Έρχεται αύξηση στα τέλη από τα ξενοδοχεία στην Αθήνα

21:18 11/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Δήμαρχος Αθήνας, Χάρης Δούκας, προανήγγειλε την αύξηση στα τέλη που πληρώνουν τα ξενοδοχεία της πόλης, επισημαίνοντας πως η τουριστική δραστηριότητα έχει τριπλασιαστεί και αυτό έχει φέρει αύξηση πλούτου και ανάπτυξη ανάπτυξη  σε εστιατόρια, μπαρ και δραστηριότητες, ωστόσο δημιουργεί κάποιου είδους «υποχρεώσεις» στα ξενοδοχεία.

Μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Χ. Δούκας δήλωσε ότι «πρέπει να κρατάμε την πόλη καθαρή, αλλά πλέον για 7 εκατ. κόσμο, καθώς έχει τριπλάσιο τουρισμό. Χρειάζονται νέα

εργαλεία, νέοι τρόποι και δομές για να γίνεται αυτό, αλλιώς θα έχουν πρόβλημα οι ίδιοι οι κάτοικοι», βάζοντας τον «αστερίσκο» για την αύξηση των τελών στα ξενοδοχεία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις να δίδεται στον Δήμο ένα ποσοστό από τους αυξημένους τζίρους των ξενοδοχείων, προσθέτοντας ότι υπάρχει ήδη ένα τέλος ανθεκτικότητας, αλλά αυτό δεν επιστρέφει στην πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως το τέλος παρεπιδημούντων, το οποίο ήταν 2%, μειώθηκε στο 0,5% αντί να αυξηθεί. «Τα έσοδα των ξενοδοχείων το 2023 αυξήθηκαν κατά 23%, άγγιξαν τα 11 δις ευρώ, την ώρα που ο Δήμος ήταν φτωχότερος, θα πρέπει να υπάρχει μια συνεισφορά για να διαχέεται ο πλούτος. Όποιοι κερδίζουν από τις υποδομές στην πόλη, θα πρέπει να επιστρέφουν και κάτι στην πόλη. Οι ανάγκες είναι διαφορετικές στην κάθε πόλη, είναι στην ευχέρεια του κάθε Δήμου να το προσδιορίσει το ποσοστό της επιστροφής αυτής, ακόμα και τα ξενοδοχεία το θέλουν αυτό».

Τα Πάρκα Τσέπης

Μιλώντας για τα Πάρκα Τσέπης ο Χ. Δούκας επισήμανε πως είναι «ωραίο κόνσεπτ όμως δεν λύνει το βασικό πρόβλημα που είναι η κλιματική κρίση. Έχουμε πολύ μεγάλη ρύπανση, έχουμε καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν λαμβάνουμε μέτρα».

Βασιλίσσης Όλγας

Αναφερόμενος στη Βασιλίσσης Όλγας και την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ανέφερε ότι δεν μπορεί η πόλη να δημιουργήσει εκεί νέο Μεγάλο Περίπατο, ενώ δήλωσε ότι δεν έχει λάβει απάντηση από την Υπουργό Πολιτισμού για την πορεία των ανασκαφών. Ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε ότι δεν συμφωνεί με την ύπαρξη διοδίων εντός της πόλης. «Δεν με βρίσκει σύμφωνο. Να διώξουμε τα αμάξια από την Αθήνα, αλλά όχι με τέτοιες διαδικασίες. Μπορούμε να ενισχύσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να κάνουμε πεζοδρομήσεις τα Σαββατοκύριακα».

Κλιματική αλλαγή

Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι πολύ κρίσιμο το τι θα γίνει με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ενώ αναφέρθηκε στο πώς μπορεί η Αθήνα να γίνει «έξυπνη» πόλη, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. «Η έξυπνη πόλη δεν είναι σκοπός, είναι το μέσο, ο στόχος δεν είναι η ψηφιοποίηση ούτε η πώληση γκατζετ, ο στόχος είναι μια βιώσιμη, καθαρή και συμπεριληπτική πόλη και να δούμε πώς μπορούμε σε αυτή να εντάξουμε τις τεχνολογίες. Όπως πχ να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στην καθαριότητα». Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία αφορούν την δημιουργία έξυπνων γειτονιών, το «πρασίνισμα» τους και την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα.

Keywords
Αναζητήσεις
erchetai-afxisi-sta-teli-apo-ta-xenodocheia-stin-athina.htm
Τυχαία Θέματα