«Η Αθήνα μια από τις φθηνότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης – Χαμηλοί οι μισθοί των Ελλήνων»

19:18 8/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, Δημήτρης Μπινιάρης, υποστηρίζει πως «η Αθήνα παραμένει μια από τις φθηνότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης και απείρως φθηνότερη από οποιαδήποτε άλλη πρωτεύουσα» και αναφέρει ότι η αγορά των ακινήτων παρουσιάζει κάμψη μετά τον Οκτώβριο του 2023.

«Το ελληνικό Real Estate τα τελευταία χρόνια έχει αυξητικές τάσεις, βέβαια έχουμε μια κάμψη, από τον Οκτώβρη και μετά, στη ζήτηση. Μια κάμψη που δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά ήταν

και αναμενόμενη, χωρίς όμως να έχει μειώσει τις τιμές. Φρονούμε ότι οι σημερινές αξίες είναι πραγματικές αξίες», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στη «Ναυτεμπορική».

Παράλληλα, ο Δ. Μπινιάρης, επισήμανε παράλληλα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι ένας παράγοντας που έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στο «σταμάτημα» των τιμών, ενώ άλλος καθοριστικός παράγοντας «είναι ο μισθός του Έλληνα εργαζόμενου που είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Συνεπώς υπάρχει δυσκολία για έναν εργαζόμενο με ένα μισθό, χωρίς άλλα εφόδια ή και δύο εργαζόμενοι με 2 μισθούς να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, η κινητήριος δύναμη είναι οι ξένοι, που ενισχύονται από την Golden Visa. «Σίγουρα η κινητήριος δύναμη είναι οι ξένοι, είτε αυτό αφορά τις τοποθετήσεις για Golden Visa, ένα πρόγραμμα που έσωσε το ελληνικό Real Estate τα τελευταία 10 χρόνια, είτε συζητάμε για επενδυτές που έρχονται από το εξωτερικό για να κάνουν πραγματικά μεγάλες επενδύσεις, είτε συζητάμε και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που επίσης έχουν δημιουργήσει μεγάλες υπεραξίες στα ακίνητα»

Υπενθυμίζεται πως το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών πανελλαδικά παρουσίασε αύξηση κατά 8,8%, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών αυξήθηκε κατά 11,9% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου κατά 1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Keywords
Αναζητήσεις
i-athina-mia-apo-tis-fthinoteres-protevouses-tis-evropis--chamiloi-oi-misthoi-ton-ellinon.htm
Τυχαία Θέματα