Αποστολή MWC 2024 Μέρα Τρίτη: Η DT “εξυμνεί” την Ελλάδα και οι κβαντικές τεχνολογίες έρχονται πιο κοντά

09:52 29/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στο εντυπωσιακό – magenta περίπτερο της Deutsche Telekom σε ένα ειδικό πάνελ η Dominique Leroy, μέλος του ΔΣ της DT για την Ευρώπη και ο Γρηγόρης Χριστόπουλος, Chief Commercial Officer του ομίλου ΟΤΕ, φιλοξένησαν τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, σε ένα πάνελ αφιερωμένο στα ψηφιακά επιτεύγματα της Ελλάδας και ειδικά των υπηρεσιών

του κράτους προς τους πολίτες. Είναι αξιοσημείωτο ότι η κ. Leroy αρκετές φορές εξέφρασε τον θαυμασμό της για τις υλοποιήσεις του gov.gr, του ΑΙ ψηφιακού βοηθού mAIgov, των υπηρεσιών ψηφιακής υγείας (ηλεκτρονική συνταγογράφιση, τηλεϊατρική κ.α.) οι οποίες είναι από τις πρώτες ή μοναδικές στην Ευρώπη.

Ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναφέρθηκε στην πετυχημένη και γρήγορη υλοποίηση του ψηφιακού chatbot ΑΙ mAIgov, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την COSMOTE, αλλά και στα επόμενα βήματα εξέλιξης του τα οποία περιλαμβάνουν την έκδοση των ζητούμενων πιστοποιητικών απευθείας από το chatbot αλλά και το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου το οποίο θα είναι η ουσιαστική κατάργηση όλων των πιστοποιητικών, μια και ο κάθε πολίτης θα μπορεί με ένα κλικ να επιτρέπει τη πρόσβαση στα βασικά στοιχεία του σε κάθε δημόσια ή και ιδιωτική εταιρεία που θα τα ζητήσει σαν πιστοποίηση.

Eπίσης, ο κ. Κυρανάκης αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι ετοιμάζεται το ψηφιακό νηολόγιο για την Ναυτιλία αλλά και ένα σύστημα ΑΙ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο Κτηματολόγιο, το οποίο θα μπορεί να διαβάζει τα συμβόλαια αγοραπωλησιών, να επιβεβαιώνει ότι οι νομικές διαδικασίες και τα στοιχεία είναι σωστά και να δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη των κτηματολογικών υπηρεσιών να επιβεβαιώσουν τις αγοραπωλησίες και τις εγγραφές με ένα κλικ. Σε αυτό το σημείο η κ. Leroy μάλιστα ανέφερε χαριτολογώντας ότι θα ήθελε να μεταφερθεί αυτή η τεχνολογία και στα εσωτερικά συστήματα της DT.

Τα εντυπωσιακά επιτεύγματα 5.5G της Huawei

Στην επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο τεραστίων διαστάσεων περίπτερο της Huawei στο MWC 2024 μπορούμε να πούμε ότι εντυπωσιαστήκαμε από αυτά που είδαμε. Το 5.5G ή 5G Advanced ήταν πανταχού παρόν, το οποίο μπορεί να δώσει ταχύτητες 10 Gbps downlink και 1 GBps uplink, με εξαιρετικά χαμηλές καθυστερήσεις αλλά και πλούσιες δυνατότητες όπως εξελιγμένο on demnad slicing για υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης bandwidth αλλά και εφαρμογές στα αυτόνομα οχήματα. Μάλιστα στο περίπτερο υπήρχε και ένα… μισό αυτοκίνητο με headup display, εξελιγμένο Infotainment, αυτόνομη οδήγηση και επικοινωνία V2X, πάνω στο οποίο στην ουσία θα βασιστεί το επερχόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Huawei. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η επίδειξη των router Fiber to the Home των 10Gbps, οι οποίοι επιτρέπουν την διασύνδεση όλων των δωματίων στο σπίτι με μια ειδική πλαστική οπτική ίνα για να έχουμε υψηλές ταχύτητες επικοινωνίας σε όλα τα δωμάτια. Τέλος, είδαμε και μια υλοποίηση digital human – δημοσιογράφου η οποία έπαιρνε συνέντευξη σε έναν άνθρωπο – συνομιλητή σε podcast.

Η Ευρώπη “πατάει γκάζι” στους κβαντικούς υπολογιστές

Τόσο στα keynotes της MWC 2024 όσο και στο περίπτερο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Κβαντικών Υπολογιστών διαπιστώσαμε με χαρά ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο χάρτη και μάλιστα με πρωτοποριακά προϊόντα από Startups. Για παράδειγμα τόσο η Oxford Quantum Circuits, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση κβαντικών υπολογιστών, όσο και η Qilimanjaro Quantum Tech, η οποία προσφέρει υπηρεσίες κβαντικών υπολογιστών as a Service, μαζί φυσικά με την ανάπτυξη και των σχετικών επεξεργαστών, με την Oxford μάλιστα να έχει στόχο να λύσει σημαντικά προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η κλιματική αλλαγή και η ανακάλυψη νέων φαρμάκων.

Επίσης η LuxQuanta σε συνεργασία με την Quside προσφέρουν μια από τις πρώτες παγκοσμίως λύσεις κβαντικής κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο η οποία είναι αδύνατο να σπάσει.

Η ιδανική συνεργασία ανθρώπων και μηχανών

Η XTEND, μια Startup στον τομέα των αυτόνομων συστημάτων μηχανών καθοδηγούμενων από τον άνθρωπο, έχει αναπτύξει το λειτουργικό σύστημα XOS με στόχο όπως αναφέρει την αναβάθμιση της συνεργασίας ανθρώπων και μηχανών. Αυτό το καινοτόμο λειτουργικό σύστημα συνδυάζει την ανθρώπινη νοημοσύνη με την αυτονομία της μηχανής για να ενισχύσει τις ικανότητες του χειριστή και να μειώσει την ανάγκη για συνεχόμενη φυσική επικοινωνία, ελαχιστοποιώντας έτσι τις απώλειες και τους τυχόν τραυματισμούς. Το XOS της XTEND έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε κάθε χειριστή να εκτελεί ακριβείς εργασίες σε διάφορα περιβάλλοντα με ελάχιστη εκπαίδευση, καθιστώντας το μια ευέλικτη λύση για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Η ΑΙ συναντά το Metaverse

Η MeetKai είναι μια πρωτοποριακή εταιρεία metaverse και τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Λος Άντζελες και έχει στόχο να επαναπροσδιορίσει τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με την τεχνολογία.
Το MeetKai Reality ξεχωρίζει ως μια πρωτοποριακή πλατφόρμα λογισμικού που επιτρέπει στους χρήστες να ψηφιοποιούν φυσικούς χώρους χωρίς κόπο, δημιουργώντας άμεσα 3-D αντίγραφα χρησιμοποιώντας μόνο ένα smartphone ή οποιαδήποτε συσκευή συνδεδεμένη στο διαδίκτυο με κάμερα. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει την απρόσκοπτη ενσωμάτωση πραγματικών αντικειμένων και χώρων στο metaverse, προσφέροντας νέες δυνατότητες για αγορές όπως ακίνητα, εσωτερική διακόσμηση, αρχιτεκτονική, μηχανική και λιανικό εμπόριο.

To ιπτάμενο αυτοκίνητο της Alef Aeronautics

Η Alef Aeronautics ιδρύθηκε το 2015 από τους Jim Dukhovny, Constantine Kisly, Pavel Markin και Oleg Petrov και έχει αναπτύξει το Alef Model A, ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο που συνδυάζει δυνατότητες κάθετης απογείωσης με λειτουργικότητα πτήσης προς τα εμπρός.

Διαβάστε το άρθρο για τη πρώτη μέρα του MWC 2024 εδώ.
Διαβάστε το άρθρο μας για τη δεύτερη μέρα του MWC 2024 εδώ.

Keywords
Αναζητήσεις
apostoli-mwc-2024-mera-triti-i-dt-exymnei-tin-ellada-kai-oi-kvantikes-technologies-erchontai-pio-konta-mas.htm
Τυχαία Θέματα