Η «σκληρή γραμμή» της ΕΚΤ ταυτίζει τους μισθούς με τη μείωση των επιτοκίων

17:05 28/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με το θέμα της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, κάποια μηνύματα που έρχονται από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της μόνο ευοίωνα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ένας ακόμα «κρίκος» στην αλυσίδα των απαισιόδοξων εξελίξεων προστέθηκε με την τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη της Ολλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Klaas Knot.

Σύμφωνα

με πληροφορίες του Reuters, ο Knot δήλωσε σε ολλανδικό τηλεοπτικό κανάλι ότι για να έρθουν μειώσεις των επιτοκίων, θα πρέπει να υπάρχουν βεβαιώσεις για το ύψος των μισθών.

«Τώρα υπάρχει αξιόπιστη προοπτική για το ότι ο πληθωρισμός θα γυρίσει στο 2% το 2025. Το μόνο κομμάτι του παζλ που μας λείπει είναι η βεβαιότητα για το ότι η αύξηση των μισθών θα προσαρμοστεί στον χαμηλότερο πληθωρισμό. Όταν αυτό συμβεί, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μικρή μείωση των επιτοκίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας.

Σημειώνεται ότι ο Knot δεν είναι ο μόνος στο ΔΣ της ΕΚΤ που έχει πάρει ξεκάθαρα αρνητική στάση απέναντι στην άμεση μείωση των επιτοκίων. Το επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Μάρτιν Κάζακς, τόνισε πως το ενδεχόμενο άμεσης μείωσης των επιτοκίων θα έστελνε λάθος μήνυμα και θα οδηγούσε σε νέα αύξηση του πληθωρισμού.

Keywords
Αναζητήσεις
i-skliri-grammi-tis-ekt-taftizei-tous-misthous-me-ti-meiosi-ton-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα