Με ικανή ρευστότητα στο ΧΑ πλέον και οι εγχώριες δυνάμεις

08:28 29/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Έντεκα κλεισίματα πάνω από τις 1.400 μονάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης και χθες ήταν η δεύτερη φορά που έγραψε τιμές λίγο χαμηλότερα, εντός της συνεδρίασης, για να επιστρέψει όμως ξανά πάνω από το επίπεδο αυτό. Στη συνεδρίαση, η διακύμανση του δείκτη FTSE έφθασε τις 46 μονάδες μεταξύ υψηλού και χαμηλού, αλλά το ωφέλιμο κομμάτι ήταν πολύ μικρό στα παράγωγα, με 18 μονάδες διαφορά στις τιμές fixing σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Σε πολλές από τις προηγούμενες συνεδριάσεις η διακύμανση ήταν πολύ μικρή κι αυτό βγάζει ηρεμία στην αγορά κι ένα συγκεκριμένο

στοίχημα στα options, που όμως έχουν μικρή εμπορευσιμότητα και δεν τα προτιμούν ιδιαίτερα ούτε όσοι παίκτες ασχολούνται με τα παράγωγα. Με αποτέλεσμα ελάχιστες θέσεις γενικώς και τις περισσότερες τόσο στα puts όσο και στα calls να βρίσκονται out of the money στις 3.350 μονάδες του FTSE και σε άλλη χρονική περίοδο λήξης.

Σε κάθε περίπτωση όμως η μικρή διακύμανση στην αγορά προέκυψε από την αναμονή της διάθεσης μετοχών της Πειραιώς κι αφού η αγορά είχε ήδη σπρώξει τον τίτλο προς τα 4 ευρώ, με παράλληλη άνοδο των άλλων τραπεζικών μετοχών, των blue chips και ουσιαστικά του συνόλου της αγοράς.

Το τέμπο βεβαίως με τη μικρή διακύμανση έχει χαθεί από καιρό. Από την άλλη πλευρά η αγορά έχει κάνει μία μικρή διόρθωση, ενώ και ο Γενικός Δείκτης έχει αποθερμανθεί και πλέον δοκίμασε ήδη την πρώτη κοντινή πολύ βραχυχρόνια στήριξη.

Η αγορά είναι πια σε χρονική ζώνη Τ+2, το placement είναι κοντά οπότε η ταλαιπωρία και ο στραγγαλισμός θα λήξει. Το ΧΑ έχει αναλώσει μερικές ημέρες που ήταν καλές για τις άλλες αγορές με βήμα σημειωτόν, αλλά η φάση αυτή ολοκληρώνεται και η ρευστότητα που υπάρχει είναι μεγάλη, τόσο από τους ξένους θεσμικούς, όσο αναλογικά και από τις εγχώριες δυνάμεις. Οι πωλήσεις μετοχών και οι αναδιαρθρώσεις θέσεων, εξασφάλισαν απόθεμα κεφαλαίων για τη συνέχεια.

Το βασικό σενάριο της αγοράς, είναι πάντα η οικονομική ανάπτυξη, ενώ η μείωση των επιτοκίων που είναι το σενάριο των άλλων αγορών ευνοεί περαιτέρω και το ΧΑ.

Όχι πως χρειάζεται δηλαδή να είσαι «στα λεφτά» για να προκύψει κέρδος (εκτός από τη μόνιμη χασούρα). Αρκεί να αγοράσεις φθηνότερα και να πουλήσεις ακριβότερα, αλλά όταν η εμπορευσιμότητα είναι μικρή καλύτερα να είσαι στο γήπεδο των τιμών κι όχι στις κερκίδες… Το προϊόν ήταν πολύ λαϊκό και τζογαδόρικο στο εξωτερικό στο εξωτερικό.

Keywords
Αναζητήσεις
me-ikani-refstotita-sto-cha-pleon-kai-oi-egchories-dynameis.htm
Τυχαία Θέματα