Η Γλυφάδα διασυνδέεται με το παραλιακό μέτωπο!

11:11 21/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ένα (ακόμη) έργο πνοής, το οποίο παράλληλα σηματοδοτεί και το συνολικότερο όραμα του πολλαπλές φορές ψηφιζόμενου με σαρωτικά ποσοστά Δημάρχου της πόλης, Γιώργου Παπανικολάου, εισέρχεται στην τελική ευθεία προ της έναρξης να λάβει «σάρκα και οστά» στη Γλυφάδα.

Πρόκειται για το έργο λειτουργικής αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου της πόλης δια μέσω της κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης και της διασύνδεσής του με το παραλιακά μέτωπο.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Πρόσφατα, ο Δήμος Γλυφάδας προκήρυξε

σχετικό διαγωνισμό, συνολικής δαπάνης 32.240.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%), για τον οποίο την Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου 2024 λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την επιλογή αναδόχου μελέτης και κατασκευής του έργου.

Θα περιλαμβάνει υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων που θα διαθέτει 490 έως 495 θέσεις στάθμευσης, αναπτυσσόμενες σε 3 επίπεδα και θα έχει κάλυψη περίπου 7.250 τ.μ. Τα τρία επίπεδα θα συνδέονται μεταξύ τους με κατάλληλες ράμπες αυτοκινήτων και κλιμακοστάσια, ενώ στο πρώτο επίπεδο προβλέπεται η είσοδος – έξοδος των οχημάτων, η οποία θα πραγματοποιείται μέσω αυτόματων μηχανημάτων που είτε θα δέχονται κάρτες για μόνιμους πελάτες είτε θα δίδουν κάρτες προσωρινής στάθμευσης. Με ανάλογο τρόπο θα γίνεται και η έξοδος.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Η διάταξη και η κυκλοφορία μέσα στον σταθμό, καθώς επίσης και το σύστημα διαχείρισης αναμένεται να εξασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των διαδρομών για αναζήτηση κενής θέσης, την ταχεία σύνδεση των επιπέδων, την εξυπηρέτηση των Α.Μ.Κ. οδηγών και επιβατών (ειδικές θέσεις στάθμευσης ΑΜΚ – Ράμπες Πρόσβασης για ΑΜΚ, WC ΑΜΚ, ανελκυστήρες σε κατάλληλες θέσεις). Θα προβλεφθούν, επίσης, τουλάχιστον 30 θέσεις στάθμευσης ηλεκτρικών ΙΧΕ στο επίπεδο της οδού και οι αντίστοιχοι φορτιστές.

Στη σχεδίαση του σταθμού έχουν προβλεφθούν χώροι υποδοχής, γραφείων, υγιεινής και αναμονής.

Πλατεία πολλαπλής εξυπηρέτησης

Εκτός, όμως, από τον υπόγειο χώρο αυτοκινήτων, το έργο περιλαμβάνει και τον σχεδιασμό πλατείας, η οποία θα στοχεύει στην λειτουργική εξυπηρέτηση πολλαπλών αναγκών των πολιτών της Γλυφάδας, όπως είναι λ.χ. η διέλευση, συγκέντρωση, στάση, αναμονή, διεξαγωγή δραστηριοτήτων, ψυχαγωγία, δημόσιες εκδηλώσεις κ.ο.κ.

Η προτεινόμενη πρόταση ανάπλασης θα αποτελεί κατ’ ουσία την αρχιτεκτονική, αστική και τοπιακή προσέγγιση μιας πρότασης συγκρότησης, ανάδειξης, προβολής και προώθησης της ιδιαίτερης ταυτότητας της περιοχής.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Βασικά στοιχεία της αναβάθμισης θα αποτελούν, πέρα της αισθητικής βελτίωσης, η συνολική θετική βιοκλιματική ποιότητα της πλατείας με τη νέα μορφή της και η ενίσχυση της προσβασιμότητας κατοίκων και επισκεπτών, με τον σχεδιασμό ζωνών κίνησης και στάσης πεζών, τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πεζών, η συσχέτιση με τη γενικότερη προσπάθεια του Δήμου για την κατά το δυνατόν ηπιότερη κυκλοφορία των τροχοφόρων, στη γειτονική περιοχή, αλλά και η αισθητική και λειτουργική ένωση της πλατείας με την «διαδρομή» σύνδεσης με το παραλιακό μέτωπο.

Δημιουργείται εναέρια διαδρομή περιπάτου προς το παραλιακό μέτωπο

Μάλιστα, η προς ανάπλαση πλατεία θα συνδεθεί με το παραλιακό μέτωπο μέσω πεζογέφυρας, και θα αποτελεί τη λειτουργική συνέχεια της καταλήγοντας στην παραλία ξεπερνώντας τα εμπόδια των δρόμων ταχείας κυκλοφορίας, αποκαθιστώντας την σύνδεση της πόλης με το παραλιακό μέτωπο.

Η γέφυρα, πλάτους μεγαλύτερο των 6 μέτρων στο σύνολο του μήκους της και ο σχεδιασμός της θα είναι τέτοιος που θα την καθιστά ως τοπόσημο για την Γλυφάδα.

Όπως τονίζουν στελέχη του οικείου Δήμου, απώτερος σκοπός είναι η γεωμετρία και οι διαστάσεις του συνόλου της κατασκευής από την πλατεία στο παραλιακό μέτωπο να δημιουργούν μια εναέρια διαδρομή περιπάτου με σημεία συνάντησης και διασυνδέσεις με τους γειτονικούς χώρους πρασίνου της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η πεζογέφυρα θα παρέχει διασύνδεση με τέσσερις σημαντικούς χώρους της περιοχής (την πλατεία και σημαντικούς χώρους αναψυχής και πράσινου της παραλιακής ζώνης).

Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του Δημόσιου χώρου» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Όσο για την συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Keywords
Αναζητήσεις
i-glyfada-diasyndeetai-me-to-paraliako-metopo.htm
Τυχαία Θέματα