Γιάννης Διονάτος: Έκαστος στο είδος του

10:09 4/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Έκπληκτος παρακολουθώ τις άνευ λογικής αιτιάσεις, μα και επικρίσεις ορισμένων σχετικά με τους Καναδούς της PSP Investments, οι οποίοι μέσω της θυγατρικής τους, AviAlliance, κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό που κατέχουν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) από 40% μέχρι πρότινος, σε 50%, έπειτα από την διάθεση από μέρους του ΤΑΙΠΕΔ του 30% που κατείχε (90.000.000 μετοχές) στον ΔΑΑ. Μάλιστα, το 10% (30.000.000 μετοχές) που

απέκτησε η AviAlliance, έγινε με premium πώλησης 19%.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Τι πως χρηματοδοτούμε τις συντάξεις των Καναδών Δημοσίων υπαλλήλων, τι πως διαφεύγουν τα κέρδη εκτός χώρας, τι πως οφείλουμε να εθνικοποιήσουμε τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων και κάθε άλλη… φυγόμυαλή προσέγγιση επιχειρείται από τους συνήθεις επαγγελματίες του παραλογισμού.

Ας προσπαθήσουμε να θέσουμε τα δεδομένα επί των πραγματικών διαστάσεων και της δυναμικής τους.

Αρχικά, η AviAlliance αποτελεί έναν από τους κορυφαίους επενδυτές και διαχειριστές ιδιωτικών αεροδρομίων στον κόσμο. Η εταιρεία διαθέτει μετοχική συμμετοχή στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Βουδαπέστης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου και του Σαν Χουάν (Πουέρτο Ρίκο), μέσω των οποίων διακινήθηκαν συνολικά 87,7 εκατομμύρια επιβάτες, το 2023.

Από την πλευρά της, η PSP Investments θεωρείται ως μια εκ των κορυφαίων εταιρειών διαχείρισης επενδύσεων συντάξεων στον Καναδά. Ουσιαστικά αναλαμβάνει την επένδυση των περιουσιακών στοιχείων του δημόσιου τομέα, μέσω μιας καινοτόμου, όσο και συνεργατικής προσέγγισης στο επίπεδο των επενδύσεων.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Με βάση τα στοιχεία για τον περασμένο Μάρτιο, η PSP Investments είχε υπό την διαχείρισή της καθαρά assets της τάξεως των 243,7 δισ. Καναδικών δολ. Μέγεθος που αποτιμάται σε 167 δισ. ευρώ. Αρκεί να σημειωθεί πως το ΑΕΠ της Ελλάδος για το 2023 εκτιμάται στα 339 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ… Όσο για την καθαρή ετήσια απόδοση των επενδύσεων του Καναδικού fund σε βάθος πενταετίας υπολογίζεται σε 7,9% και σε 9,2% για την αντίστοιχη με δεκαετή ορίζοντα! Μεγέθη, συνολικά, ασύλληπτα για την εγχώρια διάσταση.

Εάν θέλετε να εξακολουθείτε να εντυπωσιάζεστε με ποικίλα μεγέθη, δεν έχετε παρά να εξετάσετε και την αντίστοιχη περίπτωση του Norges Bank Investment Management, ήτοι του Νορβηγικού Κυβερνητικού Ταμείου Συντάξεων, η θεσμοθέτηση του οποίου ψηφίστηκε το 1990, αφότου οι Νορβηγοί ανακάλυψαν κοιτάσματα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα, με τα πρώτα χρήματα να κατατίθενται εκεί το 1996.

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Το εν λόγω ταμείο δημιουργήθηκε για να προστατεύσει την οικονομία από την ακραία διακύμανση των εσόδων που προέρχονται από την πώληση πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα χρησιμεύει ως χρηματοοικονομικό απόθεμα και ως μακροπρόθεσμο σχέδιο αποταμίευσης, έτσι ώστε τόσο οι σημερινές όσο και οι μελλοντικές γενιές της Νορβηγίας να επωφεληθούν από τον πετρελαϊκό της πλούτο.

Για το 2023, η απόδοση των επενδύσεων του Norges Bank Investment Management σε μετοχές του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν 21,3%, η απόδοση των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος ήταν 6,1%, ενώ οι επενδύσεις σε μη εισηγμένα ακίνητα απέδωσαν -12,4%. Η απόδοση της μη εισηγμένης υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν 3,7%, με την απόδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου να διαμορφώνεται 18 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την απόδοση του δείκτη αναφοράς.

Σημειώνεται πως το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε αξία 15,765 δισ. κορώνες στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Κάτι, που μεταφράζεται σε 13,5 δισ. ευρώ. Το 70,9% του αμοιβαίου κεφαλαίου επενδύθηκε σε μετοχές, το 27,1% σε σταθερό εισόδημα, το 1,9% σε μη-εισηγμένα ακίνητα και το 0,1% σε μη-εισηγμένες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Norges Bank Investment Management, Nicolai Tangen: «Παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τη γεωπολιτική αναταραχή, η αγορά μετοχών το 2023 ήταν πολύ ισχυρή, σε σύγκριση με ένα αδύναμο έτος, όπως ήταν αυτό του 2022. Ιδιαίτερα οι μετοχές τεχνολογίας είχαν πολύ καλή απόδοση».

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Κάτι, απολύτως λογικό, καθώς η Norges Bank Investment Management επενδύει -μεταξύ άλλων και- σε μια σειρά από κορυφαίες τεχνολογικές μετοχές, όπως είναι αυτές των Microsoft, Apple, NVIDIA, Meta Platforms, Amazon.com, Alphabet, Tesla, Novo Nordisk, Broadcom και ASML Holdings.

Φανταστείτε, απλά, την εικόνα ο CEO του αντίστοιχου Ελληνικού συνταξιοδοτικού επενδυτικού fund να αναφέρεται ονομαστικώς στις εταιρείες που απαρτίζουν το επενδυτικό πορτφόλιο.

Για αυτό σας λέω, έκαστος στο είδος του…

Διαβάστε εδώ την Business Voice

Keywords
Αναζητήσεις
giannis-dionatos-ekastos-sto-eidos-tou.htm
Τυχαία Θέματα