Πως η ΤΙΤΑΝ μετέτρεψε σε εντυπωσιακά κέρδη το αδύναμο τρίμηνο της χρονιάς!

08:44 9/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Πολύ ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η ΤΙΤΑΝ, που ξεκίνησε δυναμικά τη χρονιά, επιτυγχάνοντας αυξημένα κατά 18,4% καθαρά κέρδη που έφθασαν στα 52,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 109,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης.

Ο Όμιλος σημείωσε αύξηση πωλήσεων σε όλες τις περιοχές, φτάνοντας τα 623,7 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να υπερπηδήσει αντιξοότητες σε σημαντικές αγορές, ενώ κατάφερε να αξιοποιήσει

με θετικό τρόπο όλες τις συγκυρίες, ως αποτέλεσμα εξαιρετικής οργάνωσης και αποτελεσματικότητας. Η εταιρεία σημειώνει ιδιαίτερα την αύξηση των λειτουργικών κερδών EBITDA σε σχέση με τον καθαρό δανεισμό που πλέον είναι μόνον 20% μεγαλύτερος από τα ετήσια λειτουργικά κέρδη.

Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατάφερε από ζημιές σε συναλλαγματικές διαφορές 3,83 εκατ. ευρώ πέρυσι να περάσει φέτος σε κέρδη 1,29 εκατ. ευρώ. Ένα άλλο δείγμα συνετής διαχείρισης αποτελεί η μείωση περίπου κατά 8,5 εκατ. ευρώ των χρηματοοικονομικών εξόδων.

Αξίζει να σημειωθούν επίσης τα παρακάτω ισχυρά στοιχεία:

Πρώτον: παρατηρήθηκε ισχυρή αύξηση πωλήσεων σε όλες τις περιοχές και ειδικά στις ΗΠΑ, που είναι η σημαντικότερη περιοχή για τον Όμιλο καθώς οι πωλήσεις στη μεγάλη χώρα ισοδυναμούν περίπου με το 60% των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου.

Δεύτερον: η αύξηση επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το πλέον αδύναμο εποχικά τρίμηνο της χρονιάς και παρά το γεγονός ότι οι προγραμματισμένες ετήσιες διακοπές λειτουργίας για συντήρηση των δύο εργοστασίων τσιμέντου έγιναν νωρίτερα. Επηρέασαν δυσμενώς επίσης οι έντονες βροχοπτώσεις, αλλά η δυναμική της οικονομίας, οι παραγγελίες των πελατών και η σταθερότητα των τιμών, αντιστάθμισαν τα εμπόδια.

Χωρίς τις δαπάνες συντήρησης οι ΗΠΑ θα εισέφεραν αύξηση άνω του 9% στα κέρδη EBITDA.

Τρίτον: Επενδύσεις και επέκταση στις ΗΠΑ. Ο Όμιλος ειδικά για τις ΗΠΑ τονίζει ότι, «η επίδραση του προγράμματος για τις υποδομές (IIJA) γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, ενώ ο νόμος για την ενίσχυση της τεχνολογίας (CHIPS) καθοδηγεί και ενισχύει τον μετασχηματισμό του βιομηχανικού κλάδου στις ΗΠΑ.

Η αγορά κατοικίας παραμένει σχετικά σε πιο χαμηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχει η προσδοκία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της μέσα στο έτος και ότι η δραστηριότητα στον συγκεκριμένο κλάδο θα ανακάμψει. Σύμφωνα με την πορεία μας προς τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, υπογράψαμε μία συμφωνία εξαγοράς ενός λατομείου, αυξάνοντας τα αποθέματά μας σε αδρανή υλικά και άργιλο, ενώ το εργοστάσιο μας «Roanoke» επιλέχθηκε για επιχορήγηση ύψους έως και 61,7 εκατ. δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου.

Μετά τις αναβαθμίσεις στους σταθμούς εισαγωγής στην Τάμπα και στο Νόρφολκ, ο Όμιλος μπορεί πλέον να τροφοδοτεί περαιτέρω τις περιοχές δραστηριοποίησής του στις Νοτιοανατολικές και Μεσοατλαντικές Πολιτείες και να καλύψει με αυτόν τον τρόπο την αυξημένη ζήτηση».

Τέταρτον: ο Όμιλος με οχτώ διαδοχικά τρίμηνα αυξημένων EBITDA, και σχέση του καθαρού δανεισμού να διαμορφώνεται στο 1,2 των EBITDA, είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει με άνεση, εξαγορές, επενδύσεις και επεκτάσεις. Σημαντικό είναι ότι κάθε επένδυση ή επέκταση που κάνει είναι τύπου bolt-on, δηλαδή, έρχεται να προστεθεί στην υπάρχουσα δραστηριότητα ή λειτουργία και να τη βελτιώσει.

Πέμπτον: ο Όμιλος είναι θετικός για τις προοπτικές φέτος. Όχι μόνον για τις ΗΠΑ που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά για όλες τις περιοχές. Σημαντικότερη από τις υπόλοιπες είναι η Ελλάδα και η Δ. Ευρώπη, που αντιστοιχούν στο 1/6 των πωλήσεων του Ομίλου στο τρίμηνο με πωλήσεις 103,5 εκατ. ευρώ και διψήφια αύξηση 10,3%. Τα EBITDA ήταν 5,7 εκατ. ευρώ χαμηλότερα στο τρίμηνο, λόγω του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεγάλα έργα υποδομών στην Ελλάδα

Ωστόσο, ο όμιλος αναφέρει ότι οι προοπτικές για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο είναι εξίσου θετικές, χάρη στην έναρξη πολυάριθμων έργων υποδομών συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 δισ. ευρώ. Ο νέος αυτοκινητόδρομος στη νοτιοδυτική Ελλάδα, ο νέος αερολιμένας και ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την ανατολική με τη δυτική Κρήτη καθώς και πολλά ακόμα έργα στην ηπειρωτική χώρα, αναμένεται να αποτελέσουν πηγή σημαντικής δραστηριότητας τα επόμενα τρία χρόνια. Επιπλέον, με την επέκταση του δικτύου διανομής σκυροδέματος, στοχεύουμε να ενισχύσουμε την κερδοφορία μας στη συγκεκριμένη αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία ενισχύεται από την πρόοδο έργων που σχετίζονται με τους κλάδους κατοικίας και εμπορικών ακινήτων καθώς και με τον τουρισμό.

Αναφορικά με το IFESTOS, «το πρωτοποριακό έργο δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου άνθρακα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα, σε συνέχεια της υπογραφής συμφωνίας με το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές, τους τεχνολογικούς προμηθευτές και τους υπολοίπους συνεργάτες για την υλοποίηση του έργου σε όλα τα επίπεδα», σημειώνει η ΤΙΤΑΝ.

Το συμπέρασμα του Ομίλου, είναι ότι «το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό για το 2024 επιτρέπει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ωστόσο, πιθανές προκλήσεις συνεχίζουν να προκύπτουν από τον πληθωρισμό και από πιθανές αυξήσεις τιμών πρώτων υλών λόγω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ είναι θετικές, με προσδοκίες για συνεχή ανάπτυξη, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς, λόγω των εξωτερικών γεωπολιτικών εξελίξεων, των πολιτικών αποφάσεων και των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών συνηθειών. Οι δείκτες στον κατασκευαστικό κλάδο παραμένουν θετικοί υποστηρίζοντας τις υψηλές πωλήσεις. Επίσης, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έργα οδοποιίας, γέφυρες, συγκοινωνίες και ύδρευση αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Τα επίπεδα των τιμών αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη περιορισμένη προσφορά αλλά και από τη συνεχιζόμενη δυναμική από τις προηγούμενες τιμολογιακές αυξήσεις».

Κέρδη από εξαγωγές και συνάλλαγμα σε Αίγυπτο και Τουρκία

Τέλος στην Αίγυπτο, ο Όμιλος στράφηκε στις εξαγωγές, οι οποίες ενισχύθηκαν περαιτέρω εντός του έτους. Στην Τουρκία, η ζήτηση αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο, χάρη στον ήπιο χειμώνα, αυξάνοντας σημαντικά τις πωλήσεις του Ομίλου, επιτρέποντας την αύξηση των τιμών.

Τα μεγάλα δημόσια έργα της χώρας συνεχίζουν να περιστρέφονται γύρω από τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά τον περσινό σεισμό. Η ενσωμάτωση μιας νέας μονάδας βιομάζας ενίσχυσε τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, ενώ η μείωση του δείκτη κλίνκερ-τσιμέντου στα προϊόντα τσιμέντου που διαθέτει ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για την βιωσιμότητα.

Keywords
Αναζητήσεις
pos-i-titan-metetrepse-se-entyposiaka-kerdi-to-adynamo-trimino-tis-chronias-1.htm
Τυχαία Θέματα