Sniper: Βουίζουν τα αυτιά μας από τα δισεκατομμύρια που επενδύονται στο ΧΑ

08:19 4/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μετά από μικρή αναμονή που πάντως συνέβαλε σε άνοδο του Γενιού Δείκτη και το γενικότερου επιπέδου των τιμών, ξεκινά η διαδικασία διάθεσης μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και από ότι φαίνεται οι ξένοι επενδυτές θα έχουν τον πρώτο λόγο, γεγονός που θα αυξήσει για άλλη μία φορά τις εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στο ΧΑ.

Μετά την Alpha Bank που έφερε την ιταλική και διεθνή μεγάλη τράπεζα

UniCredit ως μέτοχο, μετά την Εθνική Τράπεζα που έφερε μεταξύ άλλων τους επενδυτικούς κολοσσούς, Black Rock, Fidelity, Capital από τη Wall Street, το νορβηγικό Ταμείο Norges, το sovereign fund της Σιγκαπούρης GIC, το ολλανδικό Robeco RWC και τη Lazard σε ένα placement πάνω από 1 δισ. ευρώ. 

Είναι τώρα η σειρά της Τράπεζας Πειραιώς, σε μία διάθεση μετοχών που μπορεί να φέρει ποσά έως από 1,25 έως και 1,3 δισ. ευρώ, με την πλειονότητα να έρχεται από το εξωτερικό.

Μεσολάβησε η εισαγωγή του ΔΑΑ στο ΧΑ η οποία έφερε επίσης 784,7 εκατ. ευρώ και μαζί και νέα κεφάλαια όχι μόνον από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP, αλλά και από άλλα θεσμικά κεφάλαια του εξωτερικού.

Οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν το 3,30% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Αν η ζήτηση είναι ισχυρή και στην Ελλάδα θα υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης από τις επιπλέον μετοχές και δεν θα μπορεί να αγνοηθεί. Πάντως για τους Έλληνες ιδιώτες θα υπάρξει μέριμνα, γιατί η Τράπεζα Πειραιώς, επιθυμεί την αυξημένη διασπορά που θα διασφαλίσει συμμετοχή σε μεγάλους δείκτες του εξωτερικού.

Το θέμα είναι ότι αυτοί που αγόραζαν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες και έφεραν την τιμή από τα 3,50 ευρώ μέχρι πάνω από τα 4 ευρώ, έχουν αποκτήσει πλεονέκτημα τώρα και μπορεί να τους δούμε να κινούνται με τρόπο που θα διασφαλίζει το πλεονέκτημα αυτό, ενώ θα  πάρουν και μετοχές μέσω της διάθεσης.

Συνέβη άλλωστε και με τη μετοχή της Εθνικής. Μετά το placement η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πολύ ικανοποιητική άνοδο. Επειδή τα δισεκατομμύρια βουίζουν στα αυτιά μας, μπορεί να έχουμε ξεχάσει τα γεγονότα. Οπότε καλό είναι να θυμόμαστε, ότι η διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας έγινε στα 5,30 ευρώ.

Σήμερα η μετοχή της Εθνικής είναι σχεδόν δύο ευρώ πιο πάνω, στα 7,21 ευρώ μετά από άνοδο 36% κι έχει πολύ ικανοποιημένους νέους μετόχους. Τα 7,21 ευρώ απέχουν οριακά από τα υψηλά της πολλών ετών της μετοχής στα 7,25 ευρώ.

Οι μέτοχοι όμως, θα είναι ακόμα καλύτερα μετά τα αποτελέσματα της τράπεζας κι ενώ έχουν ήδη πάρει γεύση των βελτιώσεων και ριζικών αλλαγών μετά το rebranding της Εθνικής Τράπεζας

Όλα τα παραπάνω αυξάνουν επίσης και τα έσοδα του δημοσίου, θέματα που ορθά επισημαίνει από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης. Ωστόσο οι επενδυτές πρέπει να χαίρονται διπλά, διότι όπως έγινε αντιληπτό, μετά το placement της Εθνικής άρχισαν να αυξάνονται οι τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών και είδαμε και τα νέα κεφάλαια από το rebalancing. Έχει αλλάξει ήδη το ΧΑ, το οποίο ενδέχεται να διαπιστώσουμε σύντομα ότι έχει μπει όχι σε μία αλλά σε δύο διαφορετικές λίστες προς παρακολούθηση για αναβάθμιση. Δεν είναι μόνον οι η Morgan Stanley με τους δείκτες της. Είναι κι άλλοι.

Για όλους αυτούς τους λόγους η επιτυχία είναι σημαντική, θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση των επενδυτών, θα ισχυροποιήσει το ΧΑ και θα αλλάξει το προφίλ των αγοράς, με αυξημένη συμμετοχή των ισχυρότερων θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού.

Keywords
Αναζητήσεις
sniper-vouizoun-ta-aftia-mas-apo-ta-disekatommyria-pou-ependyontai-sto-cha.htm
Τυχαία Θέματα