Χρηματιστήριο: Άθικτο το – ανοδικό – σενάριο!

07:54 14/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Τριήμερο πτωτικό σερί δημιούργησε το ΧΑ με τη χθεσινή μικρή πτώση του, για την οποία ουσιαστικά αποφάσισαν τα στοιχήματα της Wall Street για τα επιτόκια. Αν και η ελληνική αγορά δεν παρακολουθεί εδώ και καιρό στενά τις άλλες αγορές, καθώς το σενάριο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων  παραμένει ο κινητήριος μοχλός του ΧΑ, η έλλειψη κατεύθυνσης των τελευταίων ημερών, βάρυνε προς τα κάτω.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Wall Street το βασικό σενάριο ανόδου είναι αυτό της μείωσης των επιτοκίων. Η οικονομία έχει πολλά ισχυρά στοιχεία στις ΗΠΑ,

αλλά η αμερικανική αγορά είναι ακριβή. Αυτό όμως μπορεί να το αλλάξει για πάρα πολλές εταιρείες η μείωση των επιτοκίων μειώνοντας τα κόστη και αυξάνοντας τα κέρδη τους, μαζί με ην αγοραστική δύναμη καταναλωτών και εταιρειών.

Η Fed είναι βέβαιο ότι θα μειώσει τα επιτόκιά της, αλλά το πότε έχει σημασία, ειδικά αν η αγορά έχει ποντάρει κεφάλαια, στο σενάριο γρήγορων μειώσεων. Για πληθωρισμό μεγαλύτερο από όσο περίμεναν κατά 0,1% αυτό το σενάριο έχασε έδαφος. Και μαζί με αυτό ο Dow Jones έχασε πάνω από 600 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κάπου 80 μονάδες.

Οι επενδυτές της Wall Street αντιδρούν υπερβολικά πάντως. Ακόμα κι αν τα στοιχεία έβγαιναν όπως τα ήθελαν, ούτε τότε ήταν βέβαιο ότι η αγορά θα ανέβει, ούτε ότι η Fed θα μείωνε τα επιτόκια τη μέρα που ήθελαν οι ίδιοι. Και τα ίδια τα στοιχεία κάθε άλλο παρά απομάκρυνση του σεναρίου μείωσης των επιτοκίων σημαίνουν. Είναι πολύ καλά στοιχεία και το σενάριο είναι σε πλήρη ισχύ, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η αγορά τους σημείωνε ρεκόρ και η αξία των assets και των χαρτοφυλακίων ανέβαινε πριν, κατά τις γιορτές και μετά τις γιορτές. Για όλα όμως υπάρχει μία δικαιολογία, καθώς ο τροχός γυρίζει και παράγει κέρδη προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Sniper: Με τα μάτια στραμμένα στην Τράπεζα Πειραιώς!

Το ΧΑ πάλι δεν είχε δει τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις διόρθωσης από τις 10 Νοεμβρίου 2023, όταν συμπλήρωνε τότε ένα τετραήμερο πτώσης. Όμως η ελληνική αγορά έχει πλέον αποθερμανθεί τεχνικά, έχει σημαντικά νέα μπροστά της κι έχει εφεδρείες. Το ΔΑΑ μπήκε στους διεθνείς δείκτες FTSE και μάλιστα στο FTSE Global Equity Index από σήμερα 14 Φεβρουαρίου. Παράλληλα μπαίνει και στους δείκτες FTSE All- World, FTSE MPF All- World, FTSE Global Large Cap και FTSE Emerging. 

Στο διεθνή δείκτη MSCI Small Cap προστίθενται οι τίτλοι των Intralot και Intrakat, ενώ δεν υπάρχει καμία διαγραφή, (δεν υπήρξαν αλλαγές στον βασικό δείκτη, τον MSCI Greece Standard Index). Τα διεθνή κεφάλαια εξακολουθούν να αγοράζουν το ΧΑ σε όλες τις κεφαλαιοποιήσεις και το ανοδικό σενάριο είναι άθικτο και για το ΧΑ.

Keywords
Αναζητήσεις
chrimatistirio-athikto-to--anodiko--senario.htm
Τυχαία Θέματα