ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 3 προτάσεις του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών προς το Υπουργείο Οικονομικών

14:55 18/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μια σειρά από συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις έχει καταθέσει εδώ και λίγο καιρό η διοίκηση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX Group) προς την κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω των οποίων φιλοδοξείται οι εταιρείες να αποκτήσουν πρόσθετα κίνητρα προκειμένου να εξετάσουν θετικά την εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και οι ήδη εισηγμένες εταιρείες να βελτιώσουν την λειτουργικότητα τους, περιορίζοντας τα έξοδα και τον χρόνο που καταβάλουν

σήμερα στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Business Voice.

Το τρίπτυχο των προτάσεων της διοίκησης του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών αφορούν στις θεματικές ενότητες της παροχής των φορολογικών κινήτρων, των δικαιωμάτων πολλαπλής ψήφου και του down-listing, ήτοι της διευκόλυνσης μεταπήδησης μιας εισηγμένης από το Χ.Α. λ.χ. στην χρηματιστηριακή αγορά ΕΝ.Α (Εναλλακτική Αγορά).

Συγκεκριμένα, στο πεδίο των φορολογικών κινήτρων, η διοίκηση του ATHEX Group προτείνει την παροχή έκπτωσης δαπανών εισαγωγής, αλλά και του κόστους συμμόρφωσης σε σχέση με τον Νόμο περί της Εταιρικής Διακυβέρνησης, παρέχοντας έκπτωση προσαυξημένη κατά ποσοστό (100%), αλλιώς να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα το σύνολο των εξόδων εισαγωγής και συμμόρφωσης με μια γενναία προσαύξηση.

Μάλιστα, επισημαίνεται πως ποσοστό που κινείται από 5 έως και 12% των αντληθέντων κεφαλαίων της διαδικασίας εισαγωγής μιας επιχείρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατευθύνονται προς ευρύτερα κόστη συμμόρφωσης και συμβούλους που διαχειρίζονται επιμέρους θέματα.

Σε ότι αφορά τα δικαιώματα πολλαπλής ψήφου (Multi-voting rights), προκρίνεται η εισαγωγή αλλοδαπών εταιριών με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου, κάτι που συμβαδίζει με τη νέα Κοινοτική οδηγία για την πολλαπλή ψήφο, όπου θεσπίζονται οι μετοχές με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου, αντί για κάθε μετοχή να συνδέεται και να διαθέτει μια ψήφο, όπως συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας.

Μάλιστα, θα αφορά και στις SMB Growth Markets, όπου η Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α) του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει υποβάλλει σχετική αίτηση προκειμένου να γίνει τέτοια, αλλά και στις αναπτυσσόμενες μικρομεσαίες αγορές και την πολυμερή διευκόλυνση συναλλαγών (Multilateral Trading Facilities – MTFs).

Παράλληλα, έχοντας αφουγκραστεί τη δυσκολία μέρους εταιρειών που έχουν εισαχθεί στο ΧΑ να ανταποκριθούν στο σημαντικό κόστος περί της Εταιρικής διακυβέρνησης και συμμόρφωσης, η διοίκηση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών προτείνει στην κυβέρνηση να επιτρέπεται η διαδικασία του down-listing, δηλαδή η μετεγγραφή από την Κύρια Αγορά στην χρηματιστηριακή αγορά της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝ.Α). Εκεί, δεν υφίσταται ο νόμος και οι υποχρεώσεις για την Εταιρική Διακυβέρνηση, αλλά ένα πλαίσιο βασικών αρχών.

Εξάλλου, η ΕΝ.Α αποτελεί την αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία απευθύνεται σε μικρομεσαίες και σε πρώιμο στάδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης εταιρίες, που διαθέτουν δυναμισμό και προοπτικές ανάπτυξης, με στόχο την κάλυψη της ανάγκης για εύκολη, γρήγορη και με μικρό κόστος άντληση κεφαλαίων, την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους και την υιοθέτηση σύγχρονων δομών διοίκησης, καθώς επίσης και την απόκτηση εμπειρίας, για την ομαλή και σταδιακή ένταξή τους στο χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Keywords
Αναζητήσεις
apokleistiko-3-protaseis-tou-omilou-chrimatistiriou-athinon-pros-to-ypourgeio-oikonomikon.htm
Τυχαία Θέματα