«Φρένο» θα μπαίνει ηλεκτρονικά σε οχήματα που είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

11:16 9/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση προβλέπεται νέο αυτόματο σύστημα εντοπισμού των οχημάτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα στην Ελλάδα ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ αλλά και κλιμακωτά πρόστιμα σε όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα τέλη κυκλοφορίας.

Το

νέο αυτό νομοσχέδιο ενσωματώνει τη νέα οδηγία της ΕΕ για την υποχρεωτική ασφάλιση (Motor Insurance Directive – MID), καταργεί το αναχρονιστικό πλαίσιο εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων και εισάγει ένα νέο ψηφιακό σύστημα με πρόστιμα για τους παραβάτες τους οποίους θα εντοπίζει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών τουλάχιστον 500.000 οχήματα κυκλοφορούν σήμερα ανασφάλιστα στους δρόμους ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο.

Ειδικότερα μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα μπορεί να ανιχνεύει τα ανασφάλιστα οχήματα και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Οι κάτοχοι οχημάτων χωρίς ασφάλιση θα ενημερώνονται για την παράβαση και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο με τη μορφή παράβολου έως 250 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να εξοφλήσουν προκειμένου στη συνέχεια να ασφαλίσουν στη το όχημά τους. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

Παράλληλα μέσω του μόνιμου μηχανισμού για τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Στους κατόχους των οχημάτων θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ ενώ αν η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 400 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σήμερα επιβάλλεται οριζόντιο πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ανεξάρτητα από τη διάρκεια καθυστέρησης της πληρωμής ακόμα και αν αυτή είναι μια ημέρα μετά την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι ποινές να γίνουν δικαιότερες και αναλογικότερες και ταυτόχρονα να διασφαλισθούν τα έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ από την είσπραξη των τελών κυκλοφορίας.

Keywords
Αναζητήσεις
freno-tha-bainei-ilektronika-se-ochimata-pou-einai-anasfalista-i-den-echoun-perasei-kteo.htm
Τυχαία Θέματα