Γέμισε ειδήσεις η αγορά – επανέρχεται η αισιοδοξία για τα επιτόκια

08:33 12/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Από εκεί που δεν είχε νέα η αγορά ξαφνικά ξεχειλίζει. Να το μεγάλο deal της ΔΕΗ και της Mytilineos, με αγορά έτοιμων φωτοβολταϊκών πάρκων σε τέσσερις χώρες, συνολικής ισχύος 2 Γιγαβάτ. Μία τεράστια συμφωνία 2 δισ. ευρώ, μεταξύ δύο ελληνικών εταιριών στο εξωτερικό που μεγαλώνουν κι άλλο μέσα από αυτή τη συνεργασία.

Τα επιτόκια; Να και τα επιτόκια της ΕΚΤ

με την κοινή ανακοίνωση να δείχνει Ιούνιο για την πρώτη μείωση. Στη Wall Street; Βγήκαν τα στοιχεία των χονδρικών τιμών που παραπέμπουν κατευθείαν στο δύσκολο, δομικό κομμάτι του πληθωρισμού και ήταν καλύτερα από όσο αναμένονταν. Και η Wall αντέδρασε πολύ θετικά, με νέο ράλι των τεχνολογικών εταιριών, ενώ στο δρόμο είναι τα νέα από τα αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών.

Στο μεταξύ έχει κι άλλα deals η ελληνική αγορά και θα τα δούμε να ξεδιπλώνονται, ενώ η σημαντική διαφορά με τη Wall Street και τις μεγάλες διεθνείς αγορές, πέραν του μεγέθους ασφαλώς, είναι ότι το ΧΑ παραμένει φθηνό.

Σήμερα όμως αξίζει να μιλήσουμε λίγο για τα επιτόκια, γιατί έσπευσαν όλοι χθες να σας πουν να τα ξεχάσετε- όλοι εκτός από το business voice. Οι μετρήσεις της Fed, δείχνουν έναν δρόμο με διακυμάνσεις, που όμως είναι ξεκάθαρα πτωτικός. Ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά εδώ και μήνες. Η τάση είναι φίλη μας παντού. Και στον πληθωρισμό είναι πτωτική, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Αυτό επιβεβαιώθηκε χθες.

Ειδικότερα το business voice όμως, έπιασε πρώτο και μόνο, το νόημα της κοινής ανακοίνωσης του συμβουλίου της ΕΚΤ, που ανέφερε ότι «οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της ανόδου του κόστους εργασίας στα κέρδη τους». Στον πρόλογο της ανακοίνωσης.

Τι σημαίνει αυτό; Ήδη από τον Οκτώβριο του 2023, που η ΕΚΤ έκανε την παύση στη σύνοδο της Αθήνας, είχαν τεθεί οι βάσεις για την αλλαγή κατεύθυνσης. Και ήταν θέμα χρόνου. Οι πηγές μας ήταν στην παρουσίαση και έδωσαν βάση στη φρασεολογία της Λαγκάρντ. Το ίδιο συνέβη και με τις επόμενες συνεδριάσεις με  πιο σημαντική στη συνέχεια, αυτή της 25ης Ιανουαρίου 2024, όταν η Λαγκάρντ που πιέστηκε στη συνέντευξη για το τι στοιχεία περιμένει για να είναι πιο θετική απάντησε: «Περιμένω τον Απρίλιο, τα στοιχεία για τις αμοιβές των εργαζομένων».

Τότε της είχαν επιτεθεί από το Reuters. Της είχαν πει ότι οι αυξήσεις στους εργαζόμενους είναι μικρότερες από τον πληθωρισμό και έχουν δοθεί με καθυστέρηση. Η Λαγκάρντ απάντησε: «Μας ανησυχεί ο σύνδεσμος ανάμεσα στις αμοιβές και τα επιχειρηματικά κέρδη. Ελπίζουμε ότι οι αυξήσεις στις αμοιβές θα απορροφηθούν από τα επιχειρηματικά κέρδη». Ότι δεν θα μετακυλισθούν δηλαδή ξανά στην κατανάλωση για να πυροδοτήσουν νέες αυξήσεις τιμών.

Όπερ και εγένετο. Να γιατί κλείνει το μάτι η ανακοίνωση. Και η ανακοίνωση είναι κοινή. Σημαίνει ότι και τα γεράκια συνυπέγραψαν…

Και κάτι ακόμα. Σ’ εκείνη τη συνέντευξη από τη συνεδρίαση στις 25 Ιανουαρίου με το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ πολύ πρόσφατο ακόμα, η Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η αύξηση στο κόστος των θαλάσσιων μεταφορών, αυξάνει κατά 1,5% μόλις, το κομμάτι του πληθωρισμού από τις μεταφορές γενικότερα, που είναι με τη σειρά του τμήμα των τιμών που υπολογίζονται για να προκύψει ο εναρμονισμένος δείκτης. Είναι 1,5% επί του δείκτη μεταφορών, όχι του γενικού δείκτη τιμών.

Keywords
Αναζητήσεις
gemise-eidiseis-i-agora--epanerchetai-i-aisiodoxia-gia-ta-epitokia.htm
Τυχαία Θέματα