργοστάσιο στην Ελλάδα. Και η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός γενοσήμων φαρμάκων στον κόσμο.

Ο ΟΤΕ αφού έμεινε πίσω και απογοήτευσε επί μακρόν, έχει κάνει τώρα μία καλή αρχή. Αν περάσει τα 13,80 ευρώ, λένε οι αναλυτές, θα βάλει στόχο τη ζώνη των 18-19 ευρώ. Αν χάσει τα 12,80-13 ευρώ θα απογοητεύσει ξανά. Η μετοχή μετά τις διαδοχικές απογοητεύσεις ήταν ξεχασμένη, αλλά την εντοπίστηκε σε αυτή τη φάση εγκαίρως από πηγές της στήλης. Ουσιαστικά μόνον από το emea.gr μέχρι τώρα, αλλά μετά τη ρεαλιστική έκθεση της Ambrosia, θα τον παρακολουθούν όλοι τώρα.

Δεν έχει σημασία αν μία μετοχή χωνεύει τα επίπεδα τιμών και ψευτοδιορθώνει, αλλά αν διατηρεί τα σημαντικά σημεία που κέρδισε και προετοιμάζει τη συνέχεια. Αυτό ισχύει και για τον ΟΤΕ αλλά και για την Coca-Cola. Ειδικά η δεύτερη, είναι ελκυστική και μακροχρόνια θα κερδίσει πίσω όλα τα χαμένα.

Το ΔΑΑ σε αυτά τα επίπεδα τιμών γίνεται ελκυστικό για τους επενδυτές που δεν κατάφερναν να βρουν μετοχές στην αύξηση κεφαλαίου. Το σενάριο υπεραξιών από τη μετοχή δεν είναι βασικό σενάριο της εταιρίας. Το σενάριο είναι τα μεγάλα μερίσματα που θα δίνει επί χρόνια. Συνεπώς, είναι μία μετοχή που η αγορά της δε γίνεται επειδή θα ανέβει η τιμή, αλλά επειδή θα δίνει καλά μερίσματα επί χρόνια και γι’ αυτό πρέπει να εξετάζεται με τη λογική της διακράτησης τουλάχιστον 10 χρόνια.

Keywords
Αναζητήσεις
i-megali-eikona-i-india-to-daa-kai-i-peiraios.htm
Τυχαία Θέματα