Sonoco: Πώς έμειναν 90 άνθρωποι «στον δρόμο» σε μια νύχτα

12:14 31/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ρεπορτάζ: Μαρία Πανάγου

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι τα δύο εργοστάσια της χαρτοποιίας Sonoco Ελλάς Α.Ε., θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού στον κλάδο της συσκευασίας Sonoco Products Co., με έδρα στη Νότια Καρολίνα βάζουν ξαφνικά λουκέτο. Τα εργοστάσια, το ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στο Κιλκίς, απασχολούν περίπου 90 εργαζόμενους.

Οι άνθρωποι αυτοί άκουσαν ξαφνικά την Πέμπτη 28 Μαρτίου ότι η εταιρεία

κλείνει -για την ακρίβεια ότι οι πόρτες της θα κλειδώσουν οριστικά στις 31 Μαϊου μέχρι να τακτοποιηθούν οι τελευταίες επαγγελματικές εκκρεμότητες που έχουν απέναντι στους πελάτες τους. 

Διαβάστε εδώ την έκδοση της Business Voice του Σαββάτου

Η Business Voice επικοινώνησε με τους εργαζόμενους των οποίων η ζωή -κυριολεκτικά μέσα σε μία νύχτα- άλλαξε δραματικά όταν έμαθαν ότι πολύ σύντομα θα σταματήσουν να πληρώνονται και το μέλλον τους γίνεται αβέβαιο. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και δεν ήθελαν να πουν πολλά. Ένας εξ αυτών, που εργάζεται στην Sonoco σχεδόν όλη του τη ζωή μάς είπε «ότι το μόνο που θέλουν όλοι τώρα είναι να δουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους». 

Μετά την γνωστοποίηση της είδησης πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψαν και έδωσαν στη δημοσιότητα ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.

«Ο αναπτυξιακός παράδεισος που ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης σημαίνει μπαράζ λουκέτων και απολύσεων σε μεγάλες βιομηχανίες»

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Την ώρα που η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα δήθεν θετικά της αποτελέσματα στην ανάπτυξη της χώρας, άλλη μια επιχείρηση ανακοινώνει αιφνιδιαστικά λουκέτο, επικαλούμενη το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος. Μετά την ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω, την Tupperware και την Crown Can Hellas σε Πάτρα και Κόρινθο, μόλις χθες η SonocoHellas, ανακοίνωσε ότι σταματάει την λειτουργία των δυο εργοστασίων της σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη. Μετά την παραπάνω εξέλιξη, 85 εργαζόμενοι οδηγούνται από 1 Ιουνίου στην ανεργία, ενώ η ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας πρόκειται να βυθιστεί περαιτέρω σε κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καλεί το Υπουργείο Εργασίας να λάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την συνολική στήριξη των εργαζομένων, που από τη μια μέρα στην άλλη μένουν χωρίς δουλειά, καθώς και των οικογενειών τους.

Η παροχή ολιγόμηνων επιδομάτων, χωρίς προοπτική για κατά προτεραιότητα απορρόφηση σε θέσεις εργασίας, θα σημάνει το απόλυτο αδιέξοδο για αυτούς τους 85 εργαζομένους. Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να μας πει που θα σταματήσει αυτό το μπαράζ λουκέτων και απολύσεων. Ποιος είναι ο αναπτυξιακός παράδεισος που ευαγγελίζεται, όταν πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις επιλέγουν να κλείσουν τα εργοστάσια που εδρεύουν στην Ελλάδα αλλά και να συνεχίσουν τις εργασίες τους σε άλλες χώρες; Πόσο ακόμη η ελληνική κοινωνία θα μετρά απολυμένους, εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές ζώνες και μείωση της εγχώριας παραγωγικής της δύναμης;

Γαβρήλος Γιώργος, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιαννούλης Χρήστος, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Θρασκιά Ράνια, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Νοτοπούλου Κατερίνα, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Παππάς Πέτρος, βουλευτής Κιλκίς».

Διαβάστε εδώ την έκδοση της Business Voice του Σαββάτου

O βουλευτής Πέτρος Παππάς, που εκλέγεται στο Κιλκίς, στην περιοχή δηλαδή που βρίσκεται το ένα εργοστάσιο που κλείνει δήλωσε στο Business Voice: «Το απόλυτο σοκ. Αυτό είναι που νιώθουμε σήμερα μαζί με τους δεκάδες εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους», μας είπε.

«Και είναι σοκ γιατί δεν είχε ακουστεί τίποτα, δεν είχαμε ιδέα, τίποτα δεν προμήνυε αυτό το γεγονός. Μιλήσαμε με κάποιους εργαζόμενους, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συμβαίνει. Τις επόμενες μέρες θα πάμε να τους συναντήσουμε. Η εταιρεία επικαλείται δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος. Εμείς ξέρουμε ότι πήγαινε καλά. 

Κι όλα αυτά γίνονται την ώρα που η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα δήθεν θετικά της αποτελέσματα στην ανάπτυξη της χώρας. Μη ξεχνάτε ότι πριν από λίγες μέρες έκλεισε η ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω, η Tupperware και η Crown Can Hellas σε Πάτρα και Κόρινθο».

Η χαρτοποιία Sonoco Hellas ΑΕ, που κατασκευάζει ανακυκλωμένο χαρτόνι, χάρτινα κυλινδρικά εξαρτήματα και κυλίνδρους είναι θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας Sonoco Products Co. και έχει 70 εργοστασιακές μονάδες σε 18 χώρες της Ευρώπης. Ο αμερικανικός μητρικός Όμιλος, με έτος ίδρυσης το 1899, διαθέτει 22.000 υπαλλήλους σε πάνω από 300 επιχειρήσεις σε 33 χώρες.

Με ιστορία 125 ετών η Sonoco Products Co. συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών προϊόντων συσκευασίας παγκοσμίως.

Τίτλοι τέλους για την Ελλάδα

Στα εργοστάσια της Ελλάδας όμως μπαίνει λουκέτο λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους της, έχοντας πρώτα επιχειρήσει να το αντισταθμίσει επενδύοντας τα 3 εκατ. ευρώ στην κατασκευή αναερόβιου βιολογικού αντιδραστήρα με ταυτόχρονη παραγωγή βιοαερίου.

Δεν μπόρεσε όμως να προχωρήσει στη δεύτερη φάση, στην αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας, δηλαδή, αφού ο ΔΕΔΔΗΕ δεν την ενέταξε στο δίκτυο λόγω έλλειψης χωρητικότητας.

Διαβάστε εδώ την έκδοση της Business Voice του Σαββάτου

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας στο ΓΕΜΗ για την οικονομική χρήση του 2021, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 19.932.910 ευρώ αυξημένος κατά 34% σε σχέση με το 2020. Παρά τις θετικές επιδόσεις στον τζίρο το αποτέλεσμα της χρήσεως προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκε σε ζημιά 350.761 ευρώ. Ζημιογόνο ήταν και το αποτέλεσμα μετά φόρων (-540.335 ευρώ).

Το σύνολο των υποχρεώσεων της Sonoco Ελλάς Α.Ε. το 2021 ανήλθε σε 4.829.251 ευρώ, με τα χρωστούμενα στους προμηθευτές (2.543.889 ευρώ) να είναι το κυριότερο κονδύλιο. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις η διοίκηση αισιοδοξούσε ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας για το 2022 θα ήταν κερδοφόρα.

Η αυλαία έπεσε

Με παρουσία στην Ελλάδα από το 1997 η Sonoco Ελλάς Α.Ε., μέλος της νεοσύστατης Ένωσης Βιομηχανιών Χάρτου Ελλάδας, κλείνει τελικά μετά από σχεδόν 30 χρόνια συνεχόμενης επιχειρηματικής δράσης στην ελληνική αγορά, διαθέτοντας μάλιστα μέχρι πρότινος συνολικά 4 εργοστάσια ανά την επικράτεια.

Οι Αμερικανοί προσέγγισαν τον ελληνικό χώρο παραγωγής στις αρχές του 1997 όταν μέσω της Conitex Sonoco, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή χάρτινων κώνων και κυλίνδρων για την κλωστοϋφαντουργία παγκοσμίως, έγιναν μέτοχοι της ΕΒΙΕΝ Α.Ε., αγοράζοντας το 35%. Η εν λόγω συνεργασία έδωσε νέα ώθηση στην ΕΒΙΕΝ, που με τη βοήθεια της Sonoco, ξεκίνησε την παραγωγή προϊόντων χάρτινης κυλινδρικής συσκευασίας για τους κλάδους των τροφίμων και της κλωστοϋφαντουργίας. Το 1998 η ελληνική εταιρεία εξαγοράστηκε πλήρως.

Διαβάστε εδώ την έκδοση της Business Voice του Σαββάτου

Keywords
εμειναν, νυχτα, εν λόγω, θεσσαλονικη, εταιρεία, εκκρεμότητες, business, voice, συριζα, σημαίνει, crown, hellas, πατρα, ιουνίου, ελλαδα, επιδοματα, σοκ, θυγατρική, δεδδηε, γεμη, νέα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, η ζωη, κοινωνια, δεδδηε, αποτελεσματα, βουλευτες, χωρες της ευρωπης, υπουργειο εργασιας, χωρες, το θεμα, αυλαια, βημα, γεμη, δουλεια, εδρα, θεμα, ωθηση, ωρα, αγορα, αιγαλεω, ανεργια, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γινονται, διοικηση, δικτυο, ευρω, ειπε, εκκρεμότητες, εν λόγω, εξελιξη, εταιρεία, ετων, ετος, ζημια, ζωη, ζωνες, ιδεα, θεσεις εργασιας, θυγατρική, κυβερνηση, κυκλος, κιλκις, λειτουργια, λουκετο, μητσοτακης, μειωση, μαρια, ομιλος, παμε, πεμπτη, πηγαινε, πορτες, συντομα, σοκ, χρηστος, business, crown, hellas, ειδησης, υπουργειο, ιουνίου, σημαίνει, θεσεις, θετικα, ξεκινησε, voice
Αναζητήσεις
sonoco-pos-emeinan-90-anthropoi-ston-dromo-se-mia-nychta.htm
Τυχαία Θέματα