Χειροποίητα κοσμήματα: Ένας «ανεκτίμητος» θησαυρός

13:44 3/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στον κόσμο της τέχνης και της δημιουργικότητας, υπάρχουν άνθρωποι που με την προσωπική τους ματιά και ικανότητες, καταφέρνουν να μετατρέπουν απλά υλικά σε ανεκτίμητα αριστουργήματα. Μία από αυτές τις μοναδικές προσωπικότητες είναι και η Αγγελική Κουστουμπάρδη, μία νεαρή κοινωνική λειτουργός, που παράλληλα με το κοινωνικό λειτούργημα που επιτελεί, επιλέγει να εκφράζεται μέσα από την τέχνη των χειροποίητων κοσμημάτων.

Πώς ξεκίνησε την επιχείρηση

Η ιδέα να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση γυρνούσε για χρόνια στο μυαλό της και έγινε πράξη όταν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για να ευδοκιμήσει

το νέο της αυτό εγχείρημα. Έτσι, λοιπόν, μόλις τον περασμένο Αύγουστο ίδρυσε την Akoucrafts, τη δική της εταιρεία χειροποίητων κοσμημάτων από πολυμερικό πηλό. «Επίσημα, η επιχείρησή μου ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι χωρίς καν κεφάλαιο. Το μόνο εισόδημα που είχα ήταν ο μισθός μου ως κοινωνική λειτουργός. Υπάρχουν όμως δικοί μου άνθρωποι που με στηρίζουν και με βοηθούν όταν χρειαστεί», δήλωσε.

Ο πολυμερικός πηλός είναι ένα εύπλαστο, συνθετικό υλικό που σκληραίνει μόνιμα στους 110-150oC. Η υφή, τα λαμπερά χρώματα και η ανθεκτικότητά του τον καθιστούν κατάλληλο για κάθε είδους εφαρμογή. Η πρώτη γνωριμία της Αγγελικής με τον πηλό έγινε πολλά χρόνια πριν μέσα από το εργασιακό της περιβάλλον. «Δούλευα πολλά χρόνια σε μία μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και εκεί συνεργαζόμουν καθημερινά με εργοθεραπευτές. Τότε ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη των χειροποίητων. Στην αρχή πειραματίστηκα με διάφορα υλικά μέχρι που τελικά βρέθηκε στο δρόμο μου ο πολυμερικός πηλός. Νομίζω ήταν έρωτας με το πρώτο άγγιγμα», λέει χαμογελώντας.

Η Αγγελική χρησιμοποιεί πολυμερικό πηλό για να δώσει μορφή και υπόσταση στις ιδέες της. Η γκάμα των κοσμημάτων της Akoucrafts περιλαμβάνει από σκουλαρίκια και βραχιόλια μέχρι δαχτυλίδια και εντυπωσιακά κολιέ. Όλα τα υλικά είναι υψηλής ποιότητας και επιλέγονται σχολαστικά. Τα υλικά αυτά καθώς και ο απαιτούμενος εξοπλισμός έχουν σχετικά μεγάλο κόστος, οπότε σύμφωνα με την επιχειρηματία, «δεν πρόκειται για ένα φθηνό ‘’χόμπι’’».

Πως αντιμετωπίζει το «παιχνίδι» του ανταγωνισμού

Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η «γρήγορη» μόδα, αν θέλει κάποιος να διαφοροποιηθεί και τελικά να κερδίσει το παιχνίδι του ανταγωνισμού, πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται. Η νεαρή επιχειρηματίας επενδύει συνεχώς προσωπικό χρόνο αλλά και χρήματα για να αποκτήσει όλα εκείνα τα εφόδια που θα την «στέψουν» νικήτρια στο ράλι του ανταγωνισμού, παρακολουθώντας σεμινάρια σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στην Ελλάδα του σήμερα είναι γεγονός ότι κάθε επιχείρηση, ιδίως μικρή, στο ξεκίνημά της έρχεται αντιμέτωπη με πλήθος προκλήσεων ή και δυσκολίες. Πέρα, λοιπόν, από το κομμάτι του ανταγωνισμού, η ίδια η νομοθεσία αποτελεί αρκετές φορές τροχοπέδη για την ανάπτυξή τους. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε ήταν το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Ενώ αγόρασε την ταμειακή της μηχανή, δύο μήνες μετά έπρεπε να την αναβαθμίσει. «Ουσιαστικά είναι σαν να πλήρωσα 2 φορές την ταμειακή μηχανή», υποστηρίζει.

Η Akoucrafts δε διαθέτει ακόμη φυσικό κατάστημα, αλλά μόνο e-shop. Η νεαρή δημιουργός πηγαίνει σε πανηγύρια, bazaar και εκθέσεις όπου λατρεύει να έρχεται σε άμεση επαφή με τον κόσμο.

Η «ανεκτίμητη» αξία του χειροποίητου

Αν κάτι απογοητεύει την Αγγελική είναι η αδυναμία ορισμένων ανθρώπων να αντιληφθούν την αξία ή και τον κόπο που κρύβονται πίσω από τη δημιουργία των χειροποίητων κοσμημάτων. «Κάθε κόσμημα φτιάχνεται κυριολεκτικά από το μηδέν και μπορεί να μου πάρει από ώρες έως και μέρες. Δεν είναι ότι αγοράζω κάτι έτοιμο και το συνθέτω. Και αυτό κάποιες φορές ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει, οπότε τα βρίσκει ακριβά».

Η Αγγελική Κουστουμπάρδη είναι μία φιλόδοξη επιχειρηματίας, που ονειρεύεται η δουλειά της να αγαπηθεί από ακόμη περισσότερο κόσμο. Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη μεγαλύτερη ζήτηση, η ίδια υποστηρίζει ότι θα αναζητήσει ανθρώπους με το ίδιο μεράκι με εκείνη για να την πλαισιώσουν και σίγουρα θα αναζητήσει ένα μεγαλύτερο εργαστήριο.

Τα σχέδια για το μέλλον

Παράλληλα, ονειρεύεται να δημιουργήσει έναν χώρο συνάντησης καλλιτεχνών, έναν κοινό παρανομαστή για όσους αγαπούν την τέχνη του χειροποίητου. Θέλει να «συστήσει» στο ευρύ κοινό την τέχνη της και να το κάνει να την αγαπήσει. «Μετά την κρίση ο κόσμος θεωρεί ο,τιδήποτε χειροποίητο πολυτέλεια», συμπληρώνει.

Η Αγγελική καταφέρνει να συνδυάζει το επάγγελμα της κοινωνικής λειτουργού με αυτό της κατασκευάστριας κοσμημάτων. Αν και εκ πρώτης όψεως δύο διαφορετικοί κόσμοι, για εκείνην συνδέονται και αλληλοσυμπληρώνονται. «Μετά από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά γυρίζω σπίτι και ετοιμάζω τις παραγγελίες μου. Όσο και αν κουράζομαι σωματικά, η ψυχική ευχαρίστηση που νιώθω, με ανταμείβει. Είναι μία μορφή λύτρωσης για μένα».

Η εμπνεύστρια της Akoucrafts αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου, που τολμά να ξεκινήσει κάτι από το μηδέν με μοναδικό όπλο το ταλέντο και τη δημιουργικότητά του. Διανύουμε μία εποχή έντονης αβεβαιότητας αλλά σίγουρα αξίζει να προσπαθήσεις να διαφοροποιηθείς από το σύνολο. Και πού ξέρεις; Ίσως τελικά τα καταφέρεις!

Keywords
Αναζητήσεις
cheiropoiita-kosmimata-enas-anektimitos-thisavros.htm
Τυχαία Θέματα