Χωρίς κατεύθυνση το ΧΑ φύλαξε δυνάμεις για αργότερα

21:40 13/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Έχει αποθερμανθεί πλήρως η αγορά, ανεξάρτητα από τις επιμέρους τεχνικές ενδείξεις, γεγονός που έγινε φανερό και πριν δημοσιευτούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αυτό οδήγησε σε άλλη μία επιφυλακτική συνεδρίαση χωρίς κατεύθυνση, με τις τιμές να υποχωρούν ελαφρά για την πλειοψηφία των blue chips αλλά και των περισσότερων μετοχών στην αγορά.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης που αγκάλιασε την τιμή του προηγούμενου κλεισίματος και προσπάθησε να κρατηθεί εκεί, τα παράτησε μετά τις 15.30

το μεσημέρι, για να κλείσει με μικρή υποχώρηση 0,62% στις 1.385,47 μονάδες.

Δεν υπήρχε επαρκής στήριξη για θετικό κλείσιμο αφού όλες οι μετοχές με σημαντικό βάρος στο Γενικό Δείκτη και το δείκτη FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σημείωσαν μικρή υποχώρηση, με εξαίρεση την Coca Cola η οποία έκλεισε με μικρή άνοδο. Ειδικότερα υποχώρησαν οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών με εξαίρεση τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo και Motor Oil, ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της ΔΕΗ.

Με άνοδο έκλεισε η μετοχή του ΔΑΑ που εντάσσεται και σε διεθνείς μετοχές, ενώ η εισαγωγή του στους δείκτες, προκάλεσε ξανά εισροή μεγάλων εντολών και κεφαλαίων στη μετοχή του που τον έφεραν και πάλι στη πρώτη θέση του τζίρου, με συναλλαγές που άγγιξαν τα 27 εκατ. ευρώ. Έτσι τερμάτισε τη συνεδρίαση στην πρώτη θέση των μετοχών με τις μεγαλύτερες συναλλαγές, παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης τη θέση αυτή κατείχε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η οποία έκανε ρεκόρ συναλλαγών με μεγάλα πακέτα φθάνοντας τα 21,27 εκατ. ευρώ.

Ίσως έχει υπερτονισθεί η σημασία των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ως παράγοντα επηρεασμού της αγοράς, πιστεύουν Έλληνες αναλυτές. Υπάρχει βάση σε αυτή την άποψη. Η αγορά έχει φυλάξει δυνάμεις και δείχνει από μέρες ότι έχει χάσει το τέμπο της κι έτσι δεν παρακολούθησε τα ιστορικά ρεκόρ της Wall Street. Άφησε για άλλη φορά την ευκαιρία να πατήσει το γκάζι. Η ροή των αγοραστικών εντολών ελέγχεται από τους ξένους αγοραστές, η οποίοι έχουν την ευκαιρία να «ψαρέψουν» σε καλύτερες τιμές, καθώς αναμένουν και την ανακοίνωση σημαντικών αποτελεσμάτων που θα είναι για το ΧΑ αυτά της Τράπεζας Πειραιώς και της Coca Cola.

Ειδικά τα αποτελέσματα της Πειραιώς έχουν τη δική τους σημασία, αναμένονται εξαιρετικά και πάνω από τους αναθεωρημένους στόχους της διοίκησης, ενώ θα συνοδευτούν και από εκτιμήσεις για το 2024. Μετά τα αποτελέσματα η αγορά θα μπει σε φάση τελική ευθείας για το placement μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Ο τζίρος της αγοράς έφθασε τα 134,9 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 26,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης FTSE υποχώρησε κατά 0,75% στις 3.369,9 μονάδες, όπως και ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έκλεισε στις 2.378,27 μονάδες με πτώση 0,67%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 1.213,21 μονάδες. Η συνεδρίαση ήταν καθαρά πτωτική με 86 μετοχές να κλείνουν πτωτικά έναντι 52 ανοδικών.

Keywords
Αναζητήσεις
choris-katefthynsi-to-cha-fylaxe-dynameis-gia-argotera.htm
Τυχαία Θέματα