Χρήστος Μεγάλου: H μακρά πορεία στο Investment Banking και η επιτυχία της Τράπεζας Πειραιώς

14:00 16/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ήταν Μάρτιος του 2017, όταν ο Χρήστος Μεγάλου εξελέγη ομόφωνα ως μόνος υποψήφιος για την ηγεσία της Τράπεζας Πειραιώς. Αναμενόμενο, δεδομένης της μακρόχρονης πορείας του και της πολύτιμης εμπειρίας του στον χώρο του Investment Banking αλλά και στη διοίκηση μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας, όπως η Eurobank, της οποίας υπήρξε διευθύνων σύμβουλος.

Ο δρόμος προς τη κορυφή

Ο Χρήστος Μεγάλου

γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και είναι πτυχιούχος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Aston της Μεγάλης Βρετανίας. Από τον Φεβρουάριο 2013 μέχρι την εκλογή του στη θέση του CEO της Eurobank, από την οποία αποχώρησε στη συνέχεια, διετέλεσε Αντιπρόεδρος Νοτίου Ευρώπης της Credit Suisse Europe, με έδρα του το Λονδίνο, ενώ από τον Μάιο του 2010 έως τον Φεβρουάριο 2013 ήταν διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Νοτίου Ευρώπης της ίδιας τράπεζας

Από το 2002 μέχρι το 2010, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse, υπεύθυνος για Ελλάδα και Κύπρο, ενώ την περίοδο 1997-2002 διετέλεσε Διευθυντής της Credit Suisse Europe και υπεύθυνος για Ελλάδα και Κύπρο.

Από το 1989 έως το 1997 ήταν Διευθυντής στην BZW (Barclays de Zoete Wedd), την επενδυτική τράπεζα της Barclays Worldwide. Αρχικά εργάστηκε στην Αθήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρέμεινε και εργάστηκε μέχρι το 2013. Από το 1986 έως το 1989 εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ από το 1984 έως το 1986 εργάστηκε στην Arthur Andersen & Co, στην Ελλάδα.

Η ομόφωνη απόφαση

Το διάστημα όποτε εξελέγη διευθύνων σύμβουλος, η Τράπεζα Πειραιώς διένυε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, η οποία τερματίστηκε με την ανάληψη καθηκόντων από τον Μεγάλου. Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα βρέθηκε για ένα διάστημα με προσωρινό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ η διαδικασία ανάδειξης του νέου CEO υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω συχνών διαφωνιών στελεχών για το πρόσωπό του. Η ομοφωνία αποτέλεσε, εν τέλει, τη λύση στο μείζον αυτό ζήτημα, προκειμένου η τράπεζα να ασχοληθεί απρόσκοπτα με ζωτικής σημασίας θέματα, όπως τα «κόκκινα δάνεια». 

Η μεγάλη διεθνής εμπειρία, οι γνώσεις για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, σε συνδυασμό με τη σε βάθος κατανόηση της ελληνικής αγοράς, αποτέλεσαν τα πολύτιμα εκείνα στοιχεία για την ομόφωνη εκλογή του Χρήστου Μεγάλου και την πορεία προς τη διαμόρφωση ενός ισχυρού Διοικητικού Συμβουλίου που θα βοηθήσει την Τράπεζα Πειραιώς να ξεπεράσει τις προκλήσεις και να φτάσει στην κορυφή.

* Η παρουσίαση δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη Business Voice #14

Keywords
Τυχαία Θέματα