Οι αντιδράσεις των αγροτών «φυτεύουν» σπόρο ανησυχίας στην κυβέρνηση

07:02 6/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες της Ελλάδας έχουν «ξεχυθεί» στους δρόμους, απαιτώντας πιο αποτελεσματικά μέτρα στήριξης για τις ζημιές που έχουν υποστεί, για το υπέρογκο κόστος παραγωγής αλλά και για την μεγάλη πτώση στις τιμές των προϊόντων τους.

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία. Στα Γιαννιτσά, οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία στο εσωτερικό της πόλης.

Την

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, οι αγρότες της Χαλκιδικής ξεκίνησαν κάθοδο από τον κόμβο Μουδανιών με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, για να επιδώσουν ψήφισμα των διεκδικήσεων τους. Οι αγρότες της Χαλκιδικής επιχείρησαν να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη αλλά τα τρακτέρ τους έμειναν καθηλωμένα στον κόμβο Μουδανιών από την αστυνομία. Στα Τρίκαλα δεκάδες τρακτέρ βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Η κυβέρνηση από πλευράς της κρατάει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους αγρότες της χώρας και θέτει σε λειτουργία πολυάριθμα μέτρα στήριξης. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά τον αγροτικό κόσμο, μια από τις μεγαλύτερες “βιομηχανίες” της χώρας». 

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν ως βασικά αιτήματα μέτρα στήριξης για αύξηση του εισοδήματός τους, μείωση της γραφειοκρατίας και μείωση των μέτρων στήριξης του περιβάλλοντος.

Αγρότες κατέφθασαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, καθώς οι ηγέτες πραγματοποιούσαν μια σημαντική σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία. Μόλις στρατοπέδευσαν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, πέταξαν αυγά, κόρναραν και άναψαν φωτιές.

Οι Βέλγοι αγρότες έβαλαν στο στόχαστρο τα συνοριακά περάσματα με τις Κάτω Χώρες προκαλώντας καθυστερήσεις.

Στη Γαλλία, οι αγρότες απέκλεισαν μεγάλους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στο Παρίσι, καθώς και τις πόλεις της Λυών και της Τουλούζης. Δεκάδες αγρότες έστησαν σκηνές και άναψαν φωτιές για να ζεσταθούν, καθώς προσπάθησαν να αποκλείσουν τους δρόμους προς τη γαλλική πρωτεύουσα.

Εικόνες από την Πορτογαλία έδειξαν μεγάλες ουρές φορτηγών σταθμευμένων κοντά στα ισπανικά σύνορα.

Τον περασμένο μήνα, πόλεις στη Γερμανία ακινητοποιήθηκαν από χιλιάδες αγρότες που διαδήλωναν αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μεγάλοι αποκλεισμοί δρόμων εκτείνονταν σε πόλεις από τα ανατολικά προς τα δυτικά, όπως το Αμβούργο, η Κολωνία, η Βρέμη, η Νυρεμβέργη και το Μόναχο – με έως και 2.000 τρακτέρ να έχουν καταγραφεί για κάθε διαμαρτυρία.

Σε όλα αυτά η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών των κρατών – μελών της Ένωσης μέσω «αναβαθμίσεων» και αλλαγών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα προωθήσει η Ένωση.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Οι αντιδράσεις «φουντώνουν» στην Ελλάδα, με τους αγρότες της χώρας να έχουν κατακλύσει τους δρόμους σε διάφορες πόλεις, αποκλείοντας κεντρικούς δρόμους, σε μια προσπάθεια να δοθεί απάντηση στα αιτήματά τους.

Παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, στα οποία εμπεριέχεται και συγκεκριμένο πακέτο στήριξης για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, οι αγρότες δηλώνουν ανικανοποίητοι. Σήμερα, στην Πανελλαδική σύσκεψη, θα εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους, με τον αποκλεισμό της Βουλής και το συντονισμένο κλείσιμο των Εθνικών Οδών να είναι οι κύριες προτάσεις.

Όσον αφορά τους αγρότες της Θεσσαλονίκης, θέτουν ως βασικό αίτημα την αποζημίωση για την ακαρπία της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, που αγγίζει το 90%. Αντιστοίχως, οι αγρότες στα Τρίκαλα δηλώνουν πως δεν θα διαλύσουν τα μπλόκα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Δηλώνουν πως οι ζημιές που έχουν υποστεί πολλές φορές ξεπερνάνε τις 100.000 ευρώ, ενώ η πρώτη αρωγή που έχουν πάρει αγγίζει μόλις τις 2.000 ευρώ.

Τα μέτρα στήριξης

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης προκειμένου να στηρίξουν τους αγρότες εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαρίθμησε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας πως «το γενναιόδωρο πακέτο 8 μέτρων περιλαμβάνει: την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, έκπτωση κατά 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους κρίσιμους καλλιεργητικούς μήνες του έτους, δεκαετή ρύθμιση χρεών όλων των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων της χώρας και κρατική κάλυψη του 75% των χρεών ειδικά στην Θεσσαλία, την επιδότηση μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών αλλά και ειδικά κίνητρα με μειωμένα ενεργειακά κόστη για τα σχήματα της Συμβολαιακής γεωργίας που συνάπτουν μακροχρόνια συμβόλαια με τη ΔΕΗ, και μείωση του ενεργειακού κόστους για την αγροτική άρδευση με το πρόγραμμα Απόλλων -το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με παραγωγή καθαρής ενέργειας».

Πιο συγκεκριμένα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, πέρα από την αναστολή των δύο ετών για την πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος, θα έχουν και τη δυνατότητα να ρυθμίσουν σε βάθος πενταετίας τα όποια χρέη έχουν. Επιπλέον, ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις νέες ή επιπρόσθετες αιτήσεις πρώτης αρωγής.

Ωστόσο, οι αγρότες της χώρας δεν φαίνεται να ικανοποιούνται από αυτά τα μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζουν ως «ψίχουλα», καθώς η οικονομική αρωγή δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ζημιές που έχουν υποστεί. Αναμένονται τα μέτρα που θα αποφασίσουν από πλευρά τους στην Πανελλαδική συνέλευση τους.

Keywords
Αναζητήσεις
oi-antidraseis-ton-agroton-fytevoun-sporo-anisychias-stin-kyvernisi.htm
Τυχαία Θέματα