Άμεση σύνδεση του χρηματιστηρίου με την οικονομία

08:52 6/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με διεθνή κεφάλαια να εισέρχονται στην αγορά και με σημαντικές εφεδρείες αφού οι μετοχές του ΔΑΑ ήταν πολύ λιγότερες από αυτές που ζητούσαν οι επενδυτές, η ελληνική αγορά έχει βρεθεί σε ένα καλό φεγγάρι. Ο Γενικός Δείκτης έχει βρεθεί μία ανάσα από τις 1.400 μονάδες και υπάρχει σφυγμός.

Τα ελληνικά ομόλογα του δημοσίου, τραπεζικά ή εταιρικά αντλούν ευκολότερα κεφάλαια μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και με μικρότερο κόστος. Τις ελληνικές μετοχές αγοράζουν Έλληνες και ξένοι αγοραστές. Σε αυτή τη φάση υπάρχει πλεόνασμα κεφαλαίων

και οι μηχανές της ανόδου λειτουργούν.

Ειδικά όμως, όταν η ελληνική αγορά επιτυγχάνει να υπερκαλύπτει μόνη της μια τόσο μεγάλη έκδοση όπως του ΔΑΑ, σημαίνει ότι έχουν επαναπατρισθεί σοβαρά ελληνικά κεφάλαια. Ήλθαν μαζί με τα μεγάλα ξένα κεφάλαια πολύ σοβαρών διεθνών διαχειριστών.

Είναι μία μεγάλη επιτυχία. Σε αυτό έχουν συμβάλει πολλοί παράγοντες, όπως οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, η σημαντική αναπτυξιακή τόνωση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις επενδύσεις, οι επιχειρηματικές προσπάθειες και ο ανταγωνισμός πολλών καλών επιχειρηματιών, οι οποίοι ξεδιπλώνουν τα πλάνα τους. Το αποτέλεσμα είναι να έχει ζωντανέψει η αγορά και παρά τις δυσκολίες προκύπτει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα.

Το ΧΑ ως αγορά, είναι το πρώτο που εισπράττει αυτό το μήνυμα, που βλέπει μπροστά και προεξοφλεί. Αυτό κάνουν παντού σε όλο τον κόσμο οι αγορές, είναι οι πιο ευαίσθητες αντένες. Αυτό κάνει και το ΧΑ , προεξοφλεί δηλαδή θετικές εξελίξεις στην πραγματική οικονομία.

Το ίδιο συμβαίνει και στη Wall Street. Σαν αγορά που είχε σημειώσει ήδη πολύ μεγάλη άνοδο και με πλήθος αντίθετων στοιχείων πια, θα έπρεπε να υποχωρεί. Αλλά όχι γιατί είχε αντοχές και εφεδρείες. Όχι, γιατί προεξοφλεί επίσης θετικές εξελίξεις κι είναι ακριβώς αυτές που δήθεν αρνείται ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, σε ένα ατελείωτο παιχνίδι με τις απαιτήσεις των αγορών και με το μάδημα της μαργαρίτας…

Θα τις κάνει τις μειώσεις των επιτοκίων. Και καλό θα ήταν να τις προχωρήσει νωρίτερα μάλλον παρά αργότερα. Όταν πρέπει. Σε αυτά τα πράγματα, είναι όπως με το τσιγάρο. Καλύτερα να το κόψεις μόνος σου, παρά να στο κόψουν οι γιατροί.

Το ΧΑ στο μεταξύ έχοντας ισχυρές εντολές και πολλές δικές του ειδήσεις δίνει μικρότερη σημασία πια στα θέματα αυτά, τις τελευταίες ημέρες. Και το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται, ως τάση. Όταν υπάρχουν ειδήσεις, το ΧΑ πιάνει το νήμα. Όταν δεν υπάρχουν τότε είναι που ασχολείται με τα διεθνή.

Αλλά όσο υπάρχουν επιχειρηματικές ειδήσεις τόσο το ΧΑ, θα εστιάζει στα θέματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για την ελληνική οικονομία.

Keywords
Αναζητήσεις
amesi-syndesi-tou-chrimatistiriou-me-tin-oikonomia.htm
Τυχαία Θέματα