Sniper: Το υπερωκεάνιο και η μεσαία κεφαλαιοποίηση

08:33 9/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έμειναν σε δεύτερο πλάνο οι τραπεζικές μετοχές κι αυτό είναι καλό. Πρέπει να αποφορτισθούν λιγάκι. Η άποψη των ειδικών με τους οποίους μιλάμε, είναι ότι παραμένουν το επόμενο play πάντως.

Το consensus  των αναλυτών διεθνώς, τις είχε υποτιμήσει. Θεωρούσε ότι με  σενάριο μείωσης επιτοκίων τα κέρδη τελείωσαν. Τα είπε αυτά η JP Morgan, η οποία πρώτη άλλαξε γνώμη κι από ότι φαίνεται το αφήγημα για τις τράπεζες

έχει αρχίζει κι αλλάζει. Και αρχίζουν και βγαίνουν προς τα έξω κάποια πραγματάκια, αλλά θα μάθουμε λεπτομέρειες, με τις ανακοινώσεις τους.

Το σενάριο μείωσης των επιτοκίων δίνει τώρα πιθανότητες για το Μάιο στις ΗΠΑ με τη Fed και από Ιούνιο και βλέπουμε στην ΕΚΤ. Αλλά τέλος πάντων ας τα μειώσουν πρώτα και βλέπουμε.

Στο μεταξύ όμως οι τράπεζες με την εμφάνιση του ΔΑΑ, κάπως ηρέμησαν καθώς οι εντολές απλώθηκαν και σε άλλα σημεία στο ταμπλό. Το οποίο είναι θετικό αυτή τη στιγμή. Έτσι είδαμε την ΕΤΕ να έχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των τραπεζών αλλά να υποχωρεί στην Πέμπτη θέση στο τζίρο. Την Πειραιώς να συνεχίζει με μεγάλο τζίρο μεν, αλλά με οριακή άνοδο. Και την Alpha Bank, να υποχωρεί οριακά.

Πολύ καλό στοιχείο επίσης ότι μειώθηκε συγκριτικά ο τζίρος στο ΔΑΑ που θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί από κάθε άποψη. Αλλά τα hedge funds και οι βραχυχρόνιοι τελειώνουν. Κι όταν τελειώσουν δεν θα μείνουν σοβαροί δυνητικοί πωλητές στη μετοχή.

Κι έτσι το ενδιαφέρον πέρασε σε άλλους τίτλους. Στον ΟΤΕ για παράδειγμα που σημείωσε άνοδο 3,26% με περισσότερα από 1,34 εκατ. τεμάχια. Από πότε έχει να ανέβει πάνω από 3% ο ΟΤΕ; Από τις 2 Νοεμβρίου, όταν είχε σημειώσει άνοδο 3,24%. Κι είχε κλείσει τότε πάνω κάτω στα σημερινά επίπεδα στα 13,71 ευρώ. Με χαμηλό ημέρας τότε τα 13,28 ευρώ εκεί περίπου που έκλεισε χθες η μετοχή. Όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι όλα τα ίδια μένουν. 

Πότε ξανάκανε ο ΟΤΕ τόσο μεγάλους όγκους συναλλαγών; Στις 20 και στις 30 Νοεμβρίου με πάνω από 1 εκατ. τεμάχια. Τέλος πάντων στον ΟΤΕ έχει υπάρχει φήμη για καλό μέρισμα, που αν επιβεβαιωθεί θα αρέσει στους μετόχους τόσο τη Deutsche Telekom που έχει την πλειοψηφία, όσο και τους άλλους μετόχους. Και γιατί να μην επιβεβαιωθεί δηλαδή; Όπως σας γράψει πριν μερικές εβδομάδες, όλες οι θυγατρικές της DT δίνουν καλό μέρισμα.

Η ΔΕΗ πάντως αποθερμάνθηκε εντελώς άδικα. Μπράβο στην Optima που έβγαλε γρήγορα εκείνο το ενημερωτικό για να ξέρουν όλοι για τι μέγεθος προστίμου μιλάμε, διότι η τρίχα είχε γίνει τριχιά.

Δεν αλλάζει τίποτα επίσης στο επενδυτικό πλάνο του κ. Στάσση και των επιτελών του. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει κι άλλο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ πέραν της Ρουμανίας.

Το υπερωκεάνιο ήρθε πάλι και φόρτωσε στο τέλος της συνεδρίασης. Μετά τις 17.00. Να μην εκτιθέμεθα κιόλας. Με τη λήξη των δημοπρασιών. Ήσυχη μέρα. Νωρίτερα πριν τη λήξη είχαν τα περισσότερα πακέτα στο Jumbo, με εξαίρεση ένα μόνον στο τέλος. Όλα μαζί περίπου 4,47 εκατ. ευρώ συνολικά.

Ένα πακέτο στα ΕΛΠΕ κι ένα στη Mytilineos. Ένα ακόμα 70.000 τεμαχίων στην ΙΝΤΕΑΛ. Τα μισά και μικρότερα από τα πακέτα του ΟΤΕ, το πακέτο στο Σαράντη, 8.000 τεμάχια στην ΤΙΤΑΝ, πακέτα στην Πειραιώς και τρία πακέτα στο ΔΑΑ. Λογικά πράγματα. Μετά όμως είχε σκούπα με περισσότερα από τα μισά πακέτα της αγοράς, μετά τις 17.00. Σε Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΙΝΤΕΑΛ, Autohellas, όλα τα πακέτα στον ΟΠΑΠ, σε ΕΧΑΕ, CENERGY, Aegean, Trade Estates. Ενδιαφέρον ότι οι επιλογές είναι από το μεσαίο τμήμα της αγοράς, τα μικρότερα του FTSE των blue chips και μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση λοιπόν, δείχνει πιο ζωηρή για δεύτερη μέρα. Αν εξαιρεθεί η ΙΝΤΕΑΛ, (που έχει ήδη δώσει κέρδη και παίρνει ανάσα για τον επόμενο γύρο), η Profile (μία επίσης πολύ καλή εταιρεία που σωρεύεται πέριξ των 4 ευρώ το τελευταίο πεντάμηνο) και η Αλουμύλ που έκανε πλήρες… σέρβις και ρεκτιφιέ, με απώλειες των επενδυτών, όλες οι άλλες έκλεισαν ανοδικά. Α, και η Τεχνική Ολυμπιακή, κι αυτή επίσης με διόρθωση έκλεισε. Χωρίς να εντυπωσιάζει ιδιαίτερα ή να κάνει θόρυβο η Τεχνική Ολυμπιακή έχει καταφέρει να επανέλθει σε υψηλά περίπου 15 ετών.

Είναι ζωηρές λοιπόν οι μετοχές του δείκτη FTSEM  της μεσαίας, με πιο ζωηρές όλων ασφαλώς τις ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Intralot και τις ΙΝΤΕΑΛ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ που έχουν δώσει κέρδη όλες, τελευταία. Αλλά έχει πολλές ενδιαφέρουσες εταιρείες ο συγκεκριμένος δείκτης στη σύνθεσή του.

Έκανε την κίνηση η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στη Wall έβγαλε μάτια η βρετανική ARM με τα κέρδη της και με την κίνηση που έκανε στο ταμπλό, 50% πάνω σε μία μέρα χθες. Η ARM, να ρωτήσετε τα παιδιά του Startupper γιατί δεν το έχουμε τόσο με την τεχνολογία, αλλά είναι η εταιρεία που δεν επέτρεψαν (κι ευτυχώς) στη NVIDIA να εξαγοράσει το 2022. Αν είχε γίνει αυτή η εξαγορά δεν θα υπήρχε άλλος στα τσιπάκια και την τεχνητή νοημοσύνη. Σκληρό μονοπώλιο θα ήταν. Η ARM είναι πίσω τα τσιπάκια που χρησιμοποιούν όλοι. Ή σχεδόν όλοι. Εφοδιάζει τους πάντες και η λέξη υπερκομπιούτερ  χωρίς την ARM δεν έχει νόημα. Και είναι επίσης και πίσω από πολλά άλλα. Μία εξαιρετική εταιρία τεχνολογίας.

Keywords
Αναζητήσεις
sniper-to-yperokeanio-kai-i-mesaia-kefalaiopoiisi.htm
Τυχαία Θέματα