Αγαμέμνων Σταυρόπουλος: Κλειδώνοντας τον ΦΠΑ, ξεκλειδώνουν τα My Data

07:56 29/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Έχει ανακοινωθεί ότι η πρώτη δήλωση του ΦΠΑ για το 2024 θα είναι κλειδωμένη, με την εξής έννοια: δεν θα γίνεται να δηλωθούν λιγότερα έσοδα από αυτά που διαβιβάζονται στα My Data, ούτε περισσότερες αγορές και δαπάνες από αυτές που αντλούνται από τα My Data ή δηλώνονται σε αυτά.

Διαβάστε εδώ τη Business Voice

Πάρα πολλοί συνάδελφοι λογιστές, υποστηρίζουν ότι αυτή είναι πολύ πρόωρη απόφαση, καθώς ακόμα δεν

έχουν στρώσει βασικές λειτουργίες. Π.χ. οι πωλήσεις για λογαριασμό τρίτων, οι εισαγωγές, παραστατικά που περιέχουν ταυτόχρονα και αγορές και δαπάνες και επενδυτικά αγαθά, παρουσιάζουν προβλήματα, είτε γιατί η πλατφόρμα My Data δεν είναι έτοιμη, είτε γιατί το λογισμικό που έχει μια επιχείρηση δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί, είτε γιατί ο καταχωρητής δεν έχει προλάβει να εμπεδώσει τον σωστό τρόπο καταχώρησης.

Ειδικά στο τελευταίο πρέπει να δοθεί προσοχή, καθώς δεν έχει δοθεί ούτε ο χρόνος ούτε οι κατάλληλες συνθήκες για να εφαρμοστεί σωστά μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Το ότι τα My Data διανύουν τον 44ο μήνα ζωής τους, δεν σημαίνει ότι έχει δοθεί ο χρόνος για να εφαρμοστούν σωστά: όλοι αυτοί οι μήνες ήταν επιβαρυμένοι με έκτακτες υποχρεώσεις λόγω πανδημίας και λοκντάουν, συνεχείς αλλαγές σε όλο το πεδίο των φορολογικών και εργασιακών νόμων και διαδικασιών, ακόμα και της ίδιας της πλατφόρμας My Data, ενώ τα πανάκριβα πρόστιμα για την παραμικρή καθυστέρηση ζουν και βασιλεύουν, όσο και αν οι αρμόδιοι επαναλαμβάνουν εδώ και πάνω από πέντε χρόνια ότι είναι πράγματι παράλογα και πρέπει σύντομα να εξορθολογιστούν.

Διαβάστε εδώ τη Business Voice

Επίσης, απουσιάζει παντελώς ο προγραμματισμός των εργασιών. Είμαστε στα τέλη Ιανουαρίου και ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος, ούτε τα έντυπα, ούτε τις οδηγίες.

Δεν διαφωνώ καθόλου με τους λογιστές που υποστηρίζουν ότι το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ είναι λάθος. Ωστόσο, δίνω μεγαλύτερη βαρύτητα σε μια άλλη προσέγγιση. Καθώς πλέον η δήλωση ΦΠΑ θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσει μέσα από τα My Data, έχουμε επιτέλους έναν οδηγό χρήσης για αυτά: την σωστή υποβολή δήλωσης ΦΠΑ. Με άλλα λόγια, δεν θα έχουμε την πολυτέλεια να ακούσουμε κανέναν γραφειοκράτη που δίνει οδηγίες με παχυλή άγνοια των πρακτικών τους διαστάσεων, ούτε να ακολουθούμε τα καπρίτσια οποιουδήποτε προγράμματος που ορίζει διαδικασίες με φρασεολογία που αν ακουγόταν προ του 2020 δεν θα έβγαζε κανένα απολύτως νόημα.  Όλα αυτά πλέον θα υποχωρήσουν μπροστά στην ανάγκη να υποβληθεί σωστά ο ΦΠΑ.

Διαβάστε εδώ τη Business Voice

Και αν οποιοσδήποτε έλεγχος προσάψει οτιδήποτε, ότι τάχα δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία, η απάντηση θα είναι: «έπρεπε να υποβάλλω σωστό ΦΠΑ και δεν είχα στην διάθεσή μου κανένα άλλο τρόπο». Με άλλα λόγια, τα My Data σταματούν να είναι άσκηση επί χάρτου και «μολύνονται» με την πραγματικότητα της φορολογητέας ύλης, όπως ορίζουν οι φορολογικοί κώδικες, που αποτελούν έννοιες με τις οποίες οι λογιστές είμαστε εξοικειωμένοι και γνωρίζουμε καλά.  

Κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσει και η φορολογική διοίκηση ότι, ειδικά σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, όταν η φορολογητέα ύλη προσδιορίζεται σωστά, δεν μπορεί να έχει υπάρξει λάθος στην διαδικασία. Ο έλεγχος δεν μπορεί να ξεγελαστεί, καθώς τα ψηφιακά ίχνη κάθε κίνησης είναι άμεσα διαθέσιμα. Η ψηφιοποίηση διαδικασιών που ήταν χρήσιμες στον μη ψηφιακό κόσμο, τότε που η άντληση της πληροφορίας ήταν πολύ δύσκολη και χρονοβόρα,  αν όχι αδύνατη, δεν προσφέρει τίποτα. 

Διαβάστε εδώ τη Business Voice

Keywords
Αναζητήσεις
agamemnon-stavropoulos-kleidonontas-ton-fpa-xekleidonoun-ta-my-data.htm
Τυχαία Θέματα